Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

София квартет отбелязва 60-годишнината на Валентин Геров


София квартет отбелязва 60-годишнината на Валентин Геров

3307

Задава се един буреносен концерт.  В малка зала за отбрани, едни подбрани великани на музиката ще свирят по повод 60-годишнината на големия виолист Валентин Геров (с очилата на снимката). Живко Петров, Антони Дончев, Васил Петров и Иван Лечев ще покажат цялата си творческа мощ в чест на юбиляра в камерна зала "България" от 19.00 ч. на 4 април, четвъртък. Валентин Геров ще излезе на сцената със своите колеги от София квартет - Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников. По време на събитието Съюзът на музикалните и танцови дейци ще награди виолиста със "Златна лира" за цялостен принос в изкуството. Изявата е част от "Концерти с дрескод" на София квартет, а дресКОДЪТ е червено. Специален гост е и актьорът Ники Сотиров. Програмата прескача границите на класиката и потъва в необятния свят на джаза.

Билети на касата в зала "България" и онлайн на: www.epay.bg.

Валентин Геров завършва СМУ "Любомир Пипков" в класа на Г. Рогев през 1979 година, през 1985 – ДМА в класа на професор Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. Лауреат е на конкурсите "Стефан Сугарев" (1983) и "Светослав Обретенов" (1984). В периода 1984 – 1992 е оркестрант в Софийската филхармония. Участва в турнета в САЩ, Европа, Азия, както и в интегрални изпълнения на симфониите на Чайковски, Брамс и Малер. От 1986 до 1990 свири във фестивалния симфоничен оркестър под диригенството на Емил Чакъров. През 1991 – 1992 специализира в музикалната академия в Щутгарт при световноизвестния квартет Мелос. През 1993 е първи виолист на Нов симфоничен оркестър с диригент Ералдо Салмиери. От същата година и до сега е член на квартет Димов, понастоящем София квартет. Участва в интегрални изпълнения на Моцарт, Брамс, Бетовен и турнета в Европа, Латинска Америка и Далечния Изток. От 1989 – 1999 е хоноруван преподавател по виола. Множество премиерни пиеси са написани специално за Валентин Геров. Сред тях са: Лазар Николов – "Из музиката на Орфей" (2002) за соло виола; Ценко Минкин – соната за виола и пиано; Боян Воденичаров – квартет; Михаил Големинов – струнно трио; Велислав Заимов – дуо за виола и чело; Михаил Пеков – "Песни за двама влюбени". Валентин Геров работи в областта на джаза с музиканти като Антони Дончев, Румен Тосков, Росен Захариев, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Любо Денев и други. Създава авторска музика и музикално оформление за театрални и балетни представления: "Тъжният принц", "Змейче розово" по БНТ. С балет Арабеск създава "Банята: личното пространство", "Линч – желание за близост", "Лечителят на скръбта", "Ехо от падащ цвят". Свирил е и с пианиста на Пинк ФлойдРик РайтГеров участва като соло виолист в Българския симфоничен оркестър, с който реализира музиката за едни от най-известните чужди филмови продукции. Той изпълнява солови партии в произведения на Енио Мориконе, Риц Ортолани, Пино Донаджо, Карлос Илиото и други. Музикантът получава множество покани като солиращ виолист в Софийската филхармония и оркестъра на БНР. ("Дон Кихот" – диригент Милен Начев и солист Станимир Тодоров). Издал е  компактдисковете "Траурна музика" на Хиндемит"; 8.10,11 квартети на Шостакович – с Радио квартет (1993); "Отраженията" (2000).  Отличен е с наградата "Музикант на годината" (1994) от предаването на БНР Allegro Vivace.  Носител е на "Кристална лира" със София квартет (2004), националния приз "Златен квартет" (2017) и за принос в областта на културата "Златно перо" (2018). 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички