Блус сесиите на Albert King и Stevie Ray Vaughan на ухо


Блус сесиите на Albert King и Stevie Ray Vaughan на ухо

3188

Един от знаковите за блуса албуми "In Session", или "В сесии", на певците и китаристите Albert King (вдясно на обложката) и Stevie Ray Vaughan, е записан на 6 декември 1983 година "на живо" в студиото на канадската телевизия CHCH-TV в Хамилтън, Онтарио.

"In Session" всъщност е телевизионно предаване, предназначено да събере стилистично близки музиканти, които рядко или никога не са имали възможност да свирят заедно. Тогава Albert е на 60 години, а Stevie – на 29. Записът обаче е издаден чак на 17 август 1999 г. като аудиодиск – девет години след смъртта на Vaughan и седем години след като King ни е напуснал, – за да се появи на пазара на 28 септември 2010 г. като DVD.    

През 1983 година Albert King вече има репутацията да е сред колосите в блуса, като преди това е пример не само за Stevie Ray Vaughan, но и за такива китаристи като Jimi Hendrix, Keith Richards, Eric Clapton, Robbie Robertson, Mick Taylor и Joe Walsh. По-рано през същата година песента "Let's Dance" на David Bowie с участието на Stevie Ray Vaughan пък оглавява музикалните класации, неговият дебютен албум "Texas Flood" привлича вниманието на широката публика, а парчето "Pride and Joy" се върти непрекъснато по MTV.

Когато Albert King пристига в Хамилтън, разбира, че трябва да участва в изпълнение на живо, да прави джем сешън с китарист без да знае кой е той и какво свири и почти се отказва от участие. Но когато вижда Stevie Ray Vaughan, си спомня епизода с "малкия Stevie" в Остин, Тексас, десетина години преди това. Ето как го възпроизвежда блус рок китаристът и певецът Jimmie Vaughan, по-големият брат на Stevie: "Брат ми беше на 19 години, живеехме тогава в Остин, когато отидохме в местния блус клуб Antone’s, където тогава свиреше Albert King. Собственикът на клуба Clifford Antone помоли Albert да разреши на брат ми да свири с него, защото е някакво чудо. Като чу това, Albert покани Stevie на сцената. Брат ми започна да свири характерните за Albert бързи пасажи на китара. В началото цареше тишина. Всички стояха там с отворени уста. Не можеха да повярват. Albert го прегърна и оттам нататък двамата свириха заедно до края на представлението. После всички казваха: "Уау, това беше страхотно". Аз никога не бях го правил, искрено се възхищавам на Stevie за дързостта".

Така че когато Albert си припомня случката с "малкия Stevie", дава съгласие да свирят заедно, той на любимата си китара Gibson Flying V, а Stevie - на "Number One" Fender Stratocaster. За акомпанимент са поканени музикантите от групата на Albert King: братята Tony и Michael Llorens съответно на орган/пиано и барабани, както и Gus Thornton на бас китарата. Gus разказва: "Албумът "In Session" е любимият ми. Най-вече заради начина, по който стана всичко. Влязохме там почти "слепи" за това, което ще правим. Всичко обаче застана на мястото си и се случи много по-добре, отколкото можех да очаквам. Предишната вечер имахме среща, за да обсъдим нещата в общи черти. За парчетата на Stevie той просто ни задаваше темпото. Знаете за начина, по който някой отброява тактовете на песента, която трябва да свириш и как трябва да я свириш. Нататък просто улавяхме песента направо във въздуха".

Албумът "In Session" ще бъде от представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 25 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички