Младият Дейвид Боуи на голям екран в Дома на киното


Младият Дейвид Боуи на голям екран в Дома на киното

4392

Филмът "Абсолютно начинаещи" (1986) на режисьора Джулиън Темпъл ще бъде излъчен в програмата на "София Филм Фест" 2019 (7 - 16 март).

Прожекциите на 108-минутната лента са в столичния Дом на киното от 18.00 ч. на 9 март, събота, и в кино "Одеон" от 18.30 часа на 18 март, понеделник. Игралният филм по сценарий на Колин Макинес, Ричард Бъридж, Кристофър Уикинг и Дон Макферсънс с участието на Дейвид Боуи, Патси Кенсит, Шаде, Еди О‘Конъл, Джеймс Фокс и Рей Дейвис, ще бъде презентиран от своя продуцент Ник Пауъл, който е начело на Международното жури на фестивала.    

Филмът, чийто оператор е Оливър Стейпълтън, е музикална адаптация на творбата на Колин Макинес за живота в Лондон в края на 50-те години. 19-годишният фотограф Колин е безнадеждно влюбен в модела Креп Сузет, но нейните връзки са свързани единствено и само с успехите ѝ в света на модата. Макинес се забърква с поп промоутър и се опитва да стане известен. Междувременно в квартала на Колин назрява етническо напрежение, отразено великолепно и в саундтрака с пиесите на канадския гранд на джаза, пианист и композитор Йън "Гил" Евънс. Премиерата на едноименното парче към мюзикъла, представено от Дейвид Боуи, е на 23 март 1986-а на 7- и 12-инчов винил. И днес, три години след смъртта на Боуи, неговият глас си остава константа, неподвластна на времето - независимо дали в средата на 70-те, когато открива соула, в края им (когато се преселва в Берлин) и бива запленен от мрака и упадъка на този град или през 80-те, скалъпвайки уж набързо хубави песни, комбиниращи ню уейв и диско.

Ник Пауъл е в екипа от петима специални гости на "София Филм Фест" 2019, които имат привилегията да видят 12 предложения от Международния конкурс и 12 късометражни творби, състезаващи се за наградата Jameson.

В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, Пауъл създава звукозаписната компания Virgin Records, която само за 10 години се превръща в световен конгломерат. След като продава акциите си в нея, през 1982-а Ник влиза в партньорство със Стивън Уули. Резултатът е Palace Pictures ("The Evil Dead", "Diva" и "Blood Simple"), по-късно - Palace Productions, компания, която изключително бързо се налага във филмовата индустрия. Ник Пауъл е изпълнителен продуцент на всички продукции, включително и на "Company Оf Wolves" и номинираните за "Оскар" "Мона Лиза" и "Играчка-плачка" на Нийл Джордан, както и "Скандал" на Майкъл Кейтън-Джоунс. Впоследствие компанията на Ник Пауъл и Стивън УулиScala продуцира "Абсолютно начинаещи" на Джулиън Темпъл, "Backbeat" на Йън Софтли, "Неоновата библия" на Терънс Дейвис, дебюта на Шейн Медоуз "Twenty Four: Seven", номинирания за "Оскар" и спечелилия "Златен глобус" "Little Voice" на Марк Хърман, "Last Orders" на Фред Шепизи, "Дами в лилаво" на Чарлс Данс, както и "Brimstone" на Мартин Кулховен с Гай Пиърс, Дакота Фанинг и Кит Харингтън, представен премиерно на кинофестивала във Венеция през септември 2016 година, а след това показан и в Торонто и Лондон.    

Режисьорът на игрални и документални филми и музикални видеоклипове Джулиън Темпъл е роден в Лондон на 26 ноември 1953 година. Докато следва в Националното киноучилище в родния си град е привлечен от зараждащата се пънк култура и най-вече от Секс Пистълс и снима забележителния си дебют "Голямата рокендрол измама". След успеха си Темпъл се утвърждава постепенно като един от пионерите на музикалните видеа, като в същото време режисира пълнометражни проекти - филмирани концерти, мюзикъли, музикални комедии и други игрални филми. Заедно с останалите 9 режисьори на Ария е номиниран за "Златна палма". Има и номинация за Голямата награда на журито в Сънданс за "Джо Стръмър: Бъдещето е ненаписано" и печели наградата на публиката за "Боклук и бяс: Секс Пистълс" на международния кинофестивал в Сау Пауло.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички