Сибусиле К аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева


Сибусиле К аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева

3758

Най-африканският месец продължава с турне на южноафриканския джаз бард Сибусиле К'аба, един от абсолютните фаворити на Шабака Хътчингс и Джайлс Питърсън от ВВС.
 Невероятеният глас от ЮАР ще прозвучи четири пъти специално за българската публика дни преди да се представи на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени, към откровението, в което откриваме още и още от себе си. 28 юни (петък) – 21. 00 ч. – София – "Гьоте-Институт"29 юни (събота) – 22.00 ч. – Пловдив – "Петното на Роршах"30 юни (неделя) – 22.00 ч. – Бургас – Barbossa1 юли (понеделник) – 19.00 ч. – Варна – Studio 21 Много са културните събития в последния юнски уикенд в София, Пловдив, Бургас и Варна. Рядко обаче автентичен и завладяващ музикант от Южна Африка, влязъл в годишните класации на музикални законодатели като Джайлс Питърсън от BBC 6 Music, избира точно тях за турне. И то в самите дни преди появата си на един от титаничните европейски летни фестивали – датския Roskilde, в един и същи ден с Нене Чери, Фатумата Диауара и Робърт Плант
Сибусиле К’аба (Sibusile Xaba) е родом от провинция КваЗулу-Натал. Интернет твърди, че е пряк потомък на легендарен зулуски цар. По-официалните медии от ЮАР до Великобритания и чак до Финландия обаче обръщат внимание на музиката му. Вероятно защото любимият ни етикет "афро" е крайно недостатъчен за тази магия. Тя звучи като джаз, защото е свободна и освобождаваща. Звучи като госпъл, защото се пее със звуците на Първите песни. Звучи като соул, защото е искрена. Може би дори е фолк, или блус, ако търсиш още паралели. Познавачите биха разпознали класическите африкански жанрове масканди и маломбо. 
Разбира се, думите са малки и не могат да опишат живия контакт с китарата и гласа на шамана от Претория, подкрепян на сцената от беквокалите, хармониката и перкусиите на своя духовен брат Naftali (Нафтали). Пробуждане, зареждане, смирение, вдъхновение, доброта и любов - ценностите на самия изпълнител - въздействат на всеки, докоснал се до изкуството му. Те струят дори и от илюстрацията на Михаела Караджова (Stalkersince1993), посветени на поредицата от неповторими музикални вечери. 
Гостувалият преди две години у нас лондонски титан на новия джаз Шабака Хъчингс пък твърди, че музиката на необикновения бард е променила вътрешната му музикална философия. Изненада или не, преди около две седмици двамата – Шабака и Сибусиле – се засякоха в Париж за записи, които предстои да влязат във втория албум на Сибусиле. Песни от него ще слушаме на The Bulgarian Sunrise Tour, с което изпращаме оригиналния изпълнител за Дания и заявяваме този месец като най-силния досега за енигматичната конспирация "АфроВизия", след ударното начало с Басеку Куяте от Мали и Ауюне Суле от Гана.
Турнето на Сибусиле К‘аба се организира от радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и Stretch.
Билети за София и Пловдив има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна - София, 28 юниПловдив, 29 юни Повече информация:
https://www.facebook.com/stretch.sofia
https://www.facebook.com/alarmafest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички