Джуди Гарланд и Арета Франклин възкръсват на Киномания 2019


Джуди Гарланд и Арета Франклин възкръсват на Киномания 2019

3394

Интригуващи музикални продукции пристигат за 33-то издание на "Киномания" (14-28 ноември).

Маратонът започва с новия филм на Мариус Куркински "Засукан свят" в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 14 ноември. След два моноспектакъла по текстове на Николай Хайтов, наричан още "писателя на българското кино" - "Сътресение" и "Черното пиле", феноменалният актьор и режисьор "вгражда" и на екрана мистичната си връзка с този автор. Сред акцентите в общо 56-те филма са и лентите на музикална тематика.

"Роди се звезда" (САЩ, 1954, 180 мин.)

Режисьор – Джордж Кюкор, продуцент – Сидни Лъфт, сценарий – Мос Харт по сценария на Дороти Паркър, Алън Кембъл и Робърт Карсън за филма на Уилям Уелман от 1937 година. Оператор – Сам Лийвит, монтаж – Фолмар Блангстед, музика – Харолд Арлън и Ленърд Герш, художник – Джийн Алън, костюми – Жан Луи и Мери Ан Нюберг, хореография – Ричард Барстоу. Продукция на Warner Bros./Transcona Enterprises

Награди и номинации:

2 награди "Златен глобус" – за актриса в мюзикъл на Джуди Гарланд и актьор в мюзикъл на Джеймс Мейсън, 6 номинации за "Оскар" – за актриса на Джуди Гарланд, актьор на Джеймс Мейсън, музика, песен: "The Man That Got Away", сценография и костюми,  номинация за БАФТА за чуждестранна актриса на Джуди Гарланд, номинация от Режисьорската гилдия на Америка, номинация от Гилдията на американските сценаристи.

В ролите: Джуди Гарланд (Естър Блоджет/Вики Лестър), Джеймс Мейсън (Норман Мейн), Джак Карсън (Мат Либи), Чарлс Бикфорд (Оливър Найлс), Том Нунън (Дани Макгуайър).

"Раждането на звезда" се е доказало като устойчив филмов сюжет. Историята на залязващия, алкохолизиран актьор, който открива талантлива млада жена, грижи се за кариерата ѝ, жени се за нея и накрая се самоубива, е заснета най-напред през 1937 година. Версията на Джордж Кюкор от 1954 г. променя сценария и прави героинята певица. Холивуд е създал доста филми за себе си, в които се изследват собствените му механизми, обичаи и митология. Остротата на шедьоври като "Булевардът на залеза", "Лошият и красавицата" и "Роди се звезда" е в интимното разголване на занаята на артистите, още по-болезнено когато осъзнаваме колко дълбоко са свързани професията и живота. Този филм е бил замислен като хита, който ще възвърне славата на Джуди Гарланд като надеждна кинозвезда след унизителното ѝ уволнение от Metro-Goldwyn-Mayer – компанията, превърнала я в легенда с "Магьосникът от Оз" само 11 години по-рано, когато тя е едва 17-годишна. Публиката навремето е била наясно с личните проблеми на звездата и опита ѝ за самоубийство. Днес, с нашите знания за проблемите на Джуди Гарланд в Холивуд, за провалените ѝ концерти и трагичната ѝ смърт от свръхдоза лекарства, е невъзможно да не оценим колко пророчески се е оказал този филм относно нейната съдба. "Роди се звезда" всъщност представя двете страни на едно актьорско изпълнение – като резултат от артистичността, техниката и възприятието на публиката от една страна, но и като откровение на личната интимност, уловена от филмовата камера. Актуалната версия на лентата с участието на Лейди Гага и Брадли Купър е четвърта. Джуди Гарланд, чиято дъщеря е Лайза Минели, ще бъде почетена по повод 50-годишнината от смъртта ѝ. Актрисата почина в Челси на 22 юни 1969 г.

Прожекции:
неделя, 17 ноември, 14.15 ч., кино "Одеон"
неделя, 24 ноември, 13.00 ч., "Люмиер Лидл"

"Джуди" (Великобритания, 2019, 117 мин.)

Режисьор – Рупърт Гулд, продуцент – Дейвид Ливингстън, сценарий – Том Едж по пиесата "Краят на дъгата" от Питър Куилтър. Оператор – Оле Брат Биркеланд, монтаж – Мелани Оливър, музика – Габриел Яред, художник – Кейв Куин, костюми – Джейни Темайм, хореография – Лин Пейдж. Продукция на Pathe/BBC Films/Ingenious Media/Calamity Films

В ролите: Рене Зелуегър (Джуди Гарланд), Джеси Бъкли (Розалин Уайлдър), Фин Уитрок (Мики Дийнс), Ръфъс Сюъл (Сидни Лъфт), Майкъл Гамбън (Бърнард Делфонт).

Белязана от съвършеното превъплъщение на Рене Зелуегър (на снимката), тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър "Краят на дъгата" представя интимен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота ѝ.  Джуди израства по снимачните площадки и почти всеки аспект от живота ѝ – от храната, през личните ѝ срещи до лекарствата – е контролиран от шефа на студиото Metro-Goldwyn-Mayer Луи Мейър. Тя става удивително даровита кинозвезда, която така и не се научава да се грижи за себе си. В началото на филма Гарланд е на средна възраст, бездомна, разорена, въвлечена в битка за попечителство и почти отхвърлена от Холивуд.  В опит да постигне някакъв контрол върху кариерата си, тя приема щат в лондонски театър. Отказва да репетира и, съсипана от тревоги, безсъние и алкохолизъм, едва се добира до сцената за премиерата. Но веднъж излязла в светлината на прожекторите пред нетърпеливата публика, с микрофон в ръка и страхотен оркестър в готовност, тя внезапно се усеща у дома си. Магията се получава.  Режисиран от Рупърт Гулд, "Джуди" проследява тези бурни месеци в Англия, сценичните триумфи и катастрофи, вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс и милото приятелство с гей двойка нейни обожатели. Въпреки ужасното си поведение, Джуди, обладана от страхове, че талантът ѝ ще я напусне всеки момент, е почитана с невероятна симпатия, а Зелуегър улавя болката и неустоимата харизма на звездата с неподражаем усет.

Прожекции:
събота, 16 ноември, 20.00 ч., Дом на киното
неделя, 17 ноември, 18.00 ч., кино G-8
сряда, 20 ноември, 18.30 ч., "Люмиер Лидл"

петък, 22 ноември, 19.45 ч., Euro Cinema
неделя, 24 ноември, 18.00 ч., кино "Одеон"

Арета Франклин: Amazing Grace (САЩ, 2018, 87 мин.)

Реализиран от Алън Елиът с материал, заснет от Warner Bros. през 1972 година. Продуценти – Алън Елиът, Джо Бойд, Роб Джонсън, Чиеми Карасава, Сабрина Оуенс, Джери Уекслър, Тирел Уитли и Джоузеф Уулф, монтаж – Джеф Бюканън.

С участието на: Арета Франклин, Джеймс Кливланд, Църковния хор на Южна Калифорния, Александър Хамилтън (диригент на хора), Корнел Дюпри (китара), Пончо Моралес (перкусии), Бърнард Пюрди (барабани), Чък Рейни (бас).

Влизайки в църквата дискретно, тя се усмихва за кратко, концентрира се за момент и просто започва да пее. Нежно в началото, но след това все по-завладяващо, гласът й отнася публиката – далеч, към безкрайността на рая. През януари 1972 година Арета Франклин записва легендарния си албум "Amazing Grace" заедно с Църковния хор на Южна Калифорния и пастор Джеймс Кливланд в мисионерската баптистка църква "Ню Темпъл" в Лос Анджелис. На върха на славата си тя взима решение да се върне откъдето е започнала – към света на госпъла. Записан за два дни на живо, този албум става най-успешния госпъл запис на всички времена. В него Франклин изпълнява "How I Got Over", "Precious Memories" и особено 11-минутна версия на "Amazing Grace". Резултатът е този концертен филм, непоказван повече от 40 години по технически и юридически причини, който прославя човешкото достойнство и копнежа по свобода и справедливост. Той е и шеметно представяне на неустоимата харизма на соул иконата, напуснала ни през август 2018 г. Абсолютно наелектризиращо преживяване.
 
Прожекции:
вторник, 19 ноември, 18.30 ч., Дом на киното
петък, 22 ноември, 18.30 ч., кино "Одеон"
събота, 30 ноември 17.00 ч. , "Люмиер Лидл"

"Кресчендо" (Германия, 2019, 112 мин.)

Режисьор – Дрор Захави, продуцент – Алис Браунер, сценарий – Йоханес Ротер и Дрор Захави, оператор – Геро Щефен, монтаж – Фриц Бусе, музика – Мартин Щок, художник – Габриеле Волф. Продукция на CCC Filmkunst.

В ролите: Петер Зимонишек (Едуард Шпорк), Бибиана Беглау (Карла), Даниел Донской (Рон), Сабрина Амали (Лейла), Мехди Мескар (Омар).
 
Когато световноизвестният диригент Едуард Шпорк приема поканата да създаде израелско-палестински младежки оркестър, той моментално бива въвлечен във вихрушка от напълно неразрешими проблеми. Израснали в състояние на война, потисничество и постоянен риск от терористични атаки, младите музиканти от двете страни са почти неспособни да оформят екип. Водени от най-добрите цигулари – еманципираната палестинка Лейла и красивия израелец Рон, – те оформят два лагера, които не се доверяват на другите не само на сцената, но и извън нея. Ще успее ли Шпорк да помогне на младите хора да надмогнат омразата си, поне в трите седмици репетиции преди концерта? Но с първите проблясъци на надеждата политическите опоненти на оркестъра успяват да покажат колко са силни... Свободно вдъхновен от Даниел Баренбойм и създаденият от него оркестър Западно-източен диван, режисьорът Дрор Захави води тази завладяваща драма към нарастващо кресчендо, нагнетявайки напреженията и конфликтите до самия финал. Забележителен филм, даващ оригинален принос към всеобщите усилия за разбирателство, човечност и мир.

Прожекции:
вторник, 19 ноември, 20.30 ч. , кино "Одеон"
четвъртък, 21 ноември, 19.30 ч. , Euro Cinema
сряда, 27 ноември, 18.30 ч., "Люмиер Лидл"

"Павароти" (САЩ-Великобритания, 2019, 114 мин, документален)

Режисьор – Рон Хауърд, продуценти – Найджъл Синклеър, Брайън Грейзър, Рон Хауърд, Майкъл Розънбърг и Жан Феста, сценарий – Марк Монро, оператори – Майкъл Дуайър и Аксел Бауман, монтаж – Пол Краудър. Продукция на Imagine Entertainment/ White Horse Pictures/Polygram Entertainment.

C участието на: Пласидо Доминго, Николета Мантовани, Зубин Мета, Боно, Хосе Карерас, Лоренца Павароти, Джулиана Павароти, Кристина Павароти, Анджела Георгиу.

Дал шанс на операта да живее и извън сцената, той вдъхна трогателна дълбочина на всяка нота, която изпя. Син на пекар от северния италиански град Модена, кариерата на "тенора на века" Лучано Павароти се развива бавно и стабилно. Не на последно място и заради неговата очарователна и витална личност, както и заради неутолимата му жажда за живот, певецът се превърна във вероятно най-великата поп звезда на класическата музика. След като направи филм за Бийтълс, режисьорът Рон Хауърд отново изследва музикална икона и митовете около нея. Снимки от лични архиви, видео и концертни записи ни водят на затрогващо пътуване из изключителната кариера на Павароти.

Прожекции:
събота, 16 ноември, 16.00 ч., "Люмиер Лидл"
неделя, 17 ноември, 18.00 ч., кино "Одеон"
петък, 22 ноември, 18.30 ч., Дом на киното
събота, 23 ноември, 19.30 ч., кино G-8

"Хачатурян: Танц със саби" (Русия, 2019, 93 мин.)

Режисьор и сценарист – Юсуп Разиков, продуценти – Рубен Дишдишян, Карен Казарян и Тигран Манасян, оператор – Юрий Михайлишин, музика – Алексей Артишевски, художник – Назик Каспарова, костюми – Екатерина Гмиря. Продукция на "Марс Медия".

В ролите: Амбарцум Кабанян (Арам Хачатурян), Александър Кузнецов (Пушков), Сергей Юшкевич (Державин), Вероника Кузнецова (Сашенка), Инна Степанова (Анисимова), Вадим Сквирски (Шостакович), Александър Илин (Давид Ойстрах).

Студената есен на 1942 г. Втората година от войната. Град Молотов (възвърнал след войната името си Перм). Ленинградският академичен театър за опера и балет Киров е евакуиран тук и репетира усилено за премиерата на балета "Гаяне". В евакуация всекидневието на театъра е изпълнено с глад и студ – типичен живот в тила. Представления из болници и безкрайни репетиции. Последните усилия на Арам Хачатурян да завърши балета си "Гаяне" съвпадат с написването на първия такт на неговата Втора симфония. Преди генералната репетиция Хачатурян неочаквано получава нареждане от дирекцията – да напише още един танц за финалната част на вече готовия балет. Само за 8 часа той съчинява най-изпълняваната си творба.

Прожекции:
неделя, 17 ноември, 18.45 ч., "Люмиер Лидл"

вторник, 19 ноември, 18.30 ч., кино "Одеон"
понеделник, 25 ноември, 20.30 ч., Дом на киното

"Четирите годишни времена" (Япония, 2019, 44 мин., анимация)

Режисьори – Анна Буданова (Русия), Прийт и Олга Пярн (Естония), Ацуши Вада (Япония) и Теодор Ушев (България), артистичен директор – Коджи Ямамура. Продукция на Tokyo University Of Arts.

"Четирите годишни времена" са четири концерта, композирани от Антонио Вивалди през 1725 година. "Пролет", "Лято", "Есен" и "Зима" винаги са провокирали образи във възприятието на слушателите. Четирима водещи аниматори придават визуална форма на музикалния свят на ВивалдиАнна Буданова рисува Пролет, Прийт и Олга ПярнЛято, Ацуши Вада Есен, а Теодор УшевЗима. В този кино-концерт анимацията ще бъде представена с изпълнение на живо на "Четирите годишни времена" от Кварто ансамбъл със солист цигуларя Иван Пенчев. Използва се специално създаден софтуер, който синхронизира анимацията с музиката и тя става част от оркестъра.

Прожекции:
неделя, 17 ноември, 19.00 ч., НДК, зала 1

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички