Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Brand New Science Fiction


Brand New Science Fiction

3102

През 2000 година на рок сцената в Ню Йорк сити се появява формацията Brand New, която се нарежда сред най-влиятелните групи в стила "емо" – разновидност на хардкора, но с повече мелодичност и експресивност.

Brand New става известна с това, че прави артистични представления, докато техните връстници се стремят повече към търговски успех. През юли 2014 г. групата обявява, че влиза в студиото, за да започне записи на петия си студиен албум, озаглавен "Science Fiction", или "Научна фантастика" (обложката на снимката), като творческият процес трае близо три години. Албумът всъщност е първият след период от осем години – предходният "Daisy" е издаден през 2009 г. Заглавието на албума и списъка с песни имат премиера на 17 август 2017 г., след няколко седмици спекулации, намеци и режисирани изтичания на информация и отделни песни в публичното пространство.

Тематиката на "Science Fiction" е доминирана от вътрешния свят на певеца Jesse Lacey. В него откриваме както страха от унищожение на света след ядрена война с препратки към произведенията на автори на научна фантастика като Ray Bradbury и Stanley Kubrick, така и за проблема му да намери душевен мир. Това намира израз в текстовете за покаянието и смирението, борбата с депресията и страха от остаряване, справянето с остатъците от минали травми и самонараняването, стремежа му да открие собствената си идентичност. Наред с тях долавяме темите за мястото на морала и на религията като институция в съвременния свят.

Има и още един пласт на прочит на албума. Ние знаем какво да очакваме от научната фантастика, запознати сме с концепциите, с които се занимава, ние ги "разбираме" – оттук и "Близките срещи от трети вид" и препратките към "Една одисея в космоса". Ако премахнем обаче контекста, това говори повече за разрив между факта и възприятието, реалността и сюрреалистичното, разбирането и измислиците. И ако продължим по този път, научната фантастика става въпрос на възприятие. Светът може да се състои от конкретни неща, които съществуват, но единствената реалност е тази, която създаваме за себе си въз основа на това как я виждаме.

След издаването си на 20 октомври 2017 година е посрещнат с впечатляващо признание и става първият албум №1 на Brand New в най-реномираната класация за поп албуми Billboard 200.

"Science Fiction" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 1 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички