Холандия спечели конкурса Евровизия 2019


Холандия спечели конкурса Евровизия 2019

3681

Дънкан Лорънс с авторската си балада "Arcade" отвоюва победа за Холандия в конкурса "Евровизия" 2019.

Грандиозният финал на 64-тото издание се проведе в Конгресния център в Тел Авив от 22.00 часа българско време на 18 май. Както MySound.bg писа, Израел прие за четвърти път домакинството на песенното съревнование след триумфа на Нета Барзилай с песента "Toy" в Лисабон.

На второ място застана Италия с 465 точки. Страната беше представена от популярния изпълнител Махмуд (Mahmood) с песента "Soldi", която придоби известност и в България. На трета позиция остана Сергей Лазерев от Русия с парчето "Scream" (369 точки). Почти до последно залаганията за продуцирания от Филип Киркоров певец го бяха наредили в първата десятка, сред предпологаемите фаворити. Лазарев открито обвини селекционната комисия в русофобство. Челната петица в тазгодишното издание на "Евровизия" допълниха Швейцария и Норвегия. 26 изпълнители от 41 участници от цяла Европа и Австралия достигнаха до финала, борейки се за победата и кристалната статуетка.

25-годишният Лорънс, който през 2016-а обяви, че е бисексуален, използва високата трибуна да призове за толерантност и разбиране. Изпълнителят с истинско име Дънкан де Муур пее за романтична раздяла, а припевът на "Arcade" е "да те обичам е като да изгубя игра". Именно той беше любимецът на букмейкърите и се изкачи на първо място с 492 точки след вота на публиката. Неговите сънародници бяха скептични при анонсирането на избора му в началото на годината, тъй като бе напълно неизвестен в Страната на лалетата. Това обаче бързо се промени, след като певецът се очерта като основен фаворит за победа и от март насам се превърна в един от най-актуалните местни артисти. Холандските медии дори започнаха да гадаят в кой град би било най-добре да се организира конкурсът догодина при евентуално първо място на Дънкан. "Не смеех и да мечтая, че ще спечеля. Нямам думи, с които да изразя колко съм щастлив", призна изпълнителят, чиято кариера започва през петия сезон на "The Voice" в страната му. Последната победа на Нидерландия на "Евровизия" е през 1975 година.

Последен в класирането остана британецът Майкъл Райс с общо 16 точки, от които само три от публиката. Пет държави се класираха директно за финала: Франция, Германия, Испания, Великобритания и Италия, тъй като това са най-големите икономически инвеститори във фестивала. Резултатът бе определен от комбинация от гласовете на експертното жури и зрителите от всички страни-участнички. По традиция, която се спазва от 2013 година, когато надпреварата се проведе в Малмьо, големият финал бе открит с флаговете на всички държави с представители в шоуто.

Преди обявяването на резултатите, на сцената излезе американската певица Мадона, която взе участие в събитието за пръв път като гостуваща звезда. Облечена като "футуристична" Жана д'Арк в тоалет на Жан-Пол Готие, тя представи мегахита си от 1989 г. "Like A Prayer" и актуалния си сингъл "Future" с рапъра Куаво от хип-хоп групата Migos като анонс към новия си албум "Madame X". Знаменитата Мадж призова феновете "никога да не подценяват силата на музиката да обедини хората". "За да цитирам една невероятна песен, музиката кара хората да се обединят, да бъдат заедно", каза тя, позовавайки се на своята песен "Music". Мадона отхвърли призивите на пропалестинските активисти, които искат да сложат край на окупацията на Израел, за да бойкотират "Евровизия". В изявление, публикувано в американските медии по-рано, тя прокламира: "Никога няма да се откажа от музиката, за да отговоря на политическия дневен ред на някого, нито ще спра да говоря срещу нарушенията на правата на човека, където и да са по света". По време на нейното представяне танцьорите показаха израелски и палестински знамена, които не са били одобрени от организаторите и не са били включени в програмата.

В изявление на "Евровизия" се казва: "По време на живото излъчване на големия финал на музикалното състезание "Евровизия", двама от танцьорите на Мадона за кратко показаха израелски и палестински знамена на гърба на костюмите си. Тези елементи от изпълнението не са част от репетициите, получили одобрение от EBU (European Broadcasting Union) и телевизията-домакин KAN. Музикалното състезание "Евровизия" е деполитизирано събитие и Мадона е напълно наясно с това". Гигът на Кралицата на поп музиката в Тел Авив, който струва $ 1,3 милиона, бе финансиран от израелско-канадския милиардер Силван Адамс.

Две от композициите в тазгодишното издание на конкурса са продуцирани от българския музикален продуцент и композитор Борислав Миланов. Песента на Азербайджан "Truth" и парчето на Малта "Chameleon" са дело на Symphonix International, които стоят и зад "Beautiful Mess" на Кристиан Костов, "If Love Was A Crime" на Поли Генова и "Bones" на формацията Equinox.

Водещи на шоуто бяха израелските знаменитости Бар Рафаели, Ерез Тал, Аси Азар и Луси Аюб.

България се отказа от участие тази година поради финансови причини.

Беше организирана обаче подписка заедно с феновете с искане страната ни да се завърне на "Евровизия", която събра рекорден брой от 10,000 подписа само за 48 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички