Честваме Деня на тангото в София


Честваме Деня на тангото в София

3219

След успеха на френското издание на Деня на тангото през 2018, организаторите продължават инициативата да посвещават отбелязването на празника на приноса на отделни европейски страни и култури за развитието на аржентинското танго.  Тази година прожекторите се насочват към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа – бандонеона, изобретен през 19-и век от Хайнрих Банд за изълнението на църковна и популярна музика. В края на 19-и век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира своето настоящо призвание като главния инструмент на аржентинското танго.
В специален солов концерт в залата на Гьоте-институт от 18.30 ч. тази сряда, 11 декември, германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към бандонеона и ще разкаже историята му чрез увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Ще звучат класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго, включително композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Германия до Аржентина е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте пътешествие, пълно с изненади…
Михаел Долак е сред най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, Cuarteto Rotterdam, с която регулярно обикаля Европа, като изнася концерти и участва в милонги и танго фестивали. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, той е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, камерния оркестър на Инголщат, филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и много други. Сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света. 
За германския дух на Деня на тангото тази година ще допринесе и мястото на провеждане на събитията – залата на Гьоте-институт на ул."Будапеща"1, с чието любезно съдействие се отбелязва празника. Неговото честване в София се провежда за 15-та поредна година благодарение на дългогодишната подкрепа на Посолството на Република Аржентина.
Входът за концерта струва 15 лв. и се заплаща на място при влизане в залата. Обясненията по време на събитието ще бъдат на английски език.  Подробна информация за Деня на тангото в София - на:  www.dialdeltango.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички