Руската рок звезда Стас Намин специален гост на София Филм Фест


Руската рок звезда Стас Намин специален гост на София Филм Фест

3008

Емблематичната рок звезда на Русия Стас Намин е сред членовете на на Международното жури и специален гост на 23-тия "София Филм Фест".

Както MySound.bg нееднократно писа, кинофиестата продължава до 16 март. Известният продуцент, художник, композитор, фотограф и режисьор ще представи лично лентите си "Free Тo Rock" и "Истинската Куба", а и филма на Кирил Серебренников "Лято". Стас Намин (Анастас Алексеевич Микоян) е роден в Москва през 1951 година. Още на 10-годишна възраст постъпва в Суворовското военно училище, където учи 7 години, после се записва в Института за чуждестранни езици и скоро след това се премества в Московския държавен университет, където учи литература и философия до 1978 година. През 1983 завършва курс за сценарий и режисура в  "Госкино". Интересът на Стас Намин към рока се заражда още през 60-те години на миналия век, докато учи в Суворовското училище – през 1964 създава първата си рок група, а през 1969 се ражда група Цветя (Цветы), с която става истински популярен в меломанските и изобщо в културните среди. С нея създава много музикални хитове, а също така организира едни от най-големите независими международни музикални и културни фестивали в Русия.
Стас Намин създава и първия Московски симфоничен оркестър, както и спектакъла "Балет на леда" ("Москва върху лед") – първият по рода си мюзикъл върху лед в Русия. След 2000 година творецът с неизчерпаем талант и многобройни артистични търсения се посвещава на театъра, където създава пиеси за съвременна музикална драма, а също и арт-проекти с авторски снимки, които представя в световни галерии и музеи. В този период създава и поредица от документални филми, между които "Древните храмове на Армения", "Истинската Куба" и  "Free Тo Rock", и композира и филмова музика.
Едно от най-харесваните места, превърнало в център за съхранение на националната култура, в място, където хората могат да се срещнат със световния шоубизнес, а също и в символ на авангардните млади хора в Русия, е центъра "Стас Намин" (SNC), създаден през 1987 година и разположен в парка за отдих и култура "Горки". Сред специалните гости на този център са звездите Робърт Де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните Pink Floyd, U2 и много други.  За това място Франк Запа снима филм, а хитовата песен на Scorpions от годините на промяната в Източна Европа – "Wind Оf Change", е посветена на духа на свободата, който витае в центъра на Стас Намин

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички