Котки върху горещ джазов покрив


Котки върху горещ джазов покрив

3806

Христо Йоцов и неговият квартет са сред акцентите в програмата на Банско Джаз фест 2019.

Както MySound.bg вече информира, XXII-то издание на международния форум предстои от 6 до 10 август.

Христо Йоцов – барабани, Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон, Любо Цанев – пиано и Димитър Карамфилов – контрабас ще свирят преди гърците Гаджо Дило, представяйки актуалния си диск "Jazz Cats 2". Пиесите, както и в предишния запис, са отново на професор Йоцов. "Бях убеден, че трябва да направим втори албум. Той е в "по-фюжън посока", така да се каже. Музиката според мен е разбираема, смислена. Горд съм и със звука, който постигаме в моето студио. Пред проекта има светли перспективи и това много ме радва, вдъхновява, а и потвърждава моето убеждение, че когато човек е достатъчно упорит, няма начин нещата да не потръгнат. В България има много и добри музиканти, които правят качествени продукции и вече е време светът да научи за тях. От известно време съм председател на Българската музикална асоциация – сдружение на изпълнителите у нас. Моята основна цел и мечта в момента е да влезем във връзка с големите световни мрежи и още по-категорично да станем част от европейските процеси", споделя повелителят на ритъма.

Христо Йоцов създава Jazz Cats през 2016 година първоначално  като клубен  проект,  вдъхновен  от  би-боп традицията.  Още след първите  гигове става ясно,  че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довеждат до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален. През 2017 г. е издаден първият албум "Jazz Cats", с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. "котките" изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау. През 2019 г. излиза и "Jazz Cats 2".

Защо "Cats"? Това е нарицателно за джазмените по света; нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния – "Angry Cats", "Lazy Cats", "Motion Cats", "Mystical Cats", "Happy Cats" – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция. Христо Йоцов е от най-значимите имена  на българската джаз сцена, музикант с огромен опит,  международни изяви и отличия. Автор и аранжор на джазова, симфонична, камерна и театрална музика. От дълги години преподава ударни инструменти в джазовия отдел на музикалната академия в София.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички