Песента на славея с радио премиера в Картини от една изложба


Песента на славея с радио премиера в Картини от една изложба

3296

В "Картини от една изложба" отделяме специално внимание на изтъкнати български музиканти и не е случайно, че мнозина от тях ни търсят като място за изява на най-новите си произведения, споделя титулярният водещ на предаването за концептуални албуми и отявлен меломан Сергей Шишов.

Така e и сега, с "Песента на славея", третият самостоятелен албум на мъжката вокална формация Светоглас. Тя е създадена през 2009 година от Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на световноизвестния хор Мистерията на българските гласове. Светоглас е сред първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и  народно пеене.

Новото във вокалната и сценичната практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения. В "Песента на славея" са включени 22 фолклорни песни, с които музикантите от Светоглас ни предлагат музикално пътуване из песенния фолклор, което ги води в различни райони на БългарияСредна Западна и Северозападна България, Пиринска Македония, Тракия, Странджа.

Някои от тези песни са част от концертния репертоар на групата, други са издирвани и реставрирани от старинните пластове на фолклора. С изключение на "Бре, Петрунко" на композитора Филип Кутев, всички останали са оригинални изпълнения, които не са записвани до този момент. Има две солови песни – "Момини сълзи" – с  Даниел Спасов и "Телеграма" – с Милен Иванов. Дуетите са от шопския регион, запазени са във вида, в който са достигнали до нас, при това без композиторска намеса, а останалите песни са съвременни обработки и аранжименти на Милен Иванов и една на академик Николай Кауфман.
 
Повечето песни са акапела, в други са включени традиционни фолклорни инструменти, в трети - класическите пиано, обой, виолончело и акустична китара. Този проект представлява синтез на различните творчески търсения на музикантите от Светоглас през годините, обединени в цялостно произведение. Песента "Игра" например е уникален опит за съчетание на класическа музика и български фолклор – Темата (фугатото) от увертюрата към операта "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт и тракийската песен "Завило се вито хоро" – един експеримент, който се приема възторжено от публиката и в България, и по света.

Албумът "Песента на славея" ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 23 ноември, след новините от 21.00 ч., и това ще бъде неговата радио премиера, преди официалното представяне на 28 ноември в Софийската градска художествена галерия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички