Били Айлиш е големият победител на наградите Грами 2020


Били Айлиш е големият победител на наградите Грами 2020

4070

Били Айлиш (Billie Eilish) е големият победител на наградите "Грами" 2020, обирайки грамофончетата във всички категории от "голямата четворка".

Брат ѝ Финеас, който е и неин сътрудник, допълни семейната колекция със статуетки и от 2-те категории, в които бе номиниран - за продуцент на годината (некласически) и най-добра продукция на албум (некласически). Така тийн сензацията се записа в историята на най-престижните музикални отличия. Както MySound.bg вече съобщи, изпълнителката бе номинирана във всички 6 водещи категории, с пет от които се прибра след церемонията в "Стейпълс сентър", Лос Анджелис -  за "Най-добър нов артист", "Запис на годината", "Албум на годината" и "Песен на годината" - "Bad Guy", която стигна до върха на впечатляващите 14 класации. Американката отнесе и приз за "Най-добър поп вокален албум" заради дебютния си проект "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?". 18-годишната певица  е най-младият солов артист, който получава призa за "Албум на годината". Тя е първият изпълнител, печелелил четирите награди "Грами" в най-престижните категории след Кристофър Крос през 1981 година. Айлиш се окичи с короната на Tейлър Суифт, която на 20 години отнесе статуетка за "Най-добър албум" ("Fearless").

Били е първата изпълнителка и вторият артист на всички времена, който отвоюва златните грамофончета за "Най-добър запис на годината", "Най-добър албум на годината", "Най-добра песен на годината" и "Най-добър нов артист" в една и съща година. "When We All Fall Asleep, Where Do We Go" е записан в детската стая в родния ѝ в Highland Park, Лос Анджелис, където е прекарала началните си години. "Шегувам се много с тези неща, но искрено искам да кажа, че съм толкова благодарна. Никога не съм си представяла, че това ще ми случи през живота. Благодаря на моите фенове, те са основната и единствена причина да съм тук. Какво следва нататък, не знам. Но ще провя това, което сметна за необходимо", каза тийн звездата, която през декември беше обявена за Жена на годината от "Билборд". Тогава певицата заяви, че се чувства странно от факта, че получава подобна награда на крехката си възраст. Наскоро тийнейджърката сподели, че има желание да сложи край на живота си, което обясни със загубата на няколко свои приятели. "Не мислех, че ще бъда щастлива отново. И ето ме - стигнах до момент, в който накрая съм добре. Не защото съм известна и не защото имам малко повече пари, в един момент израстваш", поясни тя.

Наскоро Били Айлиш се изяви за втори път като режисьор на клипа към парчето "Еverything I Wanted". В кадрите изпълнителката е в компанията на Финеас. "Двамата с брат ми посветихме песента един на друг. Исках да създам визуализация, която да показва това, че без значение какво се случва, винаги ще бъдем там един за друг. Това е второто видео, което режисирам. Работихме здраво, часове наред. Харесвам това видео. Надявам се, че и вие ще го харесате", сподели изпълнителката, на която бе поверена темата към следващия -  25-ти, филм от поредицата за Джеймс Бонд "No Time To Die". Той тръгва в кината през април. Разпродаденото световно турне на Били 2020 Where Do We Go? стартира на 9 март.

Рапърката Мелиса Вивиан Джеферсън, известна като Лизо, получи три статуетки "Грами", с толкова си тръгна и Гари Кларк Джуниър. Рапърът Лил Нас Екс отнесе две за песента си "Old Town Road", записана с кънтри ветерана Били Рей Сайръс ("Най-добро представяне на дует или група" и "Най-добро музикално видео").

Поп иконата Лейди Гага също спечели две отличия. Албумът с музиката към "Роди се звезда", който е сред от най-хитовите филми на 2018 г. и 2019 г., бе удостоен с приз за "Най-добър сборен саундтрак за визуална медия". Всички песни в него са изпълнени от актьорите  – Лейди Гага и режисьорa Брадли Купър. Двамата грабнаха статуетка в категорията "Най-добра песен за визуална медия" ("I'll Never Love Again"). "Homecoming" на Бионсе бе отличен за "Най-добър музикален филм".

Титаните Туул доминираха в тежкия жанр, отвявайки конкуренцията на Кендълмас, Дет Ейнджъл, Ай Привейл и Килсуич Ингейдж. Те получиха приз в категорията "Най-добро метъл изпълнение" за сингъла си "7empest". Грамофончето бе връчено на Дани Кери (барабани) и басиста Джъстин Чансълър. Това е четвърта награда "Грами" за бандата, след като през 1998 "Aenima" и през 2002 "Schism" спечели в същата категория - "Най-добро метъл изпълнение", а албумът "10,000 Days" бе определен за "Best Recording Package" през 2007 година. За "Най-добър рок албум" бе избран "Social Cues" Кейдж Ди Елефант, а "Най-добър алтернативен албум" стана "Father Оf The Bride" на Вампайър Уикенд.

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама получи статуетка за звукозапис за аудиокнигата си "Моята история".

Настроението на звездите бе помрачено от новината за смъртта на баскетболния ас Кобе Брайънт, който часове по-рано загина в катастрофа с хеликоптер в Лос Анджелис. Той е играл мачове в същата зала, в която бяха връчени и наградите, а церемонията започна с минута мълчание. "В момента всички изпитваме луда тъга. Защото по-рано днес Лос Анджелис, Америка и целият свят изгубиха герой. Ние буквално стоим тук с разбити сърца в дома, който Коби Брайънт построи", каза Алиша Кийс, която отново бе водеща на галата. Стилната дама изгря в рокля на  от Atelier Versace и олицетвори всичко, което модните спецове очакват от най-добре облечените персони на подобни пищни церемонии - бляскави пайети, силно изразена талия и дълбока цепка.

Събитието не премина без политически послания. Най-грандиозно бе това на Рики Ребъл, който се появи по гол задник с надпис: "Отстранете това", като послание във връзка с импийчмънта на Доналд Тръмп.

Носителите на "Грами" се определят след вот на близо 13-те хиляди членове на Звукозаписната академия - музиканти, композитори, продуценти и звукоинженери. Над 21 хиляди записа са били прогласувани тази година. Според правилата, те трябва да са били издадени официално в периода 1 октомври 2018 г. - 31 август 2019 година, припомнят световните агенции.

Recording Academy представя гласовете на изпълнителите, авторите на песни, продуцентите, звуковите инженери и всички професионалисти в музиката. Отдадени към осигуряване, че звукозаписните артисти остават процъфтяваща част от споделено културно наследство, Академията почита музикалната история, докато в същото време инвестира в бъдещето ѝ чрез Grammy Museum, говорител е на създателите на музика, подкрепя хората в музиката в моменти на необходимост чрез MusiCares и отдава значимото на постиженията на артистите чрез наградите "Грами" – единственият начин за признание за най-високи постижения в музикалната индустрия. "Като водещо общество на музикални професионалисти в света, ние работим целогодишно за насърчаването на един по-вдъхновяващ свят за творците", казват от ръководството на Академията за изкуство и звукозапис на САЩ.

Пълният списък с отличниците на 62-рите награди "Грами" - ТУК.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички