Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Летните концерти на джаз певицата Мирослава Кацарова продължават

15.08.2019   MySound.bg
Мирослава Кацарова
След премиерата през април на Electronic Dreams – най-новата концертна програма на Мирослава Кацарова, започна и лятната поредица концерти, които този път носят заглавието Electronic Summer.
 
Както MySound.bg вече оповести, те започнаха във Варна и Созопол през юли, а през следващите два месеца ще продължат в София, Пловдив, Казанлък и Благоевград. Това е седмата тематична концертна програма на Мирослава Кацарова, след Singin’n’Swingin’, Cinema, Blue Moon: Songs Of Billie Holiday, Desafinado LIVE, The New Standards и April In Paris.

Тя и триото на Мирослав Турийски се спират на програма, фокусирана върху хибридната изказност и взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства. Това съчетание е своеобразна тенденция в съвременната музика, производна на джаза. Мирослава Кацарова създава музикален наратив от нови и реаранжирани пиеси със специално внимание върху паузите, простора между тоновете, електронните и акустични детайли.

Сред новия ѝ репертоар са двете авторски композиции на Мирослав Турийски по нейни текстове"Пробуждане" и "Теменужена". Програмата на концертите включва изпълнения от предишни албуми на Мирослава Кацарова като "Иронично" (по неин текст и музика), "Парфюми" (по музика на Веселин Веселинов-Еко и неин текст), "Музика, мартини и дим" (Нашата Бел Епок), "Бяло в бяло"  (отново по неин текст и музика на Румен Тосков-Рупето) и други.  От песенната традиция на XX в. Мира Кацарова избира песни на Бийтълс, Ленърд Коен и Луис Бонфа. Сред акцентите е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на миналия век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон.

Темите са претворени в разпознаваемата стилистика на съвместната работа между Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски. За смесването на електронно и акустично звучене ключово значение има и работата на още двама музиканти: Александър Леков (басет и бас китара) и Младен Димитров (барабани и програминг). Визуалната среда на концертите ще бъде произведение на изкуството сама по себе си – образен разказ, вдъхновен, посветен и специално създаден за тази концертна програма. Негов автор е фотографът Павел Червенков.

С три дати през август продължава програмата на летните концерти. В края на месеца Electronic Summer ще бъде част от програмата на SOHO, София от 21.00 ч. на 23 август, на бар "Конюшните", Пловдив (24 август) и на Джаз фестивала в Казанлък (29 август).
 
Последните два гига ще бъдат следващия месец в "Безистенъ" в Пловдив (20 септември) и Stage Bar в Благоевград (27 септември).


2461
100%
 

Юни ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930