Garbage на Hills Of Rock 2019


Garbage на Hills Of Rock 2019

4121

Вероятно ще се намерят хора, които ще ми се разсърдят и нахейтят за настоящето становище, но смело заявявам, че чухме най-доброто от Hills Of Rock 2019 в лицето на алтернативните рок легенди Garbage в последния ден на фестивала.

Денят е неделя - последната от юни, денят преди Джулай Морнинг, преди празникa на свободния дух, на морския бриз, сините вълни и най-дългоочаквания изгрев. И, като се замисля, Джулаят е точно толкова алтернативен, колкото и Garbage (да се чете Гарбидж, не Гърбич, Гърбуч, Гарбадж!), затова какво по-добро за начало на неначеналото юлско утро от кака Шърли Менсън и компания.

Преди да ги посрещна на мейн стейджа, правя тигели между изпъленията на Насо Русков и Les Animaux Sauvages, неочаквано добрите Amaranthe и прекрасната им вокалистка Elize Ryd (много симпатична и гласовита девойка), после обратно към Свилен, Остава и Шоколада, малко Children Оf Bodom, малко джин с тоник, няколко бири, една грешна сангрия... И хоп! - пак на Главната.

Garbage излизат точно навреме, което за настоящото издание на Hills Оf Rock е нормално. Организаторите "София Мюзик Ентърпрайсис" са си свършили работата както трябва. Групите се появяваха точно по график с изключение на факта, че хедлайнърите не правеха посочените в програмата двучасови сетове, а по-скоро изкарваха до час и 15 минути, преди да слязат от сцената. Но каквото - такова, само Garbage да има. А то има, за всички по много. Да, публиката е доста по-малобройна, отколкото тази в предишните два дни и концертите на Disturbed, Moonspell и Whitesnake. Но така поне има място за подскачане.

След като забива "Control, #1 Crush, шотландската фурия с учудване пита дали има фенове на Children Of Bodom и Amaranthe, които са останали да послушат от техния "боклук". Имаше, разбира се! И преди кака да откове прословутата "Stupid Girl", разказва как в училище хич не била добра, много била глупава, не обичала учението. Та всички stupid girls (глупави момичета – б.а.) да не се притесняват, защото Шърли вече е на 52 години, от 25 години пее в група, става известна след като навършва 30 и като цяло животът ѝ не е преминал като типичната звезда. За тези от вас, които не са надниквали в "Уикипедия": "Гарбидж издават поредица от хитове с нарастващ успех през периода 1995 – 1996, кулминацията настъпва с хита "Stupid Girl". Дебютният им албум "Garbage" е с неочакван успех".

Аз ги слушам от малко след 96-та, поради неналичието на MTV у дома, но пък през последните 5 години рингтонът на телефона ми е една друга тяхна емблематична песен – "Push It", която става хит през 1998 г. и е част от най-добрия им (поне за мен!) албум "Version 2.0." И така, с едно наум, че Garbage не излязоха пред най-обичащата ги публика, въпреки всичко успяха да я спечелят, особено с изпълнението на "Wicked Ways", в която се прокраднаха акордите и целия припев на "Personal Jesus". В сетлиста беше и най-скорошният им сингъл "No Horses" (2017), чийто текст рисува дистопично бъдеще на беззаконие и насилие.

Следва кратка пауза, която за мъжете звучеше прекалено феминистко, предвид факта, че самата Менсън е много силна жена, заобиколена от мъже, пееща в мъжки свят, в мъжки стил. "Съвремието отправя все по-опасни знаци към младите жени. Но жените имат сила, имат значение, отвъд ролите им на майки или сексуални партньори. Те са ценни сами по себе си. Искам всички жени, които виждам в публиката тази вечер да разберат, че могат да направят всичко, което пожелаят в живота си", каза Шърли точно преди изпълнението на "I Think I'm Paranoid". Парчето бе последвано от моя личен фаворит "Push It"", който цялата тълпа съпроводи вокално.

За голямо съжаление, бандата не пристигна в оптимален състав. Шърли и Ко. се представиха без барабаниста и основател на формацията Буч Виг, който се възстановява след операция. Както е известно, Garbage обещават нов албум догодина. Вероятно това бе повод гласовитата фронтдама да изрази надежда: "Защо не се видим отново през 2021?". Риторичен въпрос, ще кажем, ние, феновете на една група, на която отнема цели 25 години, за да стигне до нашата родина. За да ни зарадва с присъствието и музиката си.

И след кратко затъмнение на сцената, Garbage излизат за последно пред нас тази вечер. "When I Grow Up" - с пожелание за кураж, сила и много авантюризъм в душите. И до следващата среща! А дотогава ще си припявам всеки ден:

"This is the noise that keeps me awake
My head explodes and my body aches
Push it, make the beats go harder
Push it, make the beats go harder"

Сетлист:

1.    Control
2.    #1 Crush
3.    Stupid Girl
4.    Temptation Waits
5.    Wicked Ways (with "Personal Jesus" snippet)
6.    No Horses
7.    Dumb
8.    Blood For Poppies
9.    Why Do You Love Me
10.   On Fire
11.   Empty
12.   Vow
13.   Parade
14.   I Think I'm Paranoid
15.   Push It
16.   Only Happy When It Rains

Encore:

17.  When I Grow Up
 
Снимка: Орлин Николов-Orleff

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички