Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Артистът не е самотен остров


Артистът не е самотен остров

3657

Премиера на биографичната книга за Милчо Левиев "Артистът не е самотен остров", подписана от Владимир Гаджев, ще се състои в клуб 1 на НДК от 19.00 ч. на 2 май.
Темата на книгата в каталога на издателство "Колибри" е Милчо Левиев. Всъщност не е само тема, а лайтмотив. Основен герой. В музиката лайтмотивът е централната идея, обединяваща тематично построение. В книгата на Гаджев личността и делото на Милчо Левиев обединяват цялата многоцветна и богата на информация конструкция. За конструкцията на книгата можем да направим паралел с музикалната конструкция на "кончерто гроссо" (concerto grosso) – шест части, които могат да се четат отделно, но винаги в рамките на цялото. Различно е излъчването на частите и това е следствие от компресираната информация за политика, музика, обществени нагласи, "неизбежната" Държавна сигурност и множеството любопитни личности. И тази пъстра и динамична картина се обединява от лайтмотива – Милчо Левиев.
"Тази изключително богата на всестранна информация и документи книга ще ви помогне да проумеете по-цялостно картината на близкото ни минало, събирателния образ на времето, прехода към настоящето и ще ви даде ключ за разбиране на множество музикално-естетически процеси в бъдещето" - професор Пламен Джуров
Специални гости на премиерата ще бъдат Владимир Гаджев, Иван Минчев и проф. Пламен Джуров. Ще бъде прожектиран и късометражен филм с музика на Милчо ЛевиевВладимир Гаджев (р. 1944 г.) е музикален критик, писател и лектор в Националното музикално училище "Любомир Пипков", София.

Автор е на книгите "Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света" (Conemann и "Кибеа", 2000), "A Love Supreme/Веселин Николов и неговите Бели, зелении червени" (изд. ателие "Аб", 2004), Now's Тhe Time/"Джазът в България и българите в джаза" ("Изток-Запад", 2010), "Когато Западът среща Изтока/От фолк към етноджаз и уърлд мюзик" ("Изток-Запад", 2012), "Преследващият звуци" ("Изток-Запад", 2012), "Щрихи към портрета на Никола Гюзелев" ("Стефан Добрев", 2016). През 2018 г. във Великобритания излезе сборникът The History Оf European Jazz/The Music, Musicians Аnd Audience In Context (Equinox/Europe JazzNetwork, 2018), в който разделът за България е написан от Владимир Гаджев.

Събитието във Фейсбук - тук А днес, 30 април, е световният Ден на джаза, честито на меломаните!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички