Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Екология от Димитър Карамфилов


Екология от Димитър Карамфилов

8743

"...Потънала е планината, пресъхнала е реката,
изяден е хълма, препълнена с боклук е долината,
асфалтирана е гората, върху която гният прегазени животни
Било ли е друго?! Ще бъде ли друго?!..."


Тези думи на музиканта Димитър Карамфилов от песента "Произвежда природа" ни въвеждат в дългоочаквания му първи албум "Екология", наситен с музициране от висока класа и с ярко изразена гражданска позиция за опазването на природата като концепция: "… Реката е красива, но вече чиста е единствено при извора, а по някога дори и там не е. Влива се в морето сякаш с облекчение и страст да потъне в него до самото му дъно, търсеща покой от непрекъснато обезпокояващите я уж разумни твари…"

"Композирам от много време, мотивиран съм за това – споделя авторът. – Парчетата в "Екология" съм ги композирал в различни етапи от развитието си. Имам доста ранни неща, още в началото на Консерваторията имах няколко порива да напиша собствена авторска музика".

Димитър е добре познат за любителите на джаза, които му отреждат място сред най-добрите български контрабасисти. Той повече от 10 години бележи участия с Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Живко Петров и други именити джазмени, очаровайки слушателите с виртуозната си техника. "Човек в нашата професия трябва да е много търпелив, защото това е социална работа и трябва да се разбираш с много хора по правилния начин. От това зависи дали върви работата. Разбира се, човек трябва да има любов към красивото, естетиката и другите изкуства", подчертава той.

"Екология" е авторски албум и съдържа десет пиеси, композирани от Карамфилов, който пояснява: "В албума записахме и една композиция на Васил Пармаков, с когото ме свързва дългогодишно приятелство и от когото получих много вдъхновение и познание за джаза". Грууви, фънк, хип-хоп, суинг, латино, фрий, авангард, блус, неравноделен фолк – всяка композиция е със собствен облик, но всички тях ги обединява джазовата пулсация и импровизацията с характерен за автора подход, наричан понякога "органичен джаз".

За участие в дебютния си албум Димитър Карамфилов е поканил Михаил Йосифов – тромпет, Владимир Кърпаров – сопран саксофон, Арнау Гарофе – тенор саксофон, Константин Костов – пиано,  Александър Логозаров – китара, Христо Йоцов - барабани и перкусии, както и певиците Марина Господинова, Янтра Миланова и Линда–Барбара Карл Вацулка. За съвременното звучене допринасят Александър Андонов (DJ Вагабонд) и Васко Иванов (Декстър). "Това са все точни хора, с които знам, че музиката ми ще звучи страхотно – твърди композиторът. – Просто смятам, че за да звучи една музика както искаш, трябва да подбереш хората правилно. С опита си го прозрях и наистина една музика може да звучи добре или зле точно заради това какви хора си избрал да я изпълняват".

Албумът "Екология" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 17 ноември, след новините в 21.00 ч., ден след неговата официална премиера в столичния клуб "Студио 5".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички