Тунизийците Myrath сътвориха нов жанр: пламтящ пустинен метъл


Тунизийците Myrath сътвориха нов жанр: пламтящ пустинен метъл

3516

Музикантите от тунизийската група Myrath стават известни у нас още с първите си изяви в стила ориентъл метъл.

Сред слушателите на "Картини от една изложба" те се ползват със завиден успех от трите им представяния досега. Техните гастроли по цял свят се следят с повишен интерес и са белязани от съвместни участия с Robert Plant от Led Zeppelin, HIM, Nightwish, Dream Theater, WASP, Symphony X, Epica и Anathema.

След три години подготовка, на музикалния пазар този май се появи петият им студиен албум "Shehili" и ето как певецът Zaher Zogratti въвежда в него: "Shehili" в Тунис означава горещ сахарски вятър, идващ от юг, това е древна дума, синоним на сироко. През тези три години работихме много усилено, затова сме развълнувани как ще бъде приет албумът ни, каква ще е реакцията на феновете към новия ни звук. Ние представяме в "Shehili" нов жанр, който нарекохме blazing desert metal (пламтящ пустинен метъл) и се питаме как те ще приемат тази музика.

В сравнение с предишните ни албуми, тук има съществени разлики по отношение на структурата на песните и вокалните линии, сега те са някак си по-зрели. Този път албумът е продуциран от трима души. Основният ни продуцент и съавтор на песни е Kevin Codfert. Той композира например песента "Stardust" ("Звезден прах"), в която също така свири на пиано. Има още една песен, в която прави солото, в други свири на клавишни инструменти, а също така ни даде много идеи. Сътрудничихме и с Jens Borgen, а третият продуцент е Eike Freese от Chameleon Studio в Германия.

Решихме всеки от Myrath да разработва свои собствени идеи и да ги подготви на лаптоп. Нямахме никакви жанрови ограничения – можехме да включим всякакви вдъхновения, било класика, фламенко или френска и италианска поп музика и какво ли още не. Kevin Codfert ни позвъни след време, наехме хотел за два седмици в Тунис, близо до родния ми град Сус, където в една малка стая се събрахме. Всеки трябваше да носи лаптоп и музикалните си инструменти, за да можем да чуем и да запишем идеите си. Направихме селекция и това бе първата стъпка в процеса. После се насочихме към това да подобрим избраните фрагменти и така нататък, докато влязохме в звукозаписното студио.

Що се отнася до съдържанието на песните, всяка носи отпечатъка на нейния автор, защото това си лични преживявания, които отразяват вътрешния свят на всеки от нас по един доста положителен начин. Не се оплакваме от нищо и дори ако има някакви тъжни истории, накрая винаги има надежда, без значение дали става дума за битка с някакъв стрес, наркомания, или срещу спомен от нашето минало. Защото в песента накрая винаги ще победим това чудовище, вътрешният ни враг. В песента "Dance" ("Танц") например се разказва за сирийски танцьор, който получава смъртни заплахи от ИДИЛ, но преодолява страха си и продължава да танцува, дори ако ще трябва да го прави сред руини. Целта на нашата музика е да предизвика щастие и радост, да отдаде почит на онези, които отказват да паднат или да спрат да се надяват, дори в свят, изпълнен с омраза и несигурност", завършва Zaher Zogratti.

Албумът "Shehile", записан с участието на солисти и с Националния оркестър на Тунис, ще бъде представен от Сергай Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 29 юни, след новините в 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички