Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Рицар на четката награждават Йорданка Христова, Стефания Колева

01.12.2018   MySound.bg
Статуетката
Професор Огнян Герджиков, голямата българска певица Йорданка Христова, обичаната актриса Стефания Колева, диамантените момичета от ансамбъла на България по художествена гимнастика, баскетболният треньор Тити Папазов, популярната телевизионна водеща Ева Веселинова, поетът Илиян Любомиров, писателят Вълко Мишев и икономистът професор Георги Чобанов ще бъдат част от церемонията "Рицар на четката" – сами ще изберат и ще наградят художници, участвали в мащабния международен проект "Картина от мнозина".

Церемонията ще се проведе в Мраморното фоайе на НДК от 17.30 ч. на 1 декември. Наградите са базирани на международния проект на арт център "Орхидея" – "Картина от мнозина". Досега в него са се включили над 2 000 творци. А за "Рицар на четката 2018" се борят 850художници. Творческият екип Кунка Бакалова и Момчил Николов създава проекта "Картина от мнозина" с концепция за обща картина в прогресия и цел да се приобщят максимален брой съвременни художници по най-достъпен и емоционален начин. А за ценителите на изкуството - резултатът е любопитна мозайка от всевъзможни сюжети, стилове и техники. Предизвикателството на проекта е индивидуалното авторско присъствие, но в силна конкурентна среда. Всеки автор изпраща свое произведение върху 4 малки квадратни платна, събрани в по-голяма картина, квадратен пъзел от 4 части.

Включването в "Картина от мнозина" е и директна номинация за "Рицар на четката". Всеки художник, вложил своя талант, добавяйки уникална частица от себе си към големия пъзел от картини, става кандидат за титлата и може да бъде избран за победител в някоя от различните категории. Откриването и отличаването на най-големия художествен гений не е цел на екипа Бакалова и Николов. Целта е обединяване и поощряване на художниците. Затова идва решението да се направят съпричастни хора от различни сфери от обществения живот в България, които да станат съпричастни към труда и таланта на художниците. Така към проекта се приобщават артисти, поети, музиканти, хореографи, спортисти, треньори, телевизионни водещи, политици  и други. Всеки сам избира своя фаворит, след което му връчва наградата по време на церемонията "Рицар на четката". Призът представлява стилна бронзова статуетка, дело на скулптора Момчил Николов.

На церемонията в НДК ще станат ясни и ще бъдат наградени рицарите, избрани от бившия министър-председател и председател на 39-ото Народно събрание, юристът проф. Огнян Герджиков, икономистът професор Георги Чобанов, Йорданка Христова, Стефания Колева, Ева Веселинова, Илиян Любомиров и момичетата от ансамбъла на България по художествена гимнастика. Макар грациите да печелят медали като отбор, самите те представляват своеобразна "картина от мнозина", като допълват своите талант и развити качества. Любопитно е, че по време на церемонията ще разберем и индивидуалните им влечения към изкуството, тъй като петте диаманта от ансамбъла – капитанът Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова, ще връчат пет отделни статуетки.

Всички участници в "Картина от мнозина" се борят и за голямата награда "Рицар на публиката". Победителят се избира чрез есемес гласуване, а всички творби и техните автори могат да бъдат видени в сайта на проекта kartinaotmnozina.com. Защото заедно със статуетката "Рицарят на публиката" получава и екскурзия до люлката на Ренесанса - Флоренция.

В предишните издания на наградите "Рицар на четката" своите фаворити са избирали и награждавали Йорданка Фандъкова, Стефан Данаилов, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Недялко Йорданов, Нешка Робева, Кубрат Пулев, Тервел Пулев, Любо Ганев, Астор, Поли Генова, Камен Воденичаров, Деси Банова и други популярни личности.


561
100%
 

Май ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031