Шабан Шаулич почина при зверска катастрофа в Германия


Шабан Шаулич почина при зверска катастрофа в Германия

3916

Сръбската звезда Шабан Шаулич (вдясно на снимката, заедно с колегата си Мирослав Илич) загина при тежка катастрофа в германския град Билефелд на шосе А2 напът за Дортмунд около 7 часа местно време на 17 февруари, огласиха медиите в западната ни съседка като се позоваха на зетя на покойния - Бата Миркович.

67-годишният певец е издъхнал в болница, където е бил откаран веднага след инцидента. Шаулич е бил на участие, след което се е качил в сеата с кума си Слободан Стоядинович на задната седалка зад Шабан. Имали са и шофьор - музикантът Мирсад Керич. Ударени са от "Мазда", управлявана от пиян мъж, която се е врязала в задната част на техния автомобил с висока скорост, е първата версия за кончината на изпълнителя. На мястото  на фаталния удар движението преминавало само през едната лента заради някакви ремонти. Двете возила са почти унищожени от сблъсъка. По време на разследването на произшествието магистралата е била затворена 5 часа. Фирканият водач е задържан от полицията в неадекватно състояние, без книжка и бръщолеви небивалици пред следователите, пишат сръбски медии, цитирайки немското електронно издание lz.de.

Музикантът бе на сцената от 70-те години. Той е роден на 6 септември 1951 година в град Шабац, в мюсюлманското семейство на Илдуза (моминското име на майка му е Демирович) и Хусеин (Хуса) Шаулич. Много публикации твърдят, че Шабан е от ромски произход. Още като дете се увлича по пеенето, като негови любими изпълнители са Химзо Половина и Заим Имамович. Преди да започне да се занимава с музика е тренирал футбол. За сцената е открит от известния сръбски акордеонист Будимир (Буца) Йованович. Дебютира с албума "Дайте ми утеха" през 1969 г. Малко след това влиза в казарма и служи в македонския град Битоля. По-късно се жени за Сузана, с която имат три деца — Санела, Илдуза и Михайло.

Албумът "Био сам пијанац" излиза през 1972 година. До 1975 г. автор на песните за Шаулич е Будимир Йованович, след което Шабан започва сам да пише и композира. Дискографията му наброява над 30 албума в поп-фолк стил, автор на голяма част от които е самият изпълнител, популярен и с прозвището Крал на народната музика.

Смятан е за един от най-добрите певци в историята на страната си. В последните години неверни информации пращаха любимеца на поколения сърби в небитието. За жалост последната вест е достоверна, посочва вестник "Блиц". Шаулич имаше огромен брой почитатели и в България, тук имаше много изяви, част от които за добри каузи.

Както MySound.bg писа, изпълнителят изнесе прощален концерт за родната публика в столичната зала "Арена Армеец" на 21 декември.

Още от Поп фолк


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички