Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Блус сесиите на Albert King и Stevie Ray Vaughan на ухо


Блус сесиите на Albert King и Stevie Ray Vaughan на ухо

3216

Един от знаковите за блуса албуми "In Session", или "В сесии", на певците и китаристите Albert King (вдясно на обложката) и Stevie Ray Vaughan, е записан на 6 декември 1983 година "на живо" в студиото на канадската телевизия CHCH-TV в Хамилтън, Онтарио.

"In Session" всъщност е телевизионно предаване, предназначено да събере стилистично близки музиканти, които рядко или никога не са имали възможност да свирят заедно. Тогава Albert е на 60 години, а Stevie – на 29. Записът обаче е издаден чак на 17 август 1999 г. като аудиодиск – девет години след смъртта на Vaughan и седем години след като King ни е напуснал, – за да се появи на пазара на 28 септември 2010 г. като DVD.    

През 1983 година Albert King вече има репутацията да е сред колосите в блуса, като преди това е пример не само за Stevie Ray Vaughan, но и за такива китаристи като Jimi Hendrix, Keith Richards, Eric Clapton, Robbie Robertson, Mick Taylor и Joe Walsh. По-рано през същата година песента "Let's Dance" на David Bowie с участието на Stevie Ray Vaughan пък оглавява музикалните класации, неговият дебютен албум "Texas Flood" привлича вниманието на широката публика, а парчето "Pride and Joy" се върти непрекъснато по MTV.

Когато Albert King пристига в Хамилтън, разбира, че трябва да участва в изпълнение на живо, да прави джем сешън с китарист без да знае кой е той и какво свири и почти се отказва от участие. Но когато вижда Stevie Ray Vaughan, си спомня епизода с "малкия Stevie" в Остин, Тексас, десетина години преди това. Ето как го възпроизвежда блус рок китаристът и певецът Jimmie Vaughan, по-големият брат на Stevie: "Брат ми беше на 19 години, живеехме тогава в Остин, когато отидохме в местния блус клуб Antone’s, където тогава свиреше Albert King. Собственикът на клуба Clifford Antone помоли Albert да разреши на брат ми да свири с него, защото е някакво чудо. Като чу това, Albert покани Stevie на сцената. Брат ми започна да свири характерните за Albert бързи пасажи на китара. В началото цареше тишина. Всички стояха там с отворени уста. Не можеха да повярват. Albert го прегърна и оттам нататък двамата свириха заедно до края на представлението. После всички казваха: "Уау, това беше страхотно". Аз никога не бях го правил, искрено се възхищавам на Stevie за дързостта".

Така че когато Albert си припомня случката с "малкия Stevie", дава съгласие да свирят заедно, той на любимата си китара Gibson Flying V, а Stevie - на "Number One" Fender Stratocaster. За акомпанимент са поканени музикантите от групата на Albert King: братята Tony и Michael Llorens съответно на орган/пиано и барабани, както и Gus Thornton на бас китарата. Gus разказва: "Албумът "In Session" е любимият ми. Най-вече заради начина, по който стана всичко. Влязохме там почти "слепи" за това, което ще правим. Всичко обаче застана на мястото си и се случи много по-добре, отколкото можех да очаквам. Предишната вечер имахме среща, за да обсъдим нещата в общи черти. За парчетата на Stevie той просто ни задаваше темпото. Знаете за начина, по който някой отброява тактовете на песента, която трябва да свириш и как трябва да я свириш. Нататък просто улавяхме песента направо във въздуха".

Албумът "In Session" ще бъде от представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 25 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички