New Music Now: Дами канят


New Music Now: Дами канят

4561

Второто издание на фестивала New Music Now ще се проведе във Варна на 13 и 14 юли (събота и неделя).

Събитието се осъществява с подкрепата на фонд "Култура" към община Варна, и се ражда през 2018 година по идея на клуб "Ментол", за да представя на варненската публика качествени нови музикални клубни проекти. Артистичен директор на второто издание на феста е Михаил Йосифов - тромпетист, композитор, аранжор, и преподавател, музикант с изявена подкрепа към младите творци, особено към тези, поели по вълнуващия път на джаза.

За New Music Now 2019 Мишо Йосифов подбира няколко проекта с женски вокали, които правят свежо впечатление с професионализъм, талант и творческата си елегантност. Програмата е насочена както към широката публика на клуба, така и към младите хора, чиято страст е музиката – независимо дали професионално или любителски. New Music Now дава сцена на някои нови проекти, които впечатляват с безкомпромисната си работа в студиото и на сцената, и иска да подкрепи младите музиканти в популяризирането на тяхната музика извън обичайните им зони на изява. В същото време, фестивалът показва на варненската публика младите лица на българската музика, които набират сили на сцените на големите български клубове, в социални мрежи и в медиите.

Вече 11 години клуб "Ментол" предлага сцена на качествени български и чуждестранни музикални идеи. С местоположението си, с отношението си към музиката и към изпълнителите, и с добрия подбор на събития, "Ментол" се утвърждава като културна точка в града. Музикалната история на клуба включва участия както на световни и български утвърдени имена, така и на съвсем нови формации и проекти, както и устойчиви сътрудничества с различни фестивали.

13 юли, събота – Y Jazz и Blue Moon

Y Jazz са млади, жизнени, ентусиазирани и влюбени в това, което правят. Повлияни силно от джаз културата, те търсят свое общо звучене. Y Jazz е проект, който се разраства с времето и има за цел да събира различни изпълнители от младата джаз сцена. През 2018 година, като квинтет, музикантите печелят първа награда на Youth Jazz Festival в София. Същата година, като секстет, се явяват на Plovdiv Jazz Fest Youth Competition и отвоюват първа награда с авторската си композиция "Perceptions". Формацията ще излезе в състав: Велека Цанкова (вокал), Мартин Бодуров (тромпет), Светослав Миланов (пиано), Даниеле Феббо (бас) и Виктор Викторов (барабани).

Blue Moon се ражда през 2016 година по идея на певицата Георгия Павлова (на снимката), до тогава позната на суинг сцената. Първоначалният състав е трио - Георгия Павлова (глас), Димитър Горчаков (пиано) и Даниеле Феббо (бас). Плаващата енергия на тяхната музика естествено и с лекота намира и своя ритъм - Никола Горялов (барабани), само няколко месеца след събирането на състава. От началото до днес следват множество концерти на софийската клубна сцена, както и в други градове на България. Носи своя емоционален прочит в глас, зад който стабилно застават кавалерите, със звучене и музикален поглед, които достигат до сетиватата на слушателя.

14 юли, неделя  - Spectrum и Desy & The Shiny Stockings

Spectrum е хармония от човешки гласове, която завладява всеки, способен да чуе и да почувства красотата на акапелното пеене. Създаден през 2012 година, вокалният квинтет вече има редица знакови участия на престижни сцени, сред които откриването на концерта на легендите "Манхатън трансфър" в София през 2018 година. Певците от Spectrum, които ще участват и в Банско Джаз фест 2019, са артисти с ярко сценично присъствие и енергия, обединени в обща цел – да създават качествено и естетически издържано изкуство, като показват съвременното лице на българската акапелна музика. В групата са Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Наско Кулински (тенор), Янко Янков (баритон) и Константин Бейков (бас). Музиката, която събира Деси Андонова (Sentimental Swingers, Phuture Shock), китариста Петър Георгиев и басиста Димитър Карамфилов е акустичният суинг. Desy & The Shiny Stockings пресъздават по интимен начин, акустично и с кадифения глас на Деси, емоцията и стила от годините между 1930 и 1945. Репертоарът на триото включва познати суинг класики, както и някои по-малко популярни мелодии, които Деси Андонова е извадила от съкровищницата на златната епоха на джаза.

Концертите и в двете вечери започват в 22.30 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички