20 години Жълта музика. 22 години Анимационерите.


20 години Жълта музика. 22 години Анимационерите.

4414

По-младото поколение вероятно не знае, но в самия край на 90-те, в преломния момент към новото хилядолетие, се появи първият български независим музикален лейбъл "Жълта музика", който създаде едно оригиналното за нашите ширини музикално течение, променило напълно представите за родна рок и алтернативна музика.

Основан от членовете на Анимационерите, Уикеда, Bluba Lu и Остава, той просъществува едва две години. Но отзвукът от дейността му се чува и до днес.

На един импровизиран рожден ден на лейбъла, в три поредни дни концерти имат Анимационерите, клуб "Terminal 1" (15 май), на 16 май в клуб "Строежа" - Panican Whyasker - банда, която макар и непринадлежаща към лейбъла, можем с немного уговорки да припишем към стила. На 17 май можем да чуем Остава, отново в "Терминала".

Клуб "Terminal 1", сряда, 15 май. Малко след 22.00 часа и съвсем навреме на сцената излязоха Иво СтоядиновЧарли (китара) и Сибила Серафим (клавири), за да подготвят появята на най-елегантния фронтмен в БългарияНасо Русков, който отново показа уникалното си сценично танцуващо поведение. Les Animaux Sauvages подгря добре публиката, изпълнявайки пиеси от последния си албум "Mystique Electronique", както и по-стари парчета.

Минути преди 23.00 ч. Популярният столичен клуб поутихна, за да даде време на Анимационерите да се настанят и да отворят сета си с инструментала "Foss". След края на интрото на сцената се качи Георги ЗгуровГурко и взриви насъбралата се пред сцената публика с "Подпирам се, съм се облегнал и тири-тири" - незабравимото начало на "Mistery (с хавайски изпечен нос)". Последваха хитовете на цяло едно поколение - "Електро", "Бели врани", "Плюс" и "Сноуборд", които екзалтираха настроението до отдавна невиждани нива, предимно защото и бандата (в състав за концерта: Гурко – вокали, Николай Бекриев-Заека – китара, Цветан Методиев – синтезатори, Росен Ватев – барабани и Петко Славов – бас) се събира изключително рядко.

Анимационерите забавиха малко темпото с парчетата "Перката", "Празна поща" и "Вдишвам" – изсвирена в памет на Явор Захариев от Gravity Co. След това на сцената отново се качи Насо Русков (вляво на снимката) и взе участие в изпълнението на "Костюми в стаята на славата", композиция в негово посвещение.

Бандата отново набра скорост с "BarGood", "Красива Лулу" и едноименното си парче от първия им албум. Общо 20 композиции по-късно Анимационерите завършиха почти двучасовия си сет с повторно изпълнение на "Сноуборд" и под бурни овации напуснаха сцената, а публиката крещеше от щастие, че споменът за онова отминало по-диво и истинско време бе оживял отново на сцена. Така бе даден старт на един своеобразен рожден ден и юбилей – 22 години Анимационерите. 20 години "Жълта музика". 20 години "утвърждаване и популяризиране на високи критерии по отношение на изкуството, философията и естетиката на артиста"*.

Слушайте хубава музика.

*извадка от манифеста на първия български независим лейбъл "Жълта музика".

Снимки на Елена Топлийска - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички