Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Стара Загора направи още една стъпка към безкрая на джаза


Стара Загора направи още една стъпка към безкрая на джаза

3746

Фуния и маркуч (и мундщук за удобство).

Вероятно така са звучали римските тръби преди няколко хиляди години тук, в сърцето на Августа Траяна...

Така започна международният фестивал Джаз форум Стара Загора, който тази година бе под надслов "Осем стъпки към безкрая". Артистичният му директор Венцислав Благоев даде тон и музиката съживи античните останки, изпълнени с енергията и обичта на поне две хиляди души, дошли на първата  фестивална вечер.

Джазът дава енергия, а енергията е живот! - ето това е общото между Джаз форум Стара Загора и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Г-н Алесандро Морето не скри вълнението си при откриването на фестивала и благодари за съвместната работа с община Стара Загора и екипа на фондация "Джазтет" в лицето на артистичния директор Венци Благоев. Зам.-кметът г-жа Иванка Сотирова изрази надежда, че за деветото издание на Джаз форум Стара Загора ще успее да убеди г-н Морето да се изяви и като саксофонист.

В първата фестивална вечер чухме гостите от Франция Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан и фестивалния проект Balk@n Fusion Band. Музиката на френския контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове тя смесва чистата мелодия и сложната хармония. Изключително впечатление остави и саксофонистът Батист Ербан, който е едно от най-ярките имена на френската джазова сцена.

Фестивалният проект Balk@n Fusion Band бе с подчертано балканско звучене и включи авторски пиеси на саксофониста Владимир Кърпаров и кавалджията на народния оркестър на БНР Недялко Недялков.

Втората фестивална вечер бе отредена за дамите вокалистки.

Че не всичко в италианската музика е открито, ни убедиха Франческа Тандои и нейното трио. Още с първото изпълнение те грабнаха публиката и не я пуснаха до последния тон. Италианската Даяна Крол - така я оприличиха меломаните, а инструменталистите ѝ с основание привлякоха вниманието на другите музиканти около сцената. Франческа изпълни любими джазови стандарти и свои композиции, а за класическата песен "Estate" на сцената бе и Венци Благоев.

С впечатляващо изпълнение за глас и контрабас откри концерта си Мая Нова. В съпровод на Димитър Карамфилов Мая пренесе духа на Ню Йорк на сцената със знаковата композиция на Чарли Паркър "Ornithology". Специално участие в проекта ѝ  взе Рик Маргица - едно от големите имена на съвременния американски джаз. За представянето си в Стара Загора Мая бе подбрала предимно авторски композиции и няколко свои аранжимента на любими български песни, сред които и "Вървят ли двама". Перфекционистка във всяка своя нота, Мая Нова с лекота представи нелек репертоар с помощта и на българските си колеги.

В третата вечер чухме проекта Антони Дончев UP, акапелни изпълнения на Траяна Глас квинтет и домакините от Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев.

Антони Дончев (на снимката) с основание може да бъде определен като стожер на българския джаз. За него музиката е безкрайност и това ярко личи в композициите, които представи. Проектът Антони Дончев 6UP откри нови пространства за джаза, той зазвуча още по-освободен, автентичен и изпълнен с образи. За представянето му Дончев специално бе поканил австрийския контрабасист Георг Брайншмид. Георг Брайншмид е роден през 1973 г., живее във Виена. Утвърждава се като един от най-колоритните и виртуозни басисти на международната джаз сцена. Неговите нестандартни композиции, съчетаващи джаз, класика и виенска музика, се считат за едно от най-интересните събития в съвременната музика. Негови класически творби се изпълняват от множество филхармонични оркестри, а джазовите му композиции получават възторжени отзиви в Европа и по целия свят. Зам.-кметът Иванка Сотирова от името на община Стара Загора поднесе специален подарък на Антони Дончев по повод 60-годишния му юбилей и го покани отново да гостува на старозагорска сцена.

Красиви, гласовити и талантливи – Траяна Глас квинтет с ръководител Лиляна Дойчева при Центъра за подпомагане на личностно развитие в Стара Загора представиха неповторимостта на акапелното пеене. В присъствието на "бащата" на легендарната група Траяна академик Кирил Тодоров квинтетът изпълни негови авторски песни и аранжименти.Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска, Станчо Станчев имат активна сценична дейност: концерти, спектакли, мюзикъли, записи на своя репертоар, много и престижни награди от конкурси и фестивали, като последната е "Гран при" – специалната награда на Националния конкурс за вокални ансамбли "Хармония". Преди година записа три акапелни пиеси на Кирил Тодоров в Първо студио на БНР по тяхна покана.

По традиция фестивалът бе закрит от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Великолепни - това е най-краткото определение за представянето на Военен биг бенд Стара Загора. Музикален домакин от първото издание на фестивала, оркестърът под палката на кап. Цветомир Василев демонстрира класа, усет за джаз и оправдано самочувствие. И нещо много важно за големи формации - свиренето заедно. От блус през класически джаз, та до съвременни авторски композиции - Военен биг бенд Стара Загора поднесе музиката с лекота, увереност и енергия, които завладяха хилядната публика. Гост-солистът Йерванд Маргарян вдигна градуса на настроението с теми, посветени на Луис Армстронг, изпълнени с изключително майсторство и импровизаторски талант. Йерванд партнира и на сензацията на вечерта - 13-годишния Добромир Добрев, който със завидно майсторство свири нелеката пиеса "Полетът на бръмбара". Вокалистите Лиляна Дойчева, Цветомир Цанков и Милица Гладнишка пък за пореден път превзеха сърцата на слушателите. С бисове, възторжени викове и нестихващи аплодисменти старозагорци изразиха възхищението и благодарността си за прекрасната вечер.

Джаз форум Стара Загора се организира от община Стара Загора и фондация "Джазтет" с изключителната подкрепа на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Снимкa: Емил Енчев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички