Дъб колосите Lee Perry и Mad Professor с първо общо шоу у нас


Дъб колосите Lee Perry и Mad Professor с първо общо шоу у нас

3388

Двама от най-иновативните и влиятелни артисти в света на дъб музиката ще изнесат първото си съвместно шоу на българска сцена в столичния клуб "Маймунарника" от 19.30 ч. на 2 юни. 

Това са абсолютният пионер в развитието на стила, ямайският продуцент и откривател със статут на жива легенда Лий "Скреч" Пери (Lee "Scratch" Perry) и не по-малко внушителният и оригинален Нийл Фрейзър, известен с прякора си Лудия Професор (Mad Professor), смятан за ключов за второто поколение артисти и развитието на жанра.

Двмата ще разтърсят феновете с голяма доза от уникалния си звук, изпълнен с енергия и свобода. Тандемът идва в София с мощната си саундсистема по покана на Reel Feel

Лий Пери безспорно е основна движеща сила и направлява посоката на регето и дъба от 70-те години плътно до настоящия момент. Името му е свързано със съвместна и продуцентска работа с всевъзможни артисти, сред които Bob Marley & The Wailers, Junior Marvin, The Longos, Max Romeo, Beastie Boys, Adrian Sherwood, Ari Up, The Clash и много други. Музикалният му път започва от Кингстън, където става чирак в емблематичното Studio One. Необичайният му ексцентричен подход към записването и студийните ефекти, както и неговият неповторим собствен почерк и ловкост зад пулта, го обвързват с песни и албуми, изпъкващи като върхови в развитието на дъба.

Нийл Фрейзър получава псевдонима "Лудия професор" още като дете благодарение на нестихващия му интерес към експерименти с електрониката. Едва 10-годишен, той успява сам да си изгради радио и телефонна система. Впоследствие Mad Professor става световноизвестен дъб продуцент и звуков инженер, отличаващ се с оригиналните си продукции и ремикси. Той е една от водещите фигури в жанра и съществен двигател в прехода на дъба към дигиталната ера. В лейбъла Ariwa Mad Professor сътрудничи с Lee "Scratch" Perry, Sly & Robbie, Johnny Clarke, Pato Banton, Jah Shaka и Horace Andy.

Извън сферата на традиционното реге и дъб ексцентричният експериментатор е работил с имена като Jamiroquai, Sade, Massive Attack и The Orb, както и с най-големите звукозаписни студия. Най-емблематичният му проект, бетонирал името му в историята на музиката, е ремиксираната версия на втория албум на Massive Attack "No Protection" (1995).

Когато са извън студиото, двамата обикалят по фестивали из целия свят. Турнето на Пери със Subatomic Sound System - Blackboard Jungle Dub - 45th Anniversary Tour, е разпродадено за почти всяка обявена дата в САЩ и Европа през 2018-а и началото на 2019-а, а Rolling Stone го промоутира като първия дъб албум, правен някога, представен на живо за първи път. 

 Билети за събитието на цена от 35 лв. - в мрежата на Eventim и OMV.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички