Два свята на акустичната китара в една музикална картина


Два свята на акустичната китара в една музикална картина

3279

На 3 ноември предстои своеобразна световна премиера - на сцената в Sofia Live Club за първи път ще се срещнат двама неповторими китаристи - Дженк Ердоган и Антонио Форчоне (вляво на снимката).  Всеки от тях е виртуозен изпълнител на съответната специална акустична китара - Дженк Ердоган свири на фретлес китара, а Антонио Форчоне - на акустична. Двамата използват своя специфична техника и имат характерно звучене.
Виртуозен изпълнител на фретлес китара и тамбура, забележителен композитор и аранжор, Дженк Ердоган идва от Истанбул, градът-мост между два свята, където той оформя своя уникален стил, изтъкан от преплитането на анадолската традиция и западноевропейската музика и култура. Хилядолетната анадолска история и културно наследство са се предавали в загадъчни, вглъбени, лирични мелодии, сътворени от многобройни музиканти и изсвирени с различни традиционни инструменти, живи, променящи се, еволюиращи в годините. Дженк Ердоган е от малкото виртуози на китара, който съчетава в дълбочина тези красиви мелодии с нашия съвременен, джазов изказ и с хармониите за уникалната си фретлес китара. С неповторимо звучене и дълбоко мелодичен стил, Ердоган е сред малцината всепризнати виртуози на фретлес китара и преподавател в "Бъркли Колидж" на този инструмент.
Във втората половина на миналия век се ражда едно момче в малкия италиански град Монтечилфоне и израства, наблюдавайки празничните процесии и вдишвайки атмосферата на вековната средиземноморска традиция. Това момче става един от най-известните акустични китаристи на нашето време, наричан "Джими Хендрикс на акустичната китара". Става дума за дълбоко обичания от българската публика китарист Антонио Форчоне, който е започнал своя път като уличен музикант в Лондон, а днес е определян от критика и публика като "един от най-великите акустични китаристи". Неговите 13 албума са често на челни позиции в британските джаз класации и през годините е свирил по световните сцени с музиканти като Пако де Лусия, Джон Маклафлан, Джон Скофийлд, Доминик Милър, Барни Кесъл, Улф Вакениус, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен, Чарли Хейдън и много други.     В периода 2013-2015 г. е музикален директор е китарист на проекта Еструна.
Двамата таят дълго взаимното си възхитително отношение един към друг и щастливи от придоставената им възможност, очакват с нетърпение предстоящата си среща. Репертоарът, по който работят, се състои от емблематични авторски композиции на двамата музиканти и нови, специално композирани за случая пиеси. Билети за организирания от "ДжаZZ Плюс" концерт - ТУК и ТУК

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички