Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Първи Евъргрийн фест


Първи Евъргрийн фест

3364

Първият "Евъргрийн фест" за изпълнение на  евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи ще се проведе в в столичното кино "Люмиер-Лидл" (зала 11 на НДК) на 17 февруари.
Събитието се организира се от фондация "Музика Вива", народно читалище "Д-р Петър Берон 1926 г." и музикално-издателска къща "Студио Артес", подкрепя се от фондация "Седмица на мира" на Юджи Мията от Япония. Целта на фестивала е да насочи вниманието на пеещи деца и младежи към стойностните песни от 20-ти век, останали в музикалната история като незабравими "вечнозелени" произведения, наречени "евъргрийни", и американски джаз стандарти. Младите певци ще бъдат провокирани да се запознаят с тях, да ги обикнат и да се научат да ги изпълняват успоредно с интереса си към съвременни образци в жанра. Идеята на певицата и вокален педагог Румяна Коцева е продължение на организираните от нея концерти "Българските евъргрийни", в които учениците от класа и по поп и джаз пеене представиха последователно емблематични песни от 60-те до 90-те години и се срещнаха с техните оригинални изпълнители от средата на ХХ век - Мими Николова, Ирина Чмихова, Лиана Антонова, Маргрет Николова, Маргарита Радинска и др. Сега тя разширява фокуса към световните бисери в поп и джаз музиката от миналото, както и кръга на участниците – към пеещите млади хора от цяла България.
Първото издание ще отрази песни в техния учебен репертоар. Но замислен като ежегодно събитие в бъдеще, "Евъргрийн фест" ще стане повод за по-задълбочен интерес и по- сериозна подготовка за участие през следващите години. Целта е младите изпълнители да слушат и да се учат от най-големите звезди в жанра. Това със сигурност ще ги обогати и ще развие техните умения, които по-късно да приложат в своето собствено творчество като изпълнители и автори.
В събитието ще вземат участие 55 деца и младежи на възраст от 8 до 30 г. от София, Пловдив, Севлиево, Габрово и Благоевград, разделени в 6 възрастови групи. Фестивалът няма конкурсен характер, а е замислен като концерт – празник на стойностни песни от миналото. Все пак има жури от изтъкнати имена в жанра - Камелия Тодорова, Васил Петров и Светослав Николов, което ще изслуша всички изпълнения и ще връчи диплом на най-добрия във всяка група. Всеки участник ще получи грамота за участие във фестивала. Медиен партньор е Jazz FM радио. "Евъргрийн фест" ще бъде свободен за достъп на публиката още от началото в 14.00 ч. чак до самия гала концерт в 19.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички