Почина известният певец Карел Гот


Почина известният певец Карел Гот

3131

Световноизвестният чешки певец Карел Гот почина на 80-годишна възраст, извести ТАСС.

Агенцията цитира изявление на пресаташето на изпълнителя Анета Щолцова. "Карел Гот се спомина малко след полунощ във вторник. Той почина, заобиколен от семейството и близките си", пояснява Щолцова.

В последните години популярният певец се бореше с онкологични заболявания. През юли Карел Гот навърши 80 години, но юбилейният концерт беше отменен заради влошеното му здравословно състояние. През 2015 г. медиците откриха тумор на лимфните възли на Гот. След сериозно едногодишно лечение той няколко пъти се опита да се върне на сцената и участва в концерти заедно с други чешки изпълнители. За последен път "славеят на чешката поп музика" разговаря с журналисти на 12 на септември, когато съобщи, че лекарите са диагностицирали остра форма на левкемия и започва амбулаторно лечение.

По време на дългата си творческа кариера Карел Гот записа над две хиляди песни. Само в Чехия са издадени над 200 негови албума, като последният - "Ta prava", е от юни 2018 г.. В чужбина са продадени над 30 милиона аудионосители с негови записи. Най-търсен в кариерата му остава албумът "Карел Гот" издаден в СССР с тираж от 4,5 милиона копия. Гот се снима в над 30 художествени филма - предимно музикални и комедийни, като в 20 ленти изигра самия себе си.

Карел Гот започва да учи оперно пеене в Пражката консерватория през 1960 г. В края на 60-те години изнася концерти в Лас Вегас. След Пражката пролет през 1968 година, използвайки славата и популярността си, помага на други автори, като изпълнява техни песни. Тенорът беше един от най-известните артисти по време на комунизма и остана на върха дори и след Нежната революция през 1989-та. Бил е почетен гост на фестивала "Златният Орфей" - през 1974-та и 1986-та. През 1990 година прекратява кариерата си, но по-късно променя своето решение и продължава да работи над нови албуми.

Обявен е за "Абсолютен славей" на чешката поп музика през 2014 година.

Карел Гот е първият певец в чехословашката забавна музика, удостоен със званието "народен артист" (1985 г.)

През юли, когато навърши 80 години, името му предизвика истински взрив от интерес сред публиката в Чехия, предизвикан от пускането на еврова банкнота с неговия лик. Тя не бе истинско платежно средство, а инициатива на лейбъла, който се готвеше да пусне два диска с най-известните му хитове и автобиография на певеца, която той така и не успя да довърши.    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички