Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Оркестърът за народна музика на БНР с нов мащабен проект

13.12.2018   MySound.bg
Димитър Христов
Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в навечерието на Рождество Христово новия си проект "Тайните на българските инструменти" в Първо студио на Българското национално радио от 19. 30 часа на 13 декември, четвъртък.
 
В първото издание "'Изкуството на кавала" майсторството си на сцената ще докажат няколко поколения знаменити кавалджии: Георги Иванов, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Кръстьо Димов, Николай Докторов, Теодосий Спасов, Костадин Генчев, Недялко Недялков, Владимир Величков, Темелко Иванов, Живко Василев, Георги Добрев, Дамян Йорданов. Специален гост и водещ на събитието ще бъде дългогодишният преподавател по кавал в АМТИИ Пловдив проф. д-р Любен Досев.

Маестро Димитър Христов (на снимката) споделя за новия проект: "Целта е да запознаем в детайли почитателите на народната музика и най-вече младите хора с пътя, който българските народни инструменти изминават. Концертите от този проект имат няколко насоки. Едната безспорно е музикалната и тя има за цел да представи няколко поколения музиканти на една сцена, а другата е хронологична. Ценното на нашите концерти е и това, че в тях различни поколения музиканти ще онагледят как се променя музицирането през годините. За да стане един инструмент популярен, са необходими не само добри инструменталисти, но и педагози и лютиери – и това също ще разкрият нашите концерти.

В концерта "Изкуството на кавала" започваме с един от най-характерните български народни инструменти. В началото той е бил в ръцете на всеки един пастир. По-късно изтъкнати изпълнители на кавал влизат в ансамблите и започват да правят записи. Постепенно обучението по кавала влиза и в музикалните училища и в Академията в Пловдив и става популярен по целия свят в различни колаборации и в различни състави".

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в мрежите на ticketsbg.com и eventim.bg


428
100%
 

Февруари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728