Песента на Аполония 2019


Песента на Аполония 2019

3944

35-ото юбилейно издание на Фестивала на изкуствата "Аполония" ще се проведе в Созопол от 29 август до 7 септември.

Тези празници се считат за едни от най-престижните в България и всяка година събират хиляди почитатели. Настоящият фест е обявен за празник на струнните инструменти. Изключителни  изпълнители представят тези инструменти, за да запеят те в ръцете им, за да зазвучат неповторими музикални произведения от класиката и съвременността - за радост на публиката, която много харесва камерните концерти в Археологическия музей, обясняват организаторите.

Акцентите в Археологическия музей:

30 август, 23.00 ч.
Концерт-премиера на Живко Петров (пиано)

Четири години след дебютния си солов албум "After 4", Живко Петров издаде втория си индивидуален  проект "Ten", наречен по броя на пиесите, включени в диска. Докато "After 4" беше поклон и обяснение в любов към големите майстори на класическата музика, то "Ten" е споделяне на моменти от личната история на един от най-добрите български джаз музиканти. Уменията на Живко като инструменталист и композитор отдавна будят възхищение и уважение, а записите в проекта ясно дават представа какво го откроява. Живко притежава редкия талант да отсява есенцията на своите идеи и да я превръща в музика от най-концентриран и смислен вид. "Ten" включва 10 композиции, които могат да се слушат и като части от едно цялостно произведение. Пиесите са плод на лични преживявания от последната една година и разказват истории за лятото, града, любовта, удоволствието от музиката и живота... Пианистът винаги е успявал елегантно и с лекота да предаде своите послания, като в "Ten" негови верни съюзници са мелодията и тишината. Красивите, завладяващи мелодии са запазена марка на Живко, който неведнъж е казвал, че за него мелодията е всичко. Новият му албум диша, живее и въздейства по различен начин благодарение на осезаемото присъствие на тишината. Живко Петров майсторски я използва, за да добави нови измерения и дълбочина в звуковата картина, която изгражда. Пианистът не просто търси тишината в музиката, а води интригуващ диалог с нея. Всъщност нищо в "Ten" не е случайно. Всичко в албума е преживяно, почувствано, а след това и осмислено; към него е подходено естетски и с любов – от опаковката на диска (фотографията на корицата, оформлението и дизайна) до съдържанието, когато натиснеш копчето на плейъра и се срещнеш с музикалния свят на Живко Петров. Музиката в "Ten" е богата на цветове, образи, асоциации, емоции и създава усещането за своеобразен автопортрет. Автопортрет на един зрял артист, постигнал спокойствие и пълнота, намерил пътя към щастието. Артист, който със своето изкуство доказва, че умее да променя "тъканта на реалността" (Таня Иванова, Джаз FM радио).

3 септември, 23.00 ч.
Дуети с неочакван край - Милица Гладнишка и Васил Спасов

Дуетът ГладнишкаСпасов се ражда именно тук, в Созопол, преди 11 години, по време на "Аполония". Познати в концертен, театрален или клубен формат, в дует, квартет или секстет, те винаги са готови да провокират в публиката взрив от емоции. За тази специална презентация, тандемът ще представи както емблематични песни от автори като Гершуин, Кърн и Ричард-Роджърс, така и нещо за ценителите на модерния мюзикъл и джаз с творбите на Зондхайм и Бил Евънс в ексклузивните аранжименти на Васил Спасов.

Милица Гладнишка завършва НАТФИЗ, специалност "Актьорско майсторство за куклен театър" в класа на Пламен Кьорленски. През 2003 година изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев. Добива изключителна популярност със сериала "Етажна собственост", известна е с дублажа на филми и най-вече от музикалната сцена, където заедно с пианиста Васил Спасов, тромпетиста Михаил Йосифов и неговия секстет участват в програмите на престижни фестивали и клубове. Милица съчетава в изключително интензивен ритъм своя талант на джаз изпълнител и театралните си изяви. Постоянен гост е в телевизионни формати на националния телевизионен ефир. Взема участие и в редица български и чуждестранни филмови продукции.

Васил Спасов се откроява е сред най-интересните  джаз артисти на нашето поколение. Възпитаник на "Бъркли Колидж" в Бостън, неговата музика е носител на фундаменталните традиции на джаза от САЩ. Пианист, композитор и аранжор, той е в авангарда на българската музикална сцена със своите проекти и съвместни участия. Присъства е в програмите на най-престижните фестивали в страната. Концертира във Франция, Италия, Австрия, Германия, Белгия, Холандия, Чехия, Кувейт, Китай и редица други.

5 септември, 23.00 ч.
Неизмеримо - Белослава и Живко Петров

"Някъде по пътя през годините пластовете от натрупване те окриляват. Особено когато се занимаваш с музика. Карат те да търсиш, да намираш, да се губиш и да преоткриваш светове от красота и невъзможности, които са предизвикателство лично за теб. Огромната вселена, която принадлежи на всички нас, хората, е онази осъзната мисъл, която ни прави красиви, щастливи и добри. Музиката за нас с Живко пътува и намира своето послание през последните двайсет години. Всяко едно приключение, всяка една сцена, среща или раздяла, възхищение или тревога раждат музиката,която ни събира, намира и преоткрива. В този концерт ще срещнем не само вас със нас, но и ние двамата ще пропътуваме онзи път, който ни е дал неизмеримото удоволствие да създаваме музиката, която обичаме", обяснява Белослава.

7 септември, 19.00 ч.
Consequences - Веселин ВеселиновЕко (контрабас) и Милен Кукошаров (пиано)

Стройната последователност от поредици събития и произлезлите от тях последствия започва с излизането на "ImproviSatie" – първия албум на дуета с трудно произносимо име Das Weltschmerz DueTT. В него са включени импровизации върху прочутите "Гносиени" и "Гимнопедии" на Ерик Сати. Тандемът преминава през концерти на престижни сцени като Piano Extravaganza, Благоевгеад Blues & Jazz Fest, "Джаз на селo" - Камен бряг, Празници на изкуствата "Аполония", "Пловдивски камерни срещи", както и турне в Южна Корея. Цялата тази активност довежда и до неизбежното поредно последствие – втори албум, наречен "Consequences". В него, освен произведения на Сати и Рахманинов, са включени четири авторски пиеси на Милен Кукошаров и две на Веселин Веселинов - Еко.

Акцентите в Амфитеатъра:

29 август, 20.30 ч.
Откриване
Балет Арабеск

"Дори мислех малко за бъдещето, за това място където хората правят танц, който не можем да си представим, танц, чието име можем само да гадаем" (Шарл Бодлер). "Трупата е ято, устремено към неизвестното. Постоянно мигриращо към хоризонта на мечтите си. Виртуални мечти. Мечти с неясните образи на Смелостта и Красотата. Мечти на деца, готови да откриват живота. Прости мечти. Чисти". (Из албума "50 години Балет Арабеск").

Балет Арабеск, който скоро навърши петдесет, е единствената  трупа в България за постановки, вдъхновени от неконвенционалните тенденции в съвременния танц. Известни хореографи от цял свят осъществяват на сцената на Арабеск свои спектакли, различни по стил и по отношение на използваните модерни танцови техники. В репертоара си трупата има над 200 постановки на български и чужди хореографи. Арабеск танцува както любимите на българската публика "Болеро" и "Нестинарка", създадени в началото на седемдесетте години, така и най-новите постановки на Боряна Сечанова, Маргарита Градечлиева, Мила Искренова, Олеся Пантикина, Галина Борисова, Росен Михайлов, Асен Наков. На всеки три години Арабеск организира конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова – един от най-ярките хореографи и дългогодишен директор на трупата. Балетът е гостувал в Австрия, Германия, Гърция, Зимбабве, Индия, Индонезия, Италия, Кипър, Полша, Русия, САЩ, Сингапур, Турция, Унгария, Филипините, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Югославия, Румъния, Испания, Белгия. Носител е на престижни награди, между които "Кристална лира" на СБМТД, "Златно перо" на FM Класик, получавал е награди на Столичната община за ярки постижения в областта на културата и много други.

Програма:

Свободно разположени мисли
Музика - Нилс Фрам, Ламберт, Сократис, Синопулос квартет, Макс Рихтер
Хореография - Аршак Галумян, Германия
Участват Андрея Андонова, Виктория Петрова, Даниела Иванова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучев, Филип Миланов
 
Пътят ми с теб
Хореография - Ангелина Гаврилова
Участват Елизабет Якимова и Петя Колева

Бла, бла
Музика - Джони Транк и Джус ансамбъл
Хореография - Морис Кози (САЩ)
Участват Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов

Данцон 2
Музика - Артуро Маркес
Хореография - Боряна Сечанова
Участват Даниела Иванова и Ервин Есен

Вода
Музика - Йегиш Манукян
Идея и хореография -  Филип Миланов
Участват Константина Ханджиева и Валери Миленков

Капка в океана
Музика - Добринка Табакова
Хореография - Антъни Мидълтън (Великобритания)
Участват Даниела Иванова, Петя Колева, Стефка Табакова

Болеро
Музика - Морис Равел
Хореография - Маргарита Арнаудова
Солисти: Константина Ханджиева, Асен Наков, Васил Дипчиков, Стефан Вучов
Участват Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Филип Миланов

30 август, 21.00 ч.
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени (Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов)

Актьор, композитор, автор и изпълнител на песни, филмов режисьор, Стефан Вълдобрев учи актьорско майсторство при двама легендарни преподаватели - Крикор Азарян и Тодор Колев. Заедно със своите състуденти Галин Стоев, Мариус Куркински, Камен Донев, Стефка Янорова, Койна Русева и Иван Урумов те стават основна част от новата вълна на съвременния български театър. Работата му в киното, театъра и музиката през годините се радва на голям зрителски интерес, получава престижни награди и номинации. Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени е една от най-емблематичните групи на съвременната музикална сцена. Култовите албуми на Вълдобрев "Към", "Обичам те, мила", "Революция", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Пансион за кучета", "Пропаганда, хромозоми, силикон", "Live" достигат общ тираж от над 250 000 копия.

31 август, 21.00 ч.
Концерт Астор Пиацола - 5/4 Tango

Людмил Ангелов – пиано, Матиас Гонзалес – бандонеон, Йован Богославлевич – цигулка, Цветан Недялков – китара и Маргарита Калчева – контрабас

Астор Пиацола създава своя забележителен танго цикъл "Четирите годишни  времена на Буенос Айрес" през 1953 година. В него той революционно съчетава любимия си инструмент, бандонеона, със симфоничен оркестър. "Четирите годишни времена" са уникални и в световната класическа музика. Цикълът е адаптиран за цигулка, като в него са включени и мотиви от "Годишните времена" на Вивалди. За пръв път на "Аполония", квинтет от забележителни музиканти ще изпълни творбата на световноизвестния аржентинец.

1 септември, 21.00 ч.
Концерт Невидими стени
Б.Т.Р. (Атанас Пенев – вокали, Славчо Николов – китари, вокали, Иван Калфов – бас и Илиян Диков – барабани)

Специално за трийсет и петата "Аполония" любимата рок група на созополската публика представя новия си, 12-ти студиен албум. Музика, звук, визия, шоу, настроение, динамика – всичко е събрано в "Невидими стени". Песните са десет, девет от тях са по музика и текст на Славчо Николов, а успехът вече е налице – "Моята сила", "Легенда", "Без сълзи", "Ела", "Никога преди" и "Невидими стени" вече звучат пред препълнени зали в най-големите концертни помещения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе... През пролетта на 2019 година, Б.Т.Р. изнасят 13 концерта в Германия, Чехия, Франция, Италия и Испания отново пред пълни зали, при възторжени срещи с публиката, и получават изключителни рецензии в специализираната чуждестранната преса. Рокаджиите са свирили на сцена с легендарни музиканти и групи, сред които Deep Purple, Whitesnake, Scorpions, Nazareth, Motorhead, Europe, Accept, Gamma Ray, Michael Schenker Group и много други.

3 септември, 18.00 ч.
Концерт на Диксиленд на Армията на САЩ в Европа

Състав от шестима талантливи инструменталисти изпълнява атрактивна и характерна музика от един изключителен период в американската история. Когато в началото на 20-ти век градовете на американския юг, особено Ню Орлийнс, стават  център на имиграция на хора от различни култури и етноси, от тази смесица се раждат две невероятни музикални форми – джазът и блусът. Диксиленд формацията събира в своите изпълнения тези музикални стилове и ни връща към тяхното начало. Срещата с диксиленда е нещо повече от музикално развлечение, защото предлага жива и дишаща културата и историята на САЩ.

3 септември, 21.00 ч.
ФСБ (Румен Бояджиев, Иван Лечев, Константин Цеков)

В последната вечер на "Аполония" 2018 с огромен успех премина концертът на ФСБ, очакван с нетърпение от стотици почитатели. И тази година, когато фестивалът става на 35, созополската публика отново ще може да се срещне с известната българска група. След многобройни издадени албуми, хиляди концерти, участия в световни рок фестивали, рок клубове, телевизионни филми и музикални програми, музиката им звучи все така актуално. Имат много престижни награди, между които награда на World Masters Committee "Световен майстор на музиката", "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Държавно отличие "Златен век" за особено големи заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, Награда за цялостен принос в развитието на българската култура, приз "Грами" (съвместно с Хосе Фелисиано) и много други.

4 септември, 21.00 ч.
Васил Петров - Любими български песни
С участието на Ангел Заберски-младши – пиано, Борис Таслев – контрабас, Димитър Семов – ударни, Александър Логозаров – китара и Весела Морова – беквокали

Един от най-обичаните изпълнители на поп музика и джаз, известен и като българския Франк Синатра, е чест гост на "Аполония". За трийсет и петата годишнина на фестивала Васил Петров представя специална програма от  най-популярните си български песни и хитове в изцяло нови аранжименти, създадени от Ангел Заберски-младши. В репертоара са "Подслон в дъжда", "Другият", "Бряг за двама", "Моя Мария", "Първата дума", "Моя бъди сега", "Пак любов ще ни спаси", "Надежда", "Любовта е една" и много други. Както всеки нов проект, така и този ще зарадва многобройната публика, която  пълни амфитеатъра в Созопол, за да чуе любимия си изпълнител. "Музиката е най-поетичното и най-изразителното изкуство", смята Васко Петров.

5 септември, 21.00 ч.
Биг бенд на БНР - Electric Miles
Диригент Антони Дончев, Росен Захариев – тромпет, Михаил Йосифов – тромпет и Венцислав Благоев – тромпет

Electric Miles включва пиеси от последния творчески период на Майлс Дейвис, обявен за един от големите новатори, продължаващ да вдъхновява поколения музиканти. Това е период, в който величието създава най-комуникативната си музика и я изпълнява пред огромни аудитории, партнирайки си със съвсем младите тогава Чик Кърия, Кийт Джарет, Били Кобъм, Джон Скофийлд, Маркъс Милър и редица други музиканти, които определят днешния облик на джаза. Солисти в програмата са най-изявените български тромпетисти Росен Захариев, Венцислав Благоев и Михаил Йосифов. Аранжиментите са дело на водещите имена сред биг бенд аранжьорите – Бил Добинс, Боб Минцър, Майкъл Абене, Майкъл Гибс и др.

6 септември, 21.00 ч.
Фондацията представя Кирил Маричков на 75
Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански

Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор на популярната българска рок група Щурците. Създал е безспорни хитове, сред които "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят", "Две следи" и "Хамлет", които са еталони в съвременната българска рок музика и вдъхновение за младите поколения родни музиканти.  Тази година популярният и обичан музикант навършва 75. От създаването си през 2013 г. супергрупата Фондацията участва на фестивали и изнася много концерти в България при огромен успех. Следват изяви в Северна Америка и Европа, Близкия Изток (Израел, Кувейт, Катар и Дубай), Русия, Австралия и Нова Зеландия. През 2018 г. Фондацията осъществява първото околосветско турне на българска рок формация. Супергрупата представя любими песни на няколко поколения българи, като големите музиканти редуват хитове на групите, от които са започнали забележителните си кариери.

7 септември, 21.00 ч.
Хилда Казасян - Да послушаме кино
В съпровод на Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов
С участието на Теодосий Спасов и Васил Петров

"Винаги съм имала специално отношение към филмовата музика. Има нещо изключително образно, изключително носталгично в нея. Има толкова красиви песни, аранжименти към тези песни. Мечтата ми да направя този концерт е от много години" не крие Хилда Казасян. От сцената ще звучи незабравима българска филмова музика с нови аранжименти, направени специално за този концерт от  Христо Йоцов и Живко Петров. Вокалистката е пяла е с почти всички джаз формации. Има издадени седем албума: "Cover Girl", "Защо не", "Сложи си ципа на устата", "Jazz & Samba", "Замълчи, замълчи", "Jazz & Me" и "Homage Тo Ella Fitzgerald". През 2004 излиза DVD от концерта "Гершуин, когото обичам". Изнася концерти в Русия, Великобритания, Франция, Япония, Белгия, Полша, Сърбия.

Билети за "Аполония" 2019 - ТУК

Пълна програма на "Аполония" 2019 - ТУК

Празниците на изкуствата "Аполония" е голям български фестивал, който се провежда ежегодно в морския град Созопол в края на лятото. Негов основен организатор е фондацията за изкуство "Аполония", създадена през 1991 година.

Първото издание на фестивала на изкуствата се провежда през 1984 година. Продължителността му е 10 дни, като през това време могат да бъдат видени над 70 събития - театрални представления, концерти на открито, камерни и джаз прояви, прожекции на филми. В Художествената галерия в Стария град се организират изложби и литературни вечери като част от събитието. Провеждат се майсторски класове по различни специалности – пеене, пиано, джаз импровизации, театрални школи. Във всички категории винаги присъства и детското творчество. На феста гостуват български и чуждестранни изпълнители и състави от световна класа. Театралната програма предоставя възможност на любителите на театъра да видят селекция от най-новите и най-добри спектакли. От създаването си фестивалът е представил в Созопол изложби на повече от 150 именити български художници и фотографи, организирал е литературни вечери на десетки автори – поети и писатели от различни поколения.

Всяка година афишът включва и панорама на българското документално и игрално кино, като голяма част от филмите са премиери.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички