Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

За какво е всичко това


За какво е всичко това

3189

Повече от четири десетилетия китаристът Pat Metheny по свой начин се придържа към основното течение в джаза, като разширява и размива границите на музикалните стилове.

Неговата звукозаписна продукция се откроява с 20 награди Grammy в 12 различни категории и включва поредица от впечатляващи записи на неговото трио; отличени солови албуми; музикални съпроводи за хитови кинопродукции в Холивуд; сътрудничество и дуети с такива музиканти като Ornette Coleman, Steve Reich, Charlie Haden и Brad Mehldau. Неговата Pat Metheny Group, основана през 1977 г., е единственият състав в историята, който печели Grammy за седем последователни свои издания.

През 2011 година след повече от 40 заглавия със свои композиции, виртуозът на струната решава да издаде албум, в който няма нито една негова авторска творба. Вместо това, "What'a It All About" ("За какво е всичко това") включва 10 класически парчета, някои от които добре познати, но всичките с някакво лично отношеaние на китариста към тях. Сред тях са песни на John Lennon & Paul McCartney, Paul Simon, Henry Mancini & Normal Gimbel и Antonio Carlos Jobim.

"Исках да запиша част от музиката, която звучеше в мен, много преди да съм композирал една нота или дори преди да свиря на някакъв инструмент. Роден съм през 1954 г. и всички тези песни бяха в Топ 40 по време на детството и ранните ми години. Това беше период, в който хармонията и мелодията бяха все още важни и жизнеспособни елементи в популярната музика. Всяка една от тези мелодии имаше нещо специално за мен на музикално ниво, без значение как ще го наречете. Всички те останаха с мен през годините", обяснява избора си авторът на диска.

След появата на отличения с Grammy албум "One Quiet Night" (2001 г.), Pat започва често да свири тези песни на нарочно конструираната за него баритонова китара по време на паузите между саундчека и концертното представление. "Почти всеки път, докато свирех някоя добре позната мелодия, отделни зрители или хора от местния екип идваха при мен и ме питаха от кой точно албум е парчето, а аз трябваше да им отговарям, че никога не съм го записвал – казва Metheny. – Така с времето ми остана в съзнанието идеята, че трябва да направя албум с някои от тези мелодии в определен момент".

Както и в случая с "One Quiet Night", Pat Metheny записва песните от "What'a It All About" нощем, докато е в своя апартамент в Ню Йорк Сити за кратък период между две турнета. Повечето от пиесите ги свири на баритонова китара с три изключения: "The Sound Of Silence" ("Звукът на тишината") на Paul Simon е на 42-струнната китара "Pikasso", "Pipeline" ("Тръба") на Bob Spickard и Brian Carman – на 6-струнна китара, а "And I Love Her" ("И аз я обичам") на John Lennon и Paul McCartney – на китара с найлонови струни.

Албумът "What's It All About", отличен с Grammy в категорията за ню ейдж, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 20 април, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички