Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Пътувам с вятъра от арт формация ОМ


Пътувам с вятъра от арт формация ОМ

3667

Арт формация ОМ е първата българска етно ембиънт група, създадена през 1991 г., и е добре позната на слушателите на "Картини от една изложба".

Ето как ни въвежда нейният основател и лидер Николай Иванов в последния ѝ албум, записан с нов състав на квартета:

"След 28 години музициране с арт формация ОМ, концертни  турнета, работа върху озвучаването на повече от 50 филма, издаването на 19 CD за различни компании, това е  CD с номер 17 в моя персонален лейбъл Nivani Music, най-после е отново под етикета, с който всички свързват моята музикална дейност – групата ОМ. Тази музика винаги слиза по "канала", от една страна, а от друга страна, е резултат от дългогодишния ми емпиричен опит.

Началото беше с първото заглавие "Пътят на извора" (1993, "Дилема студио", записан от Любомир Велев), следват: емблематичният със световно разпространение и създал "име" на групата ОМ – "Ритуални места в България" (издателство "Ерденкланг", Германия, 1997) и "Дългият път" (1999, "Периферик Рекърдс", Унгария), "Като река" (2003, "Авеню", България) и сборните "Мечта" (2006, "Дилема") и "Мистично пътуване" (2010, "Нивани пръдакшън"), реализираният за БНР "Пролет" (2008) и участия в семплери за сборни дискове на "ТУА Рекърдс" Германия, и френските "Сънсет" и "МК2",  всъщност това са албумите под етикета ОМ.

В този план албумът "Пътувам с вятъра" завършва един доста дълъг период на свирене на живо на композициите, влезли в него, запълва една сериозна празнина в дискографията на арт формация ОМ и така се роди идеята за подреждането на тези композиции в отделен проект. "Пътувам с вятъра" е в известна степен автобиографичен, а стилистично е продължение на линията на албумите на ОМ "Дългият път" и "Като река". Повечето теми са свирени през годините на концерти, някои са записвани в различни версии, но основното, което отличава този материал, е присъствието на солиращия инструмент. В случая това е "магичната" гъдулка с виталното и експресивното музициране на Христина Белева.

За разлика от соловите ми албуми от последните години "Пътувам с вятъра" не е толкова мистичен, нито обвързан с определени практики и духовна традиция. Той просто разказва за безкрайното пътуване на вдъхновението от живота, което изкристализира в музика. Поети от крилата на вятъра (в случая метафоричен главен герой), ние политаме, прекосявайки пустини, джунгли, саваната, реки и морета, градове и планини като от време на време, за да не забравим идентичността си, се връщаме на Балканите и "проверяваме" корените си. Летим ту еуфорично, ту кротко и нежно, и разказваме поетично за Красивото, връщайки се към онези прости и така необходими ни, от една страна близки, от друга станали ни далечни, състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение... Слънцето, водата, покоят и блаженството...  пътувайки, летим", завършва Николай Иванов ОМ.

Съставът на квартета сега включва: Николай Иванов – пиано, синтезатори, тамбура, вокал, перкусии, Христина Белева – гъдулка, Марио Иванов - бас китара и Петър Тодоров – джембе, кахон, перкусии.

"Пътувам с вятъра" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР веднага след Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в събота, 25 май, след  новините в 21.00 ч.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички