Девет закъснели пиеси от Константин Цеков


Девет закъснели пиеси от Константин Цеков

3450

Тази седмица на слушателите на "Картини от една изложба" предстои среща с български автор, отдавна завоювал престиж сред музикалната критика не само у нас, но и по света.

Цяло поколение български младежи си тананика песните на Формация Студио Балкантон, най-стойностното явление в българската рок музика, неизменна част от чието битие е пианистът Константин Цеков.
 
Възпитаникът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа по пиано на проф. Лили Атанасова проявява многопластово засилен интерес към композицията и наред с неизчерпаемата му творческа инвенция, това го нарежда до най-изявените български творци в музикалното изкуство. Има съществен принос за основополагане на съвременни тенденции в областта на композицията, аранжимента, оркестрацията и звука, при това както в студийната си работа, така и във всички области и музикални жанрове.

Константин Цеков е композитор, аранжор, пианист, вокалист и продуцент на над десет албума с ФСБ, множество компилации, също така е автор и продуцент на четири свои солови студийни албума, два от които са с инструментална музика, където по традиция експериментира авторските си идеи. Автор е на музика към редица игрални и документални филми, театрални и куклени постановки, мюзикъли, детска, илюстративна и симфонична музика. Често е ангажиран с концертна дейност в различните жанрове, които сам си избира, както и с множеството си ангажименти и покани за работа в звукозаписни студиа от Германия, Дания, Австрия, Норвегия и Русия за реализирането на свои и международни проекти.

Участва като пианист в записите на филмовата музика на Ennio Morricone и на Luis Enríquez Bacalov, в турнето на Филип Киркоров из Русия и САЩ през 1998 г., става продуцент и аранжор на песента "Cielito Lindo" от албума "I’m Never Gonna Change" на José Feliciano, която през 1990 г. е отличена с наградата "Грами" за най-добро латино поп изпълнение.

И още нещо забележително: Косьо, както всички го наричат, е автор на музиката за филма "Incognita", руско-немска-българска продукция със световна премиера в Мюнстер на 9 май 2012 г., записана от Симфоничния оркестър на Мариинския театър в Санкт Петербург под диригентството на маестро Валерий Гергиев. В началото на есента през 2018 година Цеков започва работа върху проект със съвсем различен натюрел, който става неговият пети студиен албум. Той сам изпълнява партиите на всички инструменти, основно на пиано, в своите композиции, наситени с интимност и лиричност в създаваната с кинематографична образност звукова картина.   

Сергей Шишов ще представи "Девет закъснели пиеси" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 6 юли, след новините в 21.00 ч., и това ще бъде неговата премиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички