Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти l София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика
Led Zeppelin Symphonic с нова дата през септември

Пловдив Джаз Фест 2019: По жицата


Пловдив Джаз Фест 2019: По жицата

3753

Слушам Джон Скофийлд от гимназиалните години.

Винаги ме е очаровало неговото характерно свирене. Понякога в него има недоизказаност, друг път завършва фразата по необичаен начин, в зависимост с музикантите, с които свири. Непредвидим е, изненадващ. Познавам го в повечето му превъплъщения, преминаващи през различните течения в джаза. Няма да изброявам с кои музиканти е свирил. Това сега няма значение, защото той е от тези автентични, характерни музиканти, за които сравненията и паралелите са излишни.

Той е. Той е и началото за много китаристи, увлечени от джаза. Учител. Джазът винаги е начало на един път, който има разнообразни варианти. Начало на един импровизационен и идеен път. Път, който не стига на определено място, а продължава и ще продължава, докато има музика, докато има джаз. Ако решиш да тръгнеш по него и си китарист, няма как да не срещнеш Джон Скофийлд. За мен той е деликатeн китарист, съчетаващ мисъл и чувство, въздействащ на дълбоко ниво. И всяка нова среща с него е удоволствие.

Когато разбрах, че ще свири в пребогатия афиш на Пловдив Джаз Фест 2019, много се зарадвах. Ето, казах си,  сбъдва се и тази моя мечта. Реших обаче да пристъпя към концерта без очаквания. Ще се оставя на автентичната жива среща, пък каквато ще да е тя. Имах и удоволствието да взема интервю от него:

http://bnr.bg/post/101185506

Чух се с един спокоен и благ човек, без претенции и самохвалство. Човек, който е наясно със себе си. Човек, който обича музиката. За Джон Клиъри не знаех нищо, запознах се с неговото творчество сега. И се зарадвах, че ще чуя един от любимите си китаристи в тази компания. Това е и идеята на фестивалите, да откриваш нови музиканти.

Концертът се състоя във втората вечер, 1 ноември, след зашеметяващото трио на Кърт Розенуинкъл.

На сцената в препълнения Дом на културата "Борис Христов" роялът беше разположен така, че Джон Клиъри седеше в полугръб към публиката, което го караше от време на време да си завърта главата назад, за да вижда присъстващите. До него елегантно стоеше Джон Скофийлд. Приличаха на стари приятели в разговор помежду си. Диалог с езика на музиката.

Основната програма включваше музика от Ню Орлийнс, фънк и ар-ен-би. Беше интересно да слушаш пиеси на Professor Longhair и Johnny "Guitar" Watson например, интерпретирани от американските виртуози. Солата и импровизациите на Джон Скофийлд с неговия характерен маниер на свирене придаваха необичайно звучене, обогатяваха и изненадваха. "Fever" - класиката на Little Willie John, беше същински деликатес за меломаните.

Искам да подчертая, че в този концерт не се търсеше необичайното или новаторството. Той беше изпълнен с топло чувство и любов, създаваше приятно усещане в публиката. Необичайното се усещаше съвсем деликатно, през автентичността на музикантите и характерния им начин на свирене. С равни дози блус и джаз. Със смайващ груув, който може да бъде създаден само от емоционално освободени докрай артисти.

Разговорът се състоеше в това, че и Джон Клиъри, и Джон Скофийлд говореха през своя инструмент, изразяваха себе си, своя прочит на музиката, като в същото време се слушаха взаимно. Разговор, който вдъхновява и не ти се иска да приключва. Разговор, в който всеки от нас може да се включи - с интерпретация и импровизация. Разговор, който е в основата на Джаза.

Поклон и благодаря както за този концерт, така и за целия фестивал!

Снимка: Владислав Христов

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички