За какво е всичко това


За какво е всичко това

3184

Повече от четири десетилетия китаристът Pat Metheny по свой начин се придържа към основното течение в джаза, като разширява и размива границите на музикалните стилове.

Неговата звукозаписна продукция се откроява с 20 награди Grammy в 12 различни категории и включва поредица от впечатляващи записи на неговото трио; отличени солови албуми; музикални съпроводи за хитови кинопродукции в Холивуд; сътрудничество и дуети с такива музиканти като Ornette Coleman, Steve Reich, Charlie Haden и Brad Mehldau. Неговата Pat Metheny Group, основана през 1977 г., е единственият състав в историята, който печели Grammy за седем последователни свои издания.

През 2011 година след повече от 40 заглавия със свои композиции, виртуозът на струната решава да издаде албум, в който няма нито една негова авторска творба. Вместо това, "What'a It All About" ("За какво е всичко това") включва 10 класически парчета, някои от които добре познати, но всичките с някакво лично отношеaние на китариста към тях. Сред тях са песни на John Lennon & Paul McCartney, Paul Simon, Henry Mancini & Normal Gimbel и Antonio Carlos Jobim.

"Исках да запиша част от музиката, която звучеше в мен, много преди да съм композирал една нота или дори преди да свиря на някакъв инструмент. Роден съм през 1954 г. и всички тези песни бяха в Топ 40 по време на детството и ранните ми години. Това беше период, в който хармонията и мелодията бяха все още важни и жизнеспособни елементи в популярната музика. Всяка една от тези мелодии имаше нещо специално за мен на музикално ниво, без значение как ще го наречете. Всички те останаха с мен през годините", обяснява избора си авторът на диска.

След появата на отличения с Grammy албум "One Quiet Night" (2001 г.), Pat започва често да свири тези песни на нарочно конструираната за него баритонова китара по време на паузите между саундчека и концертното представление. "Почти всеки път, докато свирех някоя добре позната мелодия, отделни зрители или хора от местния екип идваха при мен и ме питаха от кой точно албум е парчето, а аз трябваше да им отговарям, че никога не съм го записвал – казва Metheny. – Така с времето ми остана в съзнанието идеята, че трябва да направя албум с някои от тези мелодии в определен момент".

Както и в случая с "One Quiet Night", Pat Metheny записва песните от "What'a It All About" нощем, докато е в своя апартамент в Ню Йорк Сити за кратък период между две турнета. Повечето от пиесите ги свири на баритонова китара с три изключения: "The Sound Of Silence" ("Звукът на тишината") на Paul Simon е на 42-струнната китара "Pikasso", "Pipeline" ("Тръба") на Bob Spickard и Brian Carman – на 6-струнна китара, а "And I Love Her" ("И аз я обичам") на John Lennon и Paul McCartney – на китара с найлонови струни.

Албумът "What's It All About", отличен с Grammy в категорията за ню ейдж, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 20 април, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички