Quintet Colors за чиста радост. Супергрупата излиза на сцената в Sofia Live Club този четвъртък
Репортаж от първи ред на сцената: Ancient, Serpentine Creation, Ambroz и Historian в София
40 години от издаването на "Powerslave"! Ще го отпразнуваме с Raising Hell в столичния клуб Live & Loud
Нова генерация с бутиков концерт. Само 300 души ще могат да гледат бандата в столичния клуб "Строежа" на 20 март
Tailgunner преди U.D.O. в София
Даниел Верстапен с два концерта у нас. Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов и Магическите гласове на България ще са специални гости на белгийския пианист
Judas Priest отново в България на 19 юли
Гръцките дет/трашъри Rapture с концерт в София, младите лъвчета Certain Demise и Unbaptised ще открият за гостите на 22 март
Съвместен концерт на Ancient и Serpentine Creation, Historian и Ambroz ще ударят преди хедлайнърите в столичния клуб "При Черепите" на 16 март
Sevi в афиша на шотландския Winter Storm Festival
Басистът на легендите Einstürzende Neubauten с hackedepicciotto за първи път в България
Метъл машините Decapitated, Incantation и Nervosa ще мелят в столичния клуб Mixtape 5

Без глави след Obscura и God Dethroned


Без глави след Obscura и God Dethroned

3267

Obscura, God Dethroned, Thulcandra и Fractal Universe!

Когато те канят на такъв концерт, знаеш, макар да го няма изписано в текста с малкия шрифт на гърба на билета за вход, че трябва да се чувстваш предупреден за риск от махане на глава. Не можеш да очакваш слънце и безалкохолни коктейли на металиада с участието на четири банди от тежкия жанр с достатъчно дълги сетове и предполагаемо надъхани да не те оставят да седиш и да си почиваш.

Това е концерт, на който трябва да не изпускаш никоя от групите. Знаеш, че ще е дълга тежка вечер и не само, че нямаш нищо против, но дори потриваш ръце, приближавайки се до мястото на събитието. То е Mixtape 5. В същия клуб 4 години по-рано организаторите на тазвечершната сбирка Projector Plus са ни поканили да празнуваме живота и творчеството на Chuck Shuldiner (Чък Шулдинър) и Death с Death DTA.

Малко преди 19.00 часа съм в подлеза, след малко ще има срещана фенове с хедлайнърите Obscura. Те са заобиколени от спечелилите meet & greet, който минава лежерно със снимки и подписи...

30 минути по-късно вратите са отворени, предстои режим на влизане и пълнене на залата. Fractal Universe са готови да започват. Половината от публиката, която ще гледа Obscura, е тук. Fractal Universe полагат старание и това ще им донесе повече аплаузи един ден. Младите и (все още) необременени от несгодите на жестокия музикален бизнес франсета са с 5- годишна история и нов албум "Rhizomes Оf Insanity", който излезе минаата година. Това турне ще им е от полза, ще се заявят в нови територии, каквато е и нашата. Предлагат изсвирен по ноти прегресив метъл с твърд звук, много куфеене на сцената и онази младежка настървеност да покажеш какво можеш, но и осъзната необходимост на достатъчно зрелия индивид, че за да станеш това, което искаш като пораснеш, трябва много труд. Нестандартните китарни забежки в замечтани мелодии те карат като се прибереш да си пуснеш запис на групата. В края на представянето си слизат в тълпата, като не спират да свирят. Такова "отъркване" винаги радва феновете. Практикуват го и хедлайнърите тази вечер. Но преди да станем свидетели на това, имаме още две банди.

След първата става ясно, че преди всяка следваща ще се пренарежда сцената, ще се изнасят барабаните на подгряващите докато тези на Obscura чакат покрити отзад и ще се налага нов сет, като това ще става без мотаене и лайн-чекът няма да е от онези протяжните, а ще е, дет се вика, цигара-две време. Този тур пакет пътува със собствени техники и джаджи, екип от озвучители и осветители и е малко странно като не могат баш да докарат звук в един или друг момент. Като цяло това е стегната формация. Ама нали сме специалисти – все ще намерим за какво да отправим забележки. Като например: Абе, какви са тия блицове... Толкова са натрапчиви, че като си лягам по някое време сутринта, още ми присветват като фарове на кола в насрещното с пуснати дълги, които отгоре на всичкото примигват...

Та, едната от тези още две подгряващи е Thulcandra. Чували ли сте това име? Научихте за групата покрай настоящето турне и датата в София или...? Вероятно не, но все пак да го кажем пак: това е проект на основната фигура в Obscura Steffen Kummerer: мелодичен блек метъл, ушевадно вдъхновен от легендите от Швеция Dissection. Звукват добре, димните завеси от смоук машината, оцветени в тъмни краски, придават тежест на мрачното внушение, което музиката на бандата носи.

Следва пауза.

Двайсетина минути, в които се пренарежда сцената, са нужна глътка въздух, за да превключим на малко по-бърза скорост и втежнен тонаж - God Dethroned. Без съмнение те всъщност са  главната причина за част от хората в публиката да си донесат д-тата в Микс-а тази вечер.

Нидерландските бандюги имат нов албум - "Illuminati" (Metal Blade Records, 2020), който e като наточено острие с марка блекарски дет. Той реже, той пуска кръв, а ти седиш и се наслаждаваш на болката. Тя е изписана и на лицето на фронтмена Henri Sattler – китара  и вокал. Да! God Dethroned се завърнаха! И в двата смисъла – завърнаха се на сцената след продължителни прекъсвания, завърнаха се и в смисъла на това, че са отново в България. За мен лично те предлагат най-интересен сет в програмата. И май не съм сама - същото мнение споделят и куп приятели след края на шоуто. Но да се разберем - не класирам групите, не ги и степенувам като добър, по-добър, най-добър. Чисто и просто God Dethroned погъделичкаха най-силно сетивата ми. Музиката им на живо сякаш е по-тежка, влиза добре, защото удря директно. Очаквано в сета са включени няколко парчета от новия диск, като там са и тeзи, които аз искам да чуя – "Book Of Lies" и "Gabriel". God Dethroned - извинете за просташкия изказ - къртят, чистят и извозват.

Букинг агентът им Roman от District 19 ми пише как му се ще и той да е тук, защото знае от идването си в България с други негови артисти - Asphyx и Zombie Inc., че сме много яка публика. А тя тази вечер е суперготина – активна, адекватна и толкова приветлива. Посреща гостите като стари приятели на купон у дома, но го има и моментът с оново ококорване и уважение и треперене от скъсената дистанция с изпълнителите. Светлините проблясват и очертават лицата на втренчени в музикантите хлапета. Сред тях има доста тийнейджъри, което ме радва, ама много ме радва. Така де, това е второто гостуване на God Dethroned в София, като първото беше в клуб The Box през 2009 година. Малко след това те замразиха дейността си. Хубаво е, че Henri е събрал нов състав и е обратно в играта.

Пореден антракт, малко по-трескаво движение по подиума, приглушаване на светлините и триумфално излизане на Obscura на фона на як бекдроп и още по-втренчени погледи. Класът е готов за висшата математика. Когато тези музиканти са на сцената, там са и седемструнни китари и басове без прагчета (фретлес, ако предпочитате) и чудовищен сет барабани, който огражда тупанджията като кошарка. Красота! Зад десетките стойки на ударните - като през оградата на границата между САЩ и Мексико, се подава Sebastian Lanser. Съставът на групата е: Steffen Kummerer– китара, Linus Klausenitzer– бас, Rafael Trujillo – китара, Sebastian Lanser– барабани. Всички те са прецизни, отлично владеещи инструментите си, и видимо готови и навити за семинар по техничност. Немските прогресив дет метъл машини сега са с дълъг сет и ще имат възможост да се разгърнат малко повече. Може да се предположи и което е вероятно, не всеки може да плува в този океан от заплетени аранжименти и китарни сола, и това нечовешко свирене да му изглежда като прекомерна демонстрация на умения. И така да е. Obscura умеят да привличат вниманието. Някои от присъстващите са толкова съсредоточени - чак дъхът им е спрял. Представям си ги как мислено разлистват китарните и бас табулатури на Obscura и си водят бележки.  

Видно е, че бандата, чийто първи концерт у нас беше като съпорт на Death DTA в София през 2016 г. (в рамките на турнето European Thought Patterns с оригинални членове на Death), отново представен от Projector Plus, е спечелила почитатели тук. Клубът е разумно пълен, като броят на зрителите е около 500. Дали са дет метъли или прогресари - и за двете групи фенове има материал, който момчетата от Германия (на снимката) поднасят така грамотно.

Групата си скрива зад завесата, опъната и затваряща втория бар на заведението, после пак излиза и така често-често. Аплодирана е при всяка от появите си както, и леко хеви стойките на музикантите. Но това е изкуство, всякаква поява на артистичност е разрешена.  Сетлистът е напоителен и включва парчета, които не сме чули предния път. Все пак имат нов албум - "Diluvium" (Relapse Records, 2018), който представят с настоящата обиколка. Пълният сетлист е: "The Anticosmic Overload", "The Seventh Aeon", "Ode Тo The Sun", "Emergent Evolution", "Diluvium", "Mortification Оf Тhe Vulgar Sun", "Septuagint", "Vortex Omnivium", "Alone", "Universe Momentum", "Akróasis", "An Epilogue Тo Infinity", "Ten Sepiroth" и "A Last Farewell" - за бис.

Хайде, че трябва да завинтвам обратно крушката на раменете си. Макар и да не ми се ще много-много, защото нали знаете: има глава-има проблем, няма глава-няма проблем.

Снимки - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички