Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Екология от Димитър Карамфилов


Екология от Димитър Карамфилов

8674

"...Потънала е планината, пресъхнала е реката,
изяден е хълма, препълнена с боклук е долината,
асфалтирана е гората, върху която гният прегазени животни
Било ли е друго?! Ще бъде ли друго?!..."


Тези думи на музиканта Димитър Карамфилов от песента "Произвежда природа" ни въвеждат в дългоочаквания му първи албум "Екология", наситен с музициране от висока класа и с ярко изразена гражданска позиция за опазването на природата като концепция: "… Реката е красива, но вече чиста е единствено при извора, а по някога дори и там не е. Влива се в морето сякаш с облекчение и страст да потъне в него до самото му дъно, търсеща покой от непрекъснато обезпокояващите я уж разумни твари…"

"Композирам от много време, мотивиран съм за това – споделя авторът. – Парчетата в "Екология" съм ги композирал в различни етапи от развитието си. Имам доста ранни неща, още в началото на Консерваторията имах няколко порива да напиша собствена авторска музика".

Димитър е добре познат за любителите на джаза, които му отреждат място сред най-добрите български контрабасисти. Той повече от 10 години бележи участия с Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Живко Петров и други именити джазмени, очаровайки слушателите с виртуозната си техника. "Човек в нашата професия трябва да е много търпелив, защото това е социална работа и трябва да се разбираш с много хора по правилния начин. От това зависи дали върви работата. Разбира се, човек трябва да има любов към красивото, естетиката и другите изкуства", подчертава той.

"Екология" е авторски албум и съдържа десет пиеси, композирани от Карамфилов, който пояснява: "В албума записахме и една композиция на Васил Пармаков, с когото ме свързва дългогодишно приятелство и от когото получих много вдъхновение и познание за джаза". Грууви, фънк, хип-хоп, суинг, латино, фрий, авангард, блус, неравноделен фолк – всяка композиция е със собствен облик, но всички тях ги обединява джазовата пулсация и импровизацията с характерен за автора подход, наричан понякога "органичен джаз".

За участие в дебютния си албум Димитър Карамфилов е поканил Михаил Йосифов – тромпет, Владимир Кърпаров – сопран саксофон, Арнау Гарофе – тенор саксофон, Константин Костов – пиано,  Александър Логозаров – китара, Христо Йоцов - барабани и перкусии, както и певиците Марина Господинова, Янтра Миланова и Линда–Барбара Карл Вацулка. За съвременното звучене допринасят Александър Андонов (DJ Вагабонд) и Васко Иванов (Декстър). "Това са все точни хора, с които знам, че музиката ми ще звучи страхотно – твърди композиторът. – Просто смятам, че за да звучи една музика както искаш, трябва да подбереш хората правилно. С опита си го прозрях и наистина една музика може да звучи добре или зле точно заради това какви хора си избрал да я изпълняват".

Албумът "Екология" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 17 ноември, след новините в 21.00 ч., ден след неговата официална премиера в столичния клуб "Студио 5".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички