McCoy Tyner реди Цветни илюстрации в Картини от една изложба


McCoy Tyner реди Цветни илюстрации в Картини от една изложба

3551

"… Когато свиря на пианото, все едно тръгвам на приключение. Харесва ми, че имам свободата да го правя по този начин, а не защото съм длъжен да правя нещо или защото търся нещо различно. Обичам да експериментирам като каня спътници по този мой път като ги връщам след това по техните места обратно. Това е като пътешествие. Искам да разберат какво правя, искам да усетят моята музика. Става дума за удоволствие и желание за приключения, защото обичам да свиря на пиано и да пътешествам… "

Ето така въвежда в своя албум "Illuminations", или "Цветни илюстрации", McCoy Tyner, който близо 60 години е сред най-изявените джазови пианисти. Неговата кариера е белязана още в началото си от участието му в албумите "My Favorite Things" (1961) и "A Love Supreme" (1965) на саксофониста John Coltrane, вписани сред върховете в музиката на ХХ век.

И в наши дни McCoy Tyner продължава да усъвършенства стила си и техниката си на композиране и все още е на върха в своята област, носител на престижни отличия и награди, сред които 5 Grammy. С албума "Цветни илюстрации" той за сетен път потвърждава уменията си да представи цялостно произведение с отлични изпълнения. За да стане това корифеят събира звезден състав, в който влизат виртуози от световна класа. Тук звучи саксофонистът Gary Bartz, участник в няколко проекта с Tyner още от 1968 г., който по-късно успешно се включва към формациите на Miles Davis, Pharaoh Sanders, Woody Shaw и т.н. Сред главните действащи лица в  албума е и 4-кратният носител на Grammy Terence Blanchard, тромпетист в знаменития Jazz Messengers на Art Blakey, и автор на музикалния съпровод към редица филми на Spike Lee, включително Mo 'Better Blues, Bamboozled и 25th Hour. Партиите на контрабаса са поверени на именития Christian McBride, носител на 6 отличия Grammy. Той е известен от доста записи на MсCoy Tyner в миналото, а също и от изявите му с топпианисти като Chick Corea, Brad Mehldau, George Duke и Billy Taylor, с други джаз изпълнители от световна класа, та дори и с поп музиканти като Paul McCartney и Sting.  Подобно на McBride, барабанистът Lewis Nash си сътрудничи с певицата Diana Krall, но иначе се слави с дискография от 400 албума с музиканти като Dizzy Gilepsie, Ron Carter, Joe Lovano, Clark Terry и много други.  

"Illuminations" е произведение, белязано от атрактивни пасажи, завладяващи хард-боп, авант-бибоп, латино груув и суинг ритми, с игриво чувство за мелодия, но и с интелектуална ангажираност. Пред слушателя оживяват пейзажи от Ню Орлийнс и Филаделфия, той се среща с очарованието на Анджелина, за да изпадне в меланхолията на благословения в споделената самота.

"Цветни илюстрации", отличен с Grammy за най-добър инструментален албум, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 2 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички