Ден на тангото в София 2018: Френска връзка


Ден на тангото в София 2018: Френска връзка

3680

Денят на тангото ще бъде отпразнуван за пореден път в София през декември, като тази година честването на празника е посветено на ролята на Франция за популяризирането и разпространението на тангото, известиха организаторите от Тангерин.  Събитията са концерт на Doble Filo (Франция) (на снимката): "От Буенос Айрес до Париж" от 19.30 ч. на 10 декември и Танго бал (Гран милонга) в чест на Деня на тангото от 20.00 ч. на 11 декември. Място: зала "Славейков", Френски институт, пл."Славейков" 3.
 В началото на 20-и век аржентинското танго изминава пътя от Буенос Айрес до Европа, за да покори залите и кабаретата на Стария континент и едно от местата, през които то триумфално влиза в Европа, е Париж, вписвайки се идеално в бохемския дух на града. Не случайно в България е популярно френското произношение на думата "танго", с ударение на последната гласна. Но това далеч не е единственият принос на Франция - през годините тя е била неизчерпаем източник на вдъхновение и признание за много от големите музиканти и композитори на танго, а Париж е мястото, където Астор Пиацола отваря нова страница в историята на жанра, създавайки т. нар. "танго нуево". Освен всичко това, известен факт е, че Карлос Гардел, иконата на аржентинското танго, е с френски произход и е роден в Тулуза с името Шарл Гардес. Така че, съвсем естествено е на неговия рожден ден, който се празнува по света като Ден на тангото, да отдадем почит и на Франция.

За да акцентира върху "френската връзка" в тангото, от Париж в София пристига френското танго дуо Doble Filo, плод на музикалното сътрудничество между пианистката Хлое Пфайфер и бандонеониста Лисандър Доносо. Техният репертоар покрива всички периоди в историята на тангото, включвайки както традиционни, така и съвременни танга оцветени в динамиката, финеса и богатата хармонична палитра на завладяващите им изпълнения. Двамата музиканти са еднакво блестящи в изпълнението на музика за слушане и за танцуване и за да ни убедят в това, ще се представят с две различни програми на две отделни събития. 
Първото е концертът "Танго: от Буенос Айрес до Париж" (от 19.30 ч. на 10 декември), чиято програма включва разнообразен микс от класическо и съвременно танго, в това число и композиции на легендарния Астор Пиацола. Подбрани изпълнения на дуото ще бъдат съпроводени с танцово шоу на младите и талантливи танцьори Софи Моние от Франция и Владислав Петров от България.
Втората проява е традиционната Гран милонга (Танго бал), посветена на Деня на тангото (от 20.00 ч. на 11 декември), на която дуото Doble Filo ще свири на живо. Този път изпълненията ще бъдат под формата на "танди" с аранжиментите на великите оркестри от Златната ера на тангото, които ще се редуват с танди, подбрани от чаровната и темпераментна Гергана Боева, известна още като DJ MamaLoca.
За френския дух на Деня на тангото ще допринесе и мястото на провеждане на двете събития - зала "Славейков" на Френския институт в България, с чието любезно съдействие се отбелязва празника. Честването на Деня на тангото в София се провежда за 14-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на посолството на Република Аржентина. Още - на: http://diadeltango.com
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички