Жоана Амендоейера - красива фадо приказка в София


Жоана Амендоейера - красива фадо приказка в София

3590

Жоана Амендоейера, смятана за една от най-важните фадо изпълнителки от новото поколение, ще пее в столичното кино "Люмиер" от 19.30 ч. на 5 декември.

Гласът ѝ придава на фадото нов блясък и ново отношение, без да се отклонява от традицията, поясняват организаторите "ДжазZZ Плюс".

Жоана е родена в Сантарем (Рибатежо), един от португалските региони със значителна фадо-традиция; в ранна възраст е привлечена от възможността да стане фадо певица; на 12-годишна възраст печели първата си награда в "Grande Noite do Fado do Porto".

По време на кариерата си Жоана е имала възможност да свири в най-добрите лисабонски фадо-къщи като Clube de Fado и Sr. Vinho, което ѝ позволило да погълне знанието от ветераните на фадото - както певци, така и музиканти. Тези ветерани признават специалния глас, отношение и талант на Жоана и любезно ѝ предоставят своето изкуство, поезия и житейски истории. Най-новият ѝ албум, "Amor mais perfeito", е в почит на Жозе Фонтес Роча, неин учител и един от най-добрите китаристи и композитори на фадо.

Кариерата на изпълнителката включва осем албума; многобройни участия в компилации на фадо - национални и международни; няколко награди, между които за най-добър фадо диск за 2008 година, предоставена от фондацията "Амалия Родригеш"; представяния на няколко международни музикални изложения, сред които Mercat de Musica Viva de VIC (Испания) (2003) и през 2005 г. Strickly Mundial (Канада) и турнета в Испания, Италия, Унгария, Литва, Швеция, Бразилия, Аржентина, САЩ, Индия и Япония.

Жоана гордо защитава наследството на фадото, без да пренебрегва собственото си артистично изразяване.

Концертът на Жоана Амендоейра в София се организира с подкрепата на Espaço Camões-Sófia/"Камойнш София".

Билети се продават в Dukyan Meloman/ "Дюкян Меломан", музикален магазин, грамофонни плочи и онлайн на http://jazz-plus.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички