Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Звуци от Холивуд


Звуци от Холивуд

3222

Седмици след като се завърнаха от триумфалното турне в Китай "Star Wars In Concert", музикантите от Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров отново се обръщат към блясъка на Холивуд с концерт–реверанс към композиторите на филмова музика.  На 21 април в столичната зала "България" ще прозвучат творби на ненадминатия Джон Уилямс, един от най-често изпълняваните композитори днес, Карл Дженкинс и Румен Бояджиев-син – българският автор, който се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата музика. За своя концерт пред радио "София" той казва: "Този концерт съвсем целенасочено е написан като закачка към американската холивудска музика от 20-те, 30-те и 40--те години на XX век, т. нар. "златна ера". В него има елементи от американския симфонизъм, от късния романтизъм, направен е оптимистично. Моята идея беше да бъде нещо приятно за публиката, приятно за свирене. Мога да кажа, че концертът е написан много от сърце. Той е романтичен концерт. Написан е за любов и трябва да излъчва любов".
Солисти са цигуларите Филип Погади и Калина Христова.
Филип Погади (на снимката) е сред най-добрите цигулари от своето поколение. Неговата любов към музиката, съчетана с изключителна техника, му носят широк кръг почитатели. Той не се страхува да експериментира, а репертоарът му варира от класиката до модерния рок. Младият цигулар е свирил в най-известните концертни зали в света, включително Lincoln Center (Ню Йорк), Rudolphinum (Прага), Konzerthaus (Виена), операта в Тел Авив, Lotte Hall (Сеул) и Сеулския център на изкуствата. Като твърдо вярващ, че музиката трябва да бъде достъпна за всички, Погади се присъединява към фондацията Live Music NOW! на Йехуди Менухин, за която е изнасял концерти в домове за сираци, домове за възрастни хора, затвори и болници. Свирил е над 30 пъти за Live Music Now!. Повлиян от идеята, той свири сонатите от Й.С. Бах в метрото на Ню Йорк. "Повечето от тези хора никога преди не са чували този вид музика, но ги тя ги докосва, защото тази музика е толкова добра", казва той.  Роден в Братислава, се мести във Виена със семейството си като дете. На 7 години започва да учи цигулка и само година по-късно е приет в престижната Bruckner Conservatory Pre-college в Линц. Ученик на Пинкас Цукерман. Дебютира с оркестър директно във Wiener Konzerthaus на 11 години. Със специална награда от Австрийското струнно общество за изключителни постижения. Някои от феновете му го сравняват с Дейвид Гарет заради неповторимия му стил и екстравагантност. Филип Погади е и лице на "Бентли" и Мoschino и модел на агенция "Елит" в Ню Йорк, където музикантът живее днес.
С доказан професионализъм и индивидуалност близо 15 години, Калина Христова е концертмайстор на Софийската филхармония. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на камерен оркестър Орфей от 1993 до 2000. По покана на филхармония Канзай участва като солист в нейни концерти през 2005. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Изявява се като солист и камерен изпълнител на най-престижните български фестивали.
В рамките на цикъла "Филхармоници и приятели", двамата цигулари ще кръстосат лъкове под диригентската палка на маестро Найден Тодоров - един от най-обичаните български диригенти. 
Билети на касата в зала "България", eventimepaygo и ticketsbg
В програмата:  Джон Уилямс - Сюита "Извънземното"Карл Дженкинс - Концерт за цигулка и оркестърРумен Бояджиев-син - Концерт за цигулка и оркестър
Филип Погади - цигулкаКалина Христова - цигулкаСофийска филхармонияНайден Тодоров - диригент

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички