Замлъкна гласът на Roxette


Замлъкна гласът на Roxette

3134

Вокалистката на Roxette Мари Фредриксoн почина на 61-годишна възраст в дома си в понеделник сутринта, съобщиха британските медии, позовавайки се на мениджъра на шведското дуо.

Певицата, която бе в проекта с композитора, китарист и вокалист Пер Гесле, загуби 17-годишната си битка с рака. "С голяма тъга трябва да съобщим, че един от най-големите и най-обичани артисти си отиде. Мари Фредриксон почина сутринта на 9 декември вследствие на предишното си заболяване", пише семейството ѝ в изявление. Мари Фредриксон е най-оплаквана от съпруга си Микаел Больос и двете им деца - 26-годишната Инес и 23-годишният Оскар.

"Времето минава толкова бързо. Не беше толкова отдавна, когато прекарвахме дни и нощи в моя малък апартамент, споделяйки невъзможни мечти. И каква мечта успяхме да споделим! За мен е чест, че успях да срещна твоя талант и щедрост! Изпращам цялата си любов към теб и твоето семейство! Ти беше най-великолепният приятел в продължение на повече от 40 години. Вече нищо няма да бъде същото", са думите на Пер Гесле.

Дуото прекрати концертите си през 2016 г. като поясни, че причината са лекарски препоръки към Мари. През 2002 г. тя бе диагностицирана с мозъчен тумор. Певицата претърпя операция за премахването му, след което се подложи на продължителна химиотерапия. Изпълнителката  загуби зрението на едното си око вследствие на тумора, слухът ѝ намаля, появиха се и проблеми с двигателната система. Вокалистката загуби способността си да чете и да пише, а и говора си за известно време. Въпреки всичко Фредриксон започна отново да се занимава с музика, издаде и солов диск на шведски "Nu!" (2013). Официално слезе от сцената три години по-късно.

Основана през 1986 г., Roxette бе една от най-популярните групи в Европа през 90-те години с много фенове и в България. Мари и Пер изнесоха впечатляващи концерти у нас през 2011 г. и 2015 г. Със своята впечатляваща колекция от хитове, дуото доминира в класациите от 90-те години до днес. По време на дългогодишната си кариера те са обиколили десетки държави и са продали над 75 милиона албума.

Първият хит на поп-рок формацията е още от края на 80-те - "The Look" от албума "Look Sharp!". От там насетне бандата превзема всички световни класации с песните "It Must Have Been Love" (от саундтрака на "Хубава жена"), "Listen To Your Heart", "Joyride", "How Do You Do!", "Dangerous", "Fading Like A Flower", "Spending My Time" и "Dressed For Success". През годините емблематични изпълнения като "Listen To Your Heart" и "It Must Have Been Love" са пускани над 4 милиона пъти по радиостанциите в САЩ. За четири години, през 90-те, тандемът не слиза от чарта Billboard Hot 100.  Дуетът е носител на много международни титли. Музикантите са печелили награди за най-добър шведски албум, най-добра шведска група, най-добра поп/рок група, най-популярна международна формация и други. През 2000-та и 2003-та Roxette е обявена за най-касовия състав от Скандинавието. Самата Мари е носителка на отличие за най-добра поп/рок певица, а през 1993-а бе провъзгласена за изпълнител на годината. Названието на дуото идва от сингъла на британските блус-рокаджии Dr. Feelgood, чиято премиера се състоя през 1974 година.

Последният студиен албум с оригинален материал на Roxette е "Good Karma" (2019).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички