Международeният джаз фестивал Банско – за XXII път


Международeният джаз фестивал Банско – за XXII път

4820

С три дни по-малко – от 6 до 10 август, ще е Банско Джаз фест 2019, поради недостатъчен бюджет, но с все така силна и изкушаваща програма: всяка вечер с по една голяма звезда.

Защото създателят и главен идеен двигател на фиестата д-р Емил Илиев знае: качеството и имената определят нивото – нивото привлича гостите на фестивала – а всичко това  в помощ на Банско като лятна туристическа дестинация. Поредната стъпка към целта: да направим Банско по-известно от Монтрьо. Тази година фестът е посветен на фънка.

Звездите:

Още в първата вечер настроението ще се вдигне нависоко Мейсео Паркър (Maceo Parker) (на снимката). Американският джаз саксофонист е емблема на фънка и соула. Работил през 60-те години заедно с "кръстника на соула" Джеймс Браун. Ключов изпълнител в записите му, солист на много хитове, създава своеобразен ритъм при духачите, пряко свързан с фънк музиката, която доби голяма популярност. Свири с Рей Чарлс, и, тъй като счита, че това е един от най-важните музиканти, които са му повлияли, му посвещава албума "Roots & Grooves" с WDR Big Band като знак за почит. Тъмнокожият ас има в богатото си CV колаборации с артисти от висшата лига, сред които Ред Хот Чили Пепърс, покойният колос Принс и вихрената холандска саксофонистка Кенди Дълфър (гостувала също на феста в Банско). Грандът на духовите изнася по 290 концерта годишно.

Втората вечер е за забележителната и атрактивна китаристка, левичарката Мелина Мой (Malina Moye), певица и композитор. Тя ще удари със своя състав на 7 август. Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас. Прекрасният барабанист и композитор от щата Джорджия, който дълги години е работил с Мейсео Паркър, също ще се представи със свой фънк лайв бенд. За съжаление, двамата сега ще се разминат в гостуванията си и няма да могат да се засекат, за да сме участници в общ купон, който можеха да сътворят.

Много е радостно, когато известни изпълнители отново се връщат на тази сцена. Такъв е и поредният познайник на българските меломани – големият купонджия на Великобритания Рей Джелато (Ray Gelato) – саксофонист и певец, закрил с групата си Банско феста през 2013 година. Ако се погледне програмата на Ronnie Scott's – най-известният джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има пет вечери, в които изнася по 2 концерта. Очевидно, забавлява отлично капризната публика на Албиона. Свирил е на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица, а на тазгодишния си гастрол у нас ще бъде отпразнувана 25-годишнината от създаването на неговата група The Giants с представяне на нов албум.

Закриването е отредено на приятеля на джаз феста в Банско и на България (вече спокойно така може да се обяви) – Тони Момрел (Tony Momrelle). На когото не само много му харесва курортния град, но има желание и да помага и съдейства. Тук ще е вече за пети път: през 2010-та и 2015-та с легендарната британска ейсид-джаз формация Инкогнито (Incognito), в която над 16 години е водещият мъжки вокал. На юбилейното ХХ издание – 2017-а, се представи с бенд, в който басист му беше Джулиан Кремптън от същата формация. Сега към тях е прибавил и още един член от нея – вокалистката Ванеса Хейнс. Тя идва като специален гост в неговата програма. А през зимата, за радост на столичани, Момрел гостува и в Sofia Live Club, за първи път извън Банско.

Началото на фестивала ще даде:

Биг бенд Благоевград, или както главният организатор д-р Илиев го определя: "нашият фестивален бенд – с диригент Борис Янев". Определя го го така, защото го "използваме повече от 10 години като състав, който се разви много. И покрай участието си на фестивала в Банско, намериха изява, поле да свирят, и да станат авторитети". Васил Петров и Камелия Тодорова ще са солистите тази година на Благоевградския биг бенд. Ще срежат лентата на фиестата не само защото са едни от най-известните наши певци, а и тъй като всеки е със свой индивидуален облик, който няма как да се сбърка. И двамата са от основателите на събитието, което в годините натрупа не само опит, но и фенове, превърна се в любима дестинация.

За първи път. Или новите български изпълнители (лица) за феста:

Те са млади. Вече известни за феновете на жанра. Но за много от тях това издание ще е първото им качване на сцената на международния джаз фестивал. Иначе всички (с малки единични изключения) досега са били пред сцената, сред публиката.

Лина Никол (а иначе Веселина Николова):
"Това е първото ми участие на фестивала в Банско. Но съм имала удоволствието да присъствам предишни години, слушала съм Инкогнито и други страхотни банди. Радвам се че има сцена, на която могат да се изявят както български, така и международни артисти. Радвам се, че тази година е на фънка. Ние, освен ар-ен-би и поп музика, правим и фънк неща. Това са стиловете, които обичаме да изпълняваме с моята банда. За първи път на Банско фестивала ще представя парчета от предстоящ албум, също и сингъла, който излезе миналата година заедно с един прекрасен американски соул изпълнител Франк МакКомб (Frank McComb). Ще изляза с бандата, с която работя от 4-5 години, едни от най-добрите музиканти в България, някои са участвали във фестивала с различни формации: Александър Славчев – китара, Радослав СлавчевRiverman – бас и вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Богомил Енчев – барабани, Божидар Василев – тромбон и ефекти. Ще представим авторски композиции, преаранжирани версии на наши любими парчета – обичаме да правим известни парчета, останали във времето. Хората ги знаят, ще се радват да ги чуят в нови аранжименти и в различни варианти. Така че ще бъде смесица от двете – авторски неща и кавъри", обясни певицата. Предстои ѝ премиера на българско парче. А дали ще го представи и на фестивала? Ще стане ясно на място. Работи по нов албум, който в края на годината трябва да представи. Нейни вдъхновители са Стиви Уондър, Франк МакКомб, Чака Кан (Chaka Khan), Дони Хатауей (Donny Hathaway) и Алиша Кийс (Alicia Keys). Лина смята, че в момента сцената е доста разнородна, има много нови течения и ъндърграунд изпълнители, които също са вдъхновение.

Мъжката част на акапелната група Спектрум (Spectrum) е в състав: Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор, а дамската е представена от Боряна Йорданова – сопран и Весела Морова – алт. Квинтетът ще дебютира на тази сцена, но за Весела Морова спокойно може да се сложи определението "традиционен участник". Миналата година тя беше една от солистките на фестивалния бенд; композиторът Любо Денев също се е доверил на професионализма ѝ в гласовото пресъздаване на авангардните му джаз композиции (да не забравяме все пак че е възпитаник на Berklee College Оf Music, Бостън – една от най-престижните институции за обучение по на джаз), работят екипно и ни я представи заедно с квартета като артисти в юбилейното ХХ издание на фестива. Имат записан джаз албум с негови творби; през 2015-а година Весела излезе с бразилския си проект Dandalunda във формат Весела Морова и Дандалунда бенд; предишната пък беше част от академичната изява на състава около Стефка Оникян. Спектрум ще открият вечерта на 8 август.

"Съществуваме от 6-7 години и сме носители на тази традиция на акапелното пеене, групи, които са много популярни в Европа, в Америка, в Азия - разказва Константин Бейков - Тенденцията е да създаваме авторско творчество, авторска  музика – акапела, което за нас е много важна крачка. И на фестивала ще представим програма, която наполовина се състои от популярни песни. Тъй като тематиката е насочена към фънка, сме подготвили няколко известни класики в тази област. А още – ще интерпретираме българския фолклор с изразните средства на джаза, на поп музиката, на фънка, с което се занимаваме от няколко години, ще ви представим няколко от нашите съвсем нови авторски композиции. Ние сме в процес на записване и издаване на първия ни авторски албум, ще го представим наесен. Но някаква част ще прозвучи и в Банско". "Направиха чудесно впечатление в зала "България", където бяха подгряващ състав на известната група Манхатън Трансфър - похвали ги д-р Илиев - Мениджърката на Манхатън Катерина Майер, моя добра приятелка, каза: "Чудесна група! Не съм знаела, че имате такива надарени изпълнители. Те са бъдещи Манхатън Трансфър. На нашите музиканти това, което им липсва, са контактите със света. За съжаление, контактите са много, много далече от това, което трябва да бъдат". А кой следи за прецизността на изпълненията на Спектрум? "Нямаме такава фигура. В групата си разпределяме отговорностите кой с каква част от творческата работа се занимава. Ние тримата правим аранжименти, но много често търсим помощ и съвет от композитори, творци – изпълнители, артисти в музикалния бизнес, които се занимават с музика от години. Един такъв е Кирил Тодоров – първият и единствен, който се е занимавал с акапелни групи 80-те, началото на 90-те години. Той стои зад групите Траяна и Фолк скат, които не съществуват вече, но е човекът, от когото много сме се учили, даже в програмата имаме една негова композиция, която е по-рядко изпълнявана, обаче ние ще я направим в малко по-нов вариант с импровизации, изключително новаторска за тогава, но звучи актуално и сега", споделят от формацията.

Милен Стойков и Mike Sax ще стартират купона в заключителната вечер, 10 август. "Винаги съм присъствал като гост и слушател на фестивала в Банско - разкрива Стойков - Щастлив съм, че тази година ще е и Мейсео Паркър, и Тони Момрел, артисти от световен ранг. Формацията X-Key, с която работя, се състои от още четирима: Илия Тенев – клавишни; Ленко Драганов – ударни, той е много способен тонинженер, също е и композитор; Иван Иванов – бас китара, и едно много младо момче – Никола Панчев, на 17 години! Допускам, че е от най-младите участници във фестивала, изключително способен. Събра ни любовта съм смуут джаза и фюжъна. Разбира се, в програмата си имаме и фънк парчета, и соул. В музиката, която изпълняваме, съм силно повлиян от американските фестивали и партитата, които стават на тях – мелодична, много динамична, оскъдна на бавни пиеси. Брайън Кълбъртсън (Brian Culbertson), Джеф Лорбър (Jeff Lorber) като пианисти, от саксофонистите - Джералд Олбрайт, Дейв Коз (Dave Koz), Майкъл Лингтън. Повечето са чути през нашите уши. За себе си: свиря на сопран, тенор, алт саксофон и флейта. Пътувал съм много в чужбина, излязох точно преди да падне Стената: Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Финландия, Китай, пък дори и Гренландия. Желанието ми е да направим купон, ще свирим кавъри и наши варианти".

Нови, млади лица, са и двамата водещи на концертните вечери:

Кристиана Рангелова ("За първи път съм част от събитието. Имам силен интерес към поп и джаз музиката, така че ще почувствам фестивала като нещо свое. Надявам се да бъде нещо различно за вас") и Михаил Топалов.
За информация: Две народни артистки в 22-годишната история на Банско джаз феста са били водещи – Виолета Гиндева, още в началото, V-VI-тото издание, и Йорданка Кузманова. Повод за този спомен на д-р Емил Илиев е кончината на ярката Виолета Гиндева и 55-годишното им приятелство с Доктора.

Спонсорите на фестивала

Ако сравним следното инфо: директорът на Международния Nišville Jazz Festival Иван Благоевич (удостоен с почетен "Златен век" от нашето Министерство на културата, присъден му за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество), получава от общината в Ниш 400 000 евро за техния фестивал, като имат и други спонсори със суми от по 100 000. Джаз фестивалът в Банско, както заяви неговият организатор, може да разчита от основния спонсор - общината в Банско, на 50 000 евро за всичко: сцена, самолетни билети и настаняване. Генерален спонсор на Банско Джаз фест повече от 15 години е Първа инвестиционна банкаFibank; от 3 години се включи и Vivacom, а от тази година събитието има нов спомоществувател - ОЗК "Застраховане". В книжката с програмата е отбелязано съобщение и за семейство, което дълги години е помагало на фестивала, още от третото му издание. За съжаление неговите дългогодишни спонсори и приятели – семейство Тони и Емил Наумови (баща и син) вече не са между живите. За да върнат спомените и да покажат своето уважение към тях, много от българските музиканти ще се включат в джемсешъна на Ангел Заберски-син (Ачо) и Мишо Йосифов на 9 август (петък).   

Както всяка година, ще има среднощен джаз – между 23.00 ч. и 02.00 ч. с Ангел Заберски квартет, продъжение на площадната фиеста. Предстоят изненадващи импровизационни включвания на изпълнителите, оформящи различни и разностранни диалози и надсвирвания. В пиано бара "Синг синг" на хотел "Кемпински гранд арена" квартетът ще поднася изненади и ще зарежда меломаните.   

Всички концерти се провеждат на открита сцена - площад "Никола Вапцаров" 1, с начален час 19.00.

Програма на XХII-ия Международен джаз фестивал Банско 2019

6 август/ вторник
1. Васил Петров и Камелия Тодорова & Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев (България)
2. Джаз Динамос (Великобритания)
3. Мейсео Паркър (САЩ )

7 август/ сряда
1. Лина Никол с лайв бенд (България)
2. Виктор Тот Арура трио (Унгария)
3. Silhouette & Vinx (САЩ/ Унгария)
4. Мелина Мойе (САЩ)

8 август/четвъртък
1. Spectrum (България)
2. Сара Джейн Гиоти (Италия)
3. Джамал Томас бенд (САЩ/Европа)

9 август/петък
1. Jayus Jazz (Сърбия)
2. Мей & Джей Кет със специален гост Димитър Льолев (България /Франция)
3. Ray Gelato & The Giants (Великобритания)

10 август/ събота
1. Mike Sax & X-Key (България)
2. Проект на Христо Йоцов - Jazz Cats 2 (България)
3. Гаджо Дило (Гърция)
4. Тони Момрел със специален гост Ванеса Хейнс (Великобритания)
 
*Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Снимка: The Current

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички