Щастлив сомнамбулизъм с Jonathan Bree


Щастлив сомнамбулизъм с Jonathan Bree

3104

Дългоочакваният първи концерт на Jonathan Bree в България, една от първите спирки в дългото европейско турне на новозеландския изпълнител в подрепа на третия му самостоятелен албум "Sleepwalking", събра истинските меломани в Sofia Live Club.

Един от най-иновативните, креативни, идейно непредсказуеми артисти и инакомислещи персони от актуалната сцена, певец, автор на песни, продуцент - сингър-сонграйтър, дебютира пред родна публика по покана на популярната поредица Reel Feel. С излизането пред феновете, музикантите преобразяват клубното пространство в авангардна театрална сцена. Монохромни цветове, маски на лицата, перуки и психеделично звучене връщат (запознават) присъстващите в епохата на 60-те. Всичко е премерено и естетично, без специални ефекти и заслепяващи прожектори, които обикновено са задължителна част от музикалната сцена. Наслаждаваме се на хипнотичния инди поп саунд на песни с текстове за любов. Тя е и основната тема в албума "Sleepwalking". "Valentine", "Boombox Serenade" и "Say You Love Me Too" са сред парчетата, които звучат тази нощ.

Атмосферата се нажежава, когато започва "You’re So Cool", безспорният хит от диска. Именно заради видеото към сингъла с над 10 млн. гледания в YouТube Jonathan Bree придоби голяма популярност в Европа преди всичко като индивидуален артист. В края на 90-те е едната половина на дуото Брюнетс, но днес никой не помни цвета на косата му - откакто пее солово, носи перуки над маската си от ликра, която го кара да се чувства в безопасност под прицела на погледите. Оригиналният черно-бял клип в мистичен ретро стил е режисиран от самия Брий, а Time Out Magazine New York заслужено го отличи с първо място в класацията си през 2017 година. Не само новозеландецът обаче е маскиран, целият му екип със скрити физиономии помага за плътните замечтани вокали и изпипания в бароковата стилистика аранжимент. Мрак, но не потискащ, а ведър и романтичен.

Съпреживяваме го с мистериозния артист, с неговата фина, оригинална визуална и звукова естетика, запленяваща с умело преминаване от дарк инди поп към мечтателно сайхъделик звучене. Едва ли някой от публиката допуска, че след края на концерта всеки ще може да се докосне и снима с този принц на тъмната романтика.

Съвсем неслучайно неговите проекти - с Брюнетс, а и солови, излизат чрез Lil’ Chief Records, подразделение на митичния лейбъл Sub Pop, от чийто каталог излетяха  чудовищните гръндж формации Нирвана, Мъдхъни и Саундгардън. Jonathan Bree и Scott Mannion от алтърнатив поп състава The Tokey Tones създават звукозаписно-издателската къща през 2002 година, загърбвайки изискванията на всякакви мейджър компании за творчески компромиси и продуценти, подкрепящи единствено т.н. комуникативна музика от класациите. Нашият новозеландски гост показа, че в чартовете могат да попадат и независими артисти. Стига да имат какво ново, собствено и различно да (по)кажат.    

Апропо, той е същински представител на ония оригинали, които сме свикнали да очакваме в афиша на поредица Reel Feel през последните десетина години. Това е серия от събития, в които музика и култура вървят ръка за ръка, показващи истински различни партита в космополитния град. Rееl Feel обаче далеч не е просто поредно музикално събитие, а идейно пространство за обмен, дискусия и уъркшоп на различни теми от сферата на кино, анимация, фотография, танци, музика, социални медии и изобщо пърформънс. Да, пърформънс е вероятно най-правилната дума. В този случай хепънингът се нарича Jonathan Bree.

Аплодирайте го, но: ш-ш-шт, не будете сомнамбула!

... защото ще развалите магията на мистерията...

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички