Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Wasteland на Riverside в Картини от една изложба

27.07.2019   MySound.bg
Riverside
През февруари 2016 година популярната прогресив метъл група Riverside е сполетяна от беда: съоснователят и китаристът Piotr Grudzinski е открит мъртъв след внезапно спиране на сърдечната му дейност.
 
Дотогава те са издали заедно шест студийни албума, два миниалбума, две концертни издания, изнасят множество представления в страни от цял свят. Успяват да се наложат на световната сцена като създават своеобразен звуков пейзаж с компоненти от атмосферични рок и метъл. 
 
"Спомням си момента, в който трябваше официално да обявим, че ще продължим само като трио, а не квартет" – споделя  певецът и бас китаристът Mariusz Duda. – "Правехме фотосесия на полското крайбрежие, тогава казах на момчетата: "Нека си представим, че все едно сме в началото. Много от нашите фенове не могат да си представят албум без Grudzien и за някои от тях групата е престанала да съществува, когато той почина. Ние трябва да докажем, че сме способни да оцелеем не само като свирим на концерти, но най-вече като записваме нов албум."
 
Така след усилена работа върху изцяло нов материал през есента на 2018 година се появява седмият студиен албум на групата "Wasteland" ("Пустош"), в който влизат 9 композиции със силен емоционален заряд и философска задълбоченост наред с присъщата им кинематографичност и широк инструментариум от стилистични похвати. 
 
Основната тема в диска е посветена на преживяванията на група хора да оцелеят след преживян апокалипсис в неопределено бъдеще. Mariusz Duda признава, че се е вдъхновил от книгата "Пътят" (2006 г.) на американския писател Cormac McCarthy, както и от игрите от серията "Fallout". Но тематиката на албума се отнася не само до постапокалиптичните визии за света, но и до смъртта на Piotr Grudzinski, за опита на групата да се преоткрие при нови обстоятелства и, като цяло, за сегашната ситуация във все по-бурния свят, пълен с нови разделения и конфликти.
 
"Отдавна си мислех да изследвам темата за "постапокалиптичните" области в духа на антиутопиите – продължава Mariusz Duda. – Прочетох доста книги, гледах филми, играех видео игри, всички свързани с истории за опит за оцеляване в току-що унищожен свят. Съчиняването на подобно история преди нямаше никакъв смисъл. Riverside обаче отваря нова глава в своето развитие и след последните ни преживявания подобна история придоби по-голямо значение. "Wasteland" е най-вече за това, което се случва в света в наши дни, но също така споменаваме трагедията, която сполетя бандата през 2016 година. 
 
В музикално отношение ние се върнахме към по-мрачната звучност, с повече китарени рифове, с доста по-различна стилистика, изказът е много по-дълбок и по-зрял, разкриваме нови хоризонти. Ще откриете странна смесица от контрастни преходи, музика от уестърни и славянски мотиви, бих го нарекъл меланхоличен рок, в който на преден план е изведена мелодията. Всичко това създава епична звукова картина, която има много малко общо с музиката на групите, с които бяхме сравнявани преди като Porcupine Tree, The Mars Volta, Opeth и Dream Theater" – завършва Mariusz Duda
 
Сергей Шишов ще представи "Wasteland" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" на БНР в събота, 27 юли, след новините в 21.00 ч. 412
100%
 

Септември ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30