Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Спомен за Ивайло Крайчовски-Пифа


Спомен за Ивайло Крайчовски-Пифа

3930

Специално излъчване на филма "ФСБ – след 20 години" предстои в столичния Дом на киното от 18.00 ч. на 6 март, сряда, при вход свободен.

Прожекцията в памет на Ивайло Крайчовски-Пифа (в средата на снимката), който си отиде от този свят миналата година, е ден преди официалното откриване на 23-тия "София Филм Фест". Пълнометражният филм по сценарий на Росен Елезов, Димитър Митовски и Стефан Китанов е разказ за историята на прочутата банда, създала цяла епоха в българската рок музика.

Формация Студио Балкантон е основана от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров в София през 1975 година. В началото на своята история тя е студиен проект и записва предимно кавъри,  първият ѝ албум "Non Stop" е издаден през 1977-а. Две години по-късно излиза "ФСБ-II" с оригинални композиции. Тогава към състава се присъединяват покойният вече барабанист Петър Славов и китаристът и цигулар Иван Лечев. Първият им албум като квинтет е "Кълбото" (1980). Следващото студийно творение "78 оборота" се появява година по-късно и постепенно ФСБ се превръща в концертираща из страната група.

През 1983-а излиза "След десет години", който съдържа втори вариант на заглавната песен, а също "Пак ще се прегърнем" и "Ако спреш". През същата година Александър Бахаров емигрира в Германия. Заместен е от Ивайло Крайчовски. Музикантите избират именно него, защото на прослушването е единственият басист, който преди да започне да свири, си настройва баса. Премиерата на "ФСБ VI" е следващата година. В албума са класиките "Зимна къща", "Не така" и "Завръщане". През 1985-а Формацията издава първите си концертни записи. В реализацията не е използвана многопистова техника. Две години по-късно излиза седмият студиен албум "Обичам те дотук". През 1988-а е записана песента "Протегнах две ръце", през 1989 година - максисингълът "Няма как"/"Високо", a също и легендарното изпълнение на "Времето е наше", записано с Орлин Горанов, Лили Иванова, Ваня Костова, Васил Найденов, Елвира Георгиева и Богдана Карадочева.

Почти десет години по-късно лентата на Димитър Митовски става своеобразен портрет на времето и представя на новите поколения групата, превърнала се в едно от най-уникалните и амбициозни явления в българския рок.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички