Явор Захариев почина


Явор Захариев почина

4165

Вокалистът на Гравити Ко. (Gravity Co.) Явор Захариев почина в "Пирогов" на 5 април.

Неговата сестра Рая Крумова потвърди тъжната новина пред bTV. Три дни лекарите от болницата се бореха за живота му, но не успяха да го спасят. Певецът, който на 22 април трябваше да навърши 39 години, бе открит миналата сряда в безпомощно състояние в дома си със счупен нос. Концертът на групата, обявен в столичния клуб "Терминал 1" същата вечер, бе отменен. Преди да пристигне Спешна помощ, Явор е престоял сам на тавана. Намерили го негови близки,  притеснени, че вече трети ден не отговаря на телефонните им позвънявания.

Първоначалната версия за състоянието на Захариев беше, че е станал жертва на побой. По-късно от полицията съобщиха, че не са открити следи от насилие, нито от влизане с взлом. Допуска се, че фрактурата на носа му и останалите травми по тялото най-вероятно са следствие от падане. Освен външните наранявания певецът имал и вътрешни увреждания, които не са свързани с инцидента. Досъдебно производство обаче бе образувано в столичното Четвърто РПУ, тъй като са открити следи от охлузвания по тялото. Разследващите се надяваха, че ще могат да го разпитат, но музикантът така и не дойде в съзнание.

От известно време певецът е имал проблеми с бъбреците. В началото на миналата година сподели пред медии, че три години е бил в комуна в Хърватска, където се е борил със своята наркотична зависимост. "Най-тежкото в живота след комуната беше реалността. В комуната видях и най-гадните неща, но и най-хубавите. Запознах се с хора, които много ми помогнаха с техния пример, но и видях къде не искам да се връщам. Цената е животът", призна Явор, който два пъти загуби битката с дрогата.

"Самите ние с ужас научихме какво се случва буквално часове преди гига", сподели за MySound.bg барабанистът на Гравити Ко. Стефан Попов. Той определи покойния си колега и приятел като светъл човек обаче със "своята си по-тъмна страна", в която не допуска никого. Близките на Захариев се събират в клуб "Терминал 1" след 16.00 ч. днес, неделя, 7 април.

"Благодаря на всички, които сте с нас и Явор, на всички, които се обаждате, които макар и мъничко мислите за него, написа във Фейсбук Рая Крумова. - Това е един човек, който на мравката път прави. Да, може да има или имал слаби страни, но кой от нас няма, та ние сме хора. Моля тези, които го докараха до това състояние, да застанат пред огледалото и да си помислят те как биха изглеждали? Ако бяха на неговото място? Аз съм вярваща и знам, че бог ги е видял и бог ще съди. С теб съм и искам цялата ми сила да е в теб сега. Всички сме с теб", пише още тя.  Другата сестра на покойния - Ива, която е в Испания, обяснява в коментар във Фейсбук, че брат ѝ е в предизвикана изкуствена кома.

Гравити Ко. е сформирана от Явор Захариев и кийбордиста Петър Съмналиев. Двамата са колеги от предишната си обща банда Ди Арт Ъф Джоук. Преди Гравити, вокалистът бе на фронта на формацията  Воуганг Ин Трафик (откърмила членове още на Паникан Уайаскър, Насекомикс и Skitnicks). Петър участва и в хардкор дружината Съфър Ейч. Иво Чалъков се присъединява, познат от Дейли Нойз Клъб и Стейн, във втората от които дръмър е Стефан Попов. В първия състав на Гравити Ко. е и басистът Ясен Филипов.

Името се ражда благодарение на техен приятел, който вече се е напатил от проблема със заглавията и си е направил тефтерче с идеи за случаи като този. След дълго разлистване бандата се спира на Гравити, защото най-добре отговаря на начина, по който са свързани като група – просто всички те гравитират около едни и същи идеи. Без да се съобразяват и за миг с обкръжаващата ги музикална действителност, музикантите - не без помощта на продуцента Георги Станев-Гого, с няколко добре премерени движения елегантно се настаниха във VIP-ложата на шоубизнеса. На тях се падна нелеката задача да спасят каквото е останало от родната алтернативна сцена, електронна сцена и всякаква различна от пошъл поп сцена в началото на 2001-а. Гравити Ко. стигнаха до статус на всеобщи любимци само и благодарение на музиката си – нямаше рекламни трикове, PR-кампании и дори подкрепа на медиите. С равните дози рок, поп и откровена електроника, квартетът определено спечели всички, попаднали в обсега на неговата музика. Докато вокалите на Явор (на английски – защото така им харесва) се носят лежерно над програмираните брейк бийтове и прелитащите през колоните електронни хармонии, усещането за уникалност на това, което чуваш, някак си се настанява в теб. Музиката на Гравити Ко. на живо е толкова плътна и атмосферична, че едва ли съществува някой, на когото да му е било скучно и за секунда по време на концертите. Не на последно място: чувайки топлите изпълнения на Захариев, няма да се натъкнеш на провинциалния английски на много български групи.

Дискография на Гравити Ко.:
"U" (2002)
"Instinct" (2004)
"Mixed Up" (2006)
"Lost Satellite" (2012)

Пробивният дебют "U" бе селектиран на 14-о място (веднага след "Forever" на Нова генерация) от над 100 музикални специалисти в "Топ 50: БГ поп и рок албуми - Вечната колекция" на някогашния флагман списание "РИТЪМ" през 2003-а. През 2008-а формацията бе определена за най-добрата група на десетилетието от телевизия "ММ".

Освен като оригиналния фронтмен на Гравити Ко., Явор Захариев ще бъде запомнен и от лайв формацията Фрий Уил Съсайъти (Free Will Society), в която беше с Огнян Гърков - QJ, Венци Велев (Мюзик Стейшън), Стефан Цеков и Ясмин Исинов от Майнд Трипс (Mind Trips).

Явка, молим се полетът ти да е светъл! Няма да те забравим.

Бог да го прости! Изключително голяма загуба за истински съвременната и различна българска музика.

Такъв обаче е животът...

В този наш "Empty World" ...."Anything Goes".

"Anything Goes"*:

I'm making a stand for the possible
Been chained on command, a household pet
To gain my ground, I touched the floor
I bite my tongue, fetch some balls

Chase-tail spinning round and round like a train
Juiced by the bell Im apartment trained
Played again and again
'Till you were see-through

The deal was sealed
But I stopped biting
You're surprised
Anything goes

You played to steal
Now Im beta blocking
Sure I can
Anything goes

Try take it in stride youve done all you can
Charmed snakes to the ground with mind-trick stare
Youve had your fun its time to draw
My goodbye kiss is your cue to crawl

Pushed to the side think youll get back in
Id never buy cause I just dont care
Dead and dirty within
Is how I see you

Anything goes

(От "Lost Satellite" (2012), текстът е на Борис Чеширков)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички