Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Малийският виртуоз Басеку Куяте води групата си Ngoni Ba у нас

25.04.2019   MySound.bg
Басеку Куяте
Басеку Куяте, един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще изнесе концерт с групата си Ngoni Ba в голямата зала на столичния клуб Mixtape 5 на 6 юни, четвъртък.
 
Световноизвестният виртуоз, свирил рамо до рамо с Али Фарка Туре, Тумани Диабате, Тадж Махал и Бела Флек, е първият голям малийски артист, който посещава страната ни от 1968 година насам. 
 
Басеку е автор на пет албума, нееднократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop, Glitterbeat и OutHere Records. Освен това свири в няколко ключови проекта на най-известния жив майстор на музика за кора (западноафриканска арфа) в света Тумани Диабате. Също така е и един от любимите музиканти на малийския крал на блуса Али Фарка Туре, съпровождали го до самата му смърт (Басеку Куяте може да бъде чут доста осезаемо в последния албум на Али - излезлия посмъртно "Savane" (2006 г.). Басеку е член още на Symmetric Orchestra и на AfroCubismo (където сe изявява заедно с Тумани Диабате, Елиадес Очоа и Джелимади Тункара). Гостувал е в не един и два записа на любими на всички музиканти като Бела Флек, Уму Сангаре, Хабиб Коате, блус легендата Тадж Махал, Шейх Тидиан Сек, Африка Експрес на Деймън Олбърн и други. Понастоящем свири и с един от водещите европейски джаз пианисти - германеца Йоаким Кюн. Едва ли има компилация на тема "Desert Blues" от последните десет години, в която да не е включена песен на Басеку.
 
Басеку Куяте е роден през 1966 г. в Гарана, малко селце в близост до Сегу в Мали, в семейство с вековни грио-традиции. В традиционните култури в Западна Африка грио са най-уважаваните членове на обществото – шамани, лечители, съветници на общността, церемониални фигури, разказвачи на истории, музиканти, пазители на паметта. Начинът на Басеку на свирене на нгони (или джелии-нгони, "знахарско нгони" - типичен за Мали народен струнен инструмент от китарен тип) е колкото в съзвучие с традицията, толкова и изследващ огромните възможностите на този малък наглед, но огромен като културно влияние инструмент. Провъзгласен за "Джими Хендрикс на нгони-то", Куяте, най-известният съвременен нгони-свирач и композитор в света, използва както виртуозни техники, така и модерни средства като уа-уа педали и др., като по този начин изстрелва традицията направо в открития космос. За групата Ngoni Ba измисля и различни комбинации и конфигурации с нгони-та в различни регистри - нещо напълно ново за този инструмент. Ангелският глас в групата е съпругата му Ами Сако. През последните 15 години формацията е свирила на всички или почти всички важни фестивали по света – Glastonbury, Roskilde, Sziget, Fuji Rock Festival, North Sea Jazz Festival, WOMAD и много други. BBC удостоява Басеку със званието "Африкански артист на годината" (2013 г.).
 
Настоящото европейско турне на групата, в което е включена и България, представя песните от новия албум "Miri" (OutHere Records, 2019) – пети в соловата дискография на Басеку, посветен на "любовта, приятелството, семейството и истинските ценности във времена на криза". В него като специални гости участват Хабиб Коате, мароканецът Мaджид Бекас и племенникът на Али Фарка Туре - Афел Бокум.
 
"Аларма Пънк Джаз" на БНР и платформата "АфроВизия", специализирана в запознаването на аудиторията с традиционната и модерната музика от Африка, са подготвили за концерта на 6 юни и друга група с африканско участие, създадена в София специално за събитието, която да открие вечерта за Басеку Куяте и квинтета му. Очаквайте подробности…
 
Малийски музикант от ранга на Басеку Куяте не е идвал за концерт у нас вече повече от половин век. Последният голям е кралят на блуса от поречието на река Нигер Али Фарка Туре, тогава само 28-годишен, който участва в Младежкия фестивал през 1968 г. с регионалната група на Мопти. Тук Али Фарка купува и първата си китара – казанлъшка "Кремона", от добре познатия модел с двете резонаторни дупки…
 
Едва ли има по-известна българска китара в света от тази на Али Фарка Туре, ментора на Басеку.
 
Билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. По празниците – от малко преди Великден до Гергьовден, цената на пропуските е само 22 лв. После главоломно се покачва.

Събитието във Фейсбук.

Повече информация: https://www.bassekou.com

1631
100%
 

Октомври ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031