Авангардният инди поп артист Jonathan Bree за първи път у нас


Авангардният инди поп артист Jonathan Bree за първи път у нас

3080

Новозеландският певец, автор на песни и продуцент, добил голяма популярност в Европа преди всичко като солов артист, идва за първи път у нас по покана на Reel Feel и Sofia Live Club за концерт 21.00 ч. на 8 май.  Пленителният му богат инструментален инди поп, отличаващ се с плътни замечтани вокали и изпипан аранжимент, отвеждащ в други светове, бързо спечели симпатиите на меломаните и насочи вниманието към хипнотичните му парчета. Част от летните дати от турнето вече са разпродадени.
Големият пробив на Jonathan Bree идва като следствие на третия му самостоятелен албум "Sleepwalking", част от който е песента "You’re So Cool", превърнала се в истинска сензация. Авангардното парче грабна вниманието на публиката и за кратко време събра милиони гледания в YouTube с характерното си звучене и странната визия, напомняща шейсетарска банда, носеща маски от ликра. Оригиналното черно-бяло видео в мистичен ретро стил е режисирано от самия Bree, а "Time Out Magazine New York" заслужено го отличи с първо място в класацията си през 2017 година. 
В работата си Jonathan Bree доказва силна пристрастеност към поп и сайхъделик звученето от 60-те и 70-те, стреми се към богатството на пластове в аранжимента, като използва акустични инструменти и рядко прибягва до студийни ефекти. Негови идоли в подхода към писането и записването на музика са Brian Wilson от The Beach Boys и сър George Martin, известен още като "петия от The Beatles" заради огромния му принос в продукцията на групата. Техническите ограничения, характерни за студийните записи от това време, служат като вдъхновение и предизвикателство за експериментите на Bree, а резултатът е повече от интересен.
Jonathan пише първата си песен още като 9-годишен, на 12 вече свири на барабани и записва с The Plaster Saints. През 1998 година заедно с Heather Mansfield основава The Brunettes, с които издава 4 албума и 4 EP-та. През 2002 година със Scott Mannion от инди поп бандата The Tokey Tones създават лейбъла Lil’ Chief Records, през който излизат и албумите на The Brunettes, които се радват на позитивен отзвук, като "Holding Hands, Feeding Ducks" се превръща в своеобразна класика в Нова Зеландия. Бандата печели популярност и в Обединеното кралство благодарение на парчето "Baby" (Brunettes Against Bubblegum Youth), включено в рекламна кампания за сериала Hollyoaks. Кавърът им на "Loveson" на The Cure за компилацията на American Laundromat Records (A Tribute Тo The Cure) също е оценен високо от критиката и публиката, а песента "Red Rollerskaters" е включена в саундтрака на играта NBA2K11.
След работата си с The Brunettes Jonathan копродуцира албума на Princess Chelsea, включва се с вокали и режисира видеото към песента "The Cigarette Duet", което става вайръл и достига повече от 40 милиона гледания. Постепенно се оттласква от по-традиционните форми на попа, изследва класическата музика, експериментира с бароковото звучене на инструменти като челеста, включва повече струнни и се движи по ръба на авангардното.
Sofia Live Club и Reel Feel ще посрещнат мистериозния Jonathan Bree с неговата изпипана, оригинална визуална и звукова естетика, запленяваща с умелото преминаване от мрачен инди поп към мечтателно сайхъделик звучене.  Билети -  в мрежата на Eventim и OMV. Вратите на клуба отварят в 20.00 ч.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички