Самоуби се фронтменът на Продиджи


Самоуби се фронтменът на Продиджи

3950

Емблематичният вокалист на британската група Продиджи (The Prodigy) Кийт Флинт (Keith Flint) бе открит мъртъв в дома си в Дънмоу, графство Есекс, Югоизточна Англия, на 49-годишна възраст.

Говорителят Лиъм Хаулет потвърди новината в Инстаграм акаунта на бандата, пояснявайки, че колегата му се е самоубил. "Новината съответства на действителността. Не мога да повярвам, че го изричам, но нашият брат Кийт е отнел живота си през уикенда. Шокиран съм и дяволски съкрушен, сърцето ми е разбито. Почивай в мир, твоят брат Лиъм", написа Хаулет под снимката на Флинт. Трупът е открит от полицаи, след получен сигнал за човек в безсъзнание. "Пристигнахме на място и за съжаление беше установена смъртта на място. Близките му са информирани. Няма данни за насилствена смърт", бе първоначалният доклад на съдебните медиции. Кончината  не се разглежда като подозрителна, според местните власти, цитирани от "Индипендънт".

Кийт Чарлс Флинт е роден в Брейнтрий, Есекс, на 17 септември 1969 г. В училище е пълен отличник, но след това се отказва от учението и се отдава на страстта си към музиката и моторите. От там се запознава и с Лирой Торнхил - негов приятел, а по-късно и колега в групата (до 2000 г.), на чийто фронт се превърна в една от най-иконичните фигури на музикалната сцена през 90-те години. Той се присъединява към останалите през 1990 г. като танцьор две години преди илизането на дебюта "Experience". Първият хит "Charly" достигна до второ място в класациите на Албиона. Парчето включва семплирано мяукане на анимационна котка от 70-тарско филмче. Успехът на изпълнението отприщи просъществувалото за кратко движение на "анимационното техно", заради което продуцентите предприемаха набези над детските ТВ канали в търсене на вдъхновение. Флинт изпълнява вокалите в едни от най-разпознаваемите парчета на състава, достигнали № 1 в класациите за сингли от диска "The Fat Of The Land" (1996 г.) - "Breathe" и "Firestarter", който се задържа три седмици в челната позиция на британския чарт. С излизането на албума за кратко бандата се превърна в най-голямото световно име – само през първата седмица се настани на първо място в 23 държави. "Firestarter" и до днес си остава сред най-екстремните парчета, оглавявали класациите. Последният студиен проект на британците "No Tourists" се появи през 2018-а. В соловата дискография на Кийт Флинт е албумът "Device #1 – Aborted" (2003), в който се подвизава яка компания – концертният китарист на Продиджи Джим Дейвис (иначе в Питчшифтър), барабанистът на Продиджи Кийрън Пепър, вторият барабанист Тони Хаулет (който няма кръвна връзка с Лиъм и е най-старият приятел на Кийт), а за концертите бе привлечен басистът Роб Холидей, някога фронт на индъстриъл групата Сълфър.  

Влиянието на Продиджи върху съвременната електронна музика от 90-те до днес е огромно. Стойността на всеки един от съставните елементи на триото (понастоящем) са изпитани във времето – студийната виртуозност на Лиъм Хаулет, стряскащите вокали на Кийт Флинт и магнетичното хип-хоп редене на Кийт "Максим" Риалити. Наред с Кемикъл Брадърс и Фетбой Слим, те са сред основателите на направлението биг-бийт: високочестотни шумови преходи, дебелогъзи тресящи се ритми, дъбстеп, алтърнатив рап. Плюс рейв. "Ако хората разправят, че сме убили рейва, то си е заслужавало, защото се забавлявахме като за световно!", сподели Кийт Флинт, чиито вокали бяха обявени от английската критика за "най-голямата заплаха за британската нация след Хитлер". Като много други отдавна забравени хитмейкъри, и за Продиджи се очакваше да просъществуват не повече от три дни, впечатление, което те хич и не се опитваха да разсеят, особено с първите си концертни изяви. Британците бомбено дебютираха пред българска публика на столичния стадион "Академик" през август 1999 година. Продиджи e група, която не пасва на всеки. Това дори не е банда, която повечето хора си пускат да слушат вкъщи. Но когато застанат пред теб - на сцената, всичко друго губи смисъл пред невероятното парти в светлината на прожекторите: потвърдено от публиката на стотици фестивали. Първото нещо за Продиджи, привлякло вниманието, бе колективната им хладна дистанцираност - на светлинни години от маниакалната напрегнатост, която демонстрират на сцената.  

Въпреки че британците са категорични новатори, приветствани от критиката, авторитети и ужасно успешни, те така и не станаха модерни в онзи, най-популярния смисъл на прилагателното. Флинт може и да изкова един от най-поразителните образи в съвременната музикална история, но така и няма да видите някой да го копира. В края на 90-те създателите на реклама за енергийна напитка преобличат един пенсионер като Кийт, за да подчертаят каква сила и жизненост дава продуктът. Но дори и за най-бунтарски настроения тийнейджър, да се облече едновременно като клоун и пънкар подобно онези от пощенските картички в лондонските сувенирни магазини, изглеждаше прекалено. Групата предизвика достатъчно полемика, за да почне да се сравнява дори със Секс Пистълс – само видът на Флинт в клипа "Firestarter" с обръснатата му по средата глава и омазано разкривено лице, бе достатъчен да предизвика вълна от обаждания на недоволни родители до местните ТВ-канали. "Подстрижката не бе нещо сложно. Навремето рисувах разни прически и казвах на фризьорите да ми ги направят. А те изпадаха в ужас и ми отказваха. Като ученик си бях направил гребен и ме върнаха вкъщи да се подстрижа. На баща ми вече му беше писнало от мен и ме завлече в бръснарницата, откъдето излязох като някой от Бронски Бийт – подравнен като канадска ливада", ще си спомни по-късно Кийт, когото феновете ще запомнят и с безразсъдното му увлечение по мотокроса. Членовете на Продиджи си размениха ругатни с Бийсти Бойс и Моби, които се оказаха смутени от заглавието на хита "Smack My Bitch Up" (1997) - кока, лесбийки, електро и пънк ала Експлойтед.

За почти 25-годишната си история групата е продала над 25 милиона албума по целия свят, музикантите са носители на множество награди, между които два приза "Брит" и пет от MTV, имат две номинации за "Грами".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички