Музикалната кутия на 24-тия София Филм Фест се отлага (обновена)


Музикалната кутия на 24-тия София Филм Фест се отлага (обновена)

4062

24-тият "София Филм Фест" и 17-ият "София Мийтингс" се отлагат за по-късен период.

Това решение е следствие на мерките, които правителството на Република България взе с оглед предотвратяване разпространението на коронавирус COVID-19 на територията на страната, се казва в официално изявление от щаба на фестивала. "Екипът на "Арт Фест", основен организатор на международния филмов фестивал "София Филм Фест" и международния копродукционен пазар "София Мийтингс", ясно осъзнава глобалната заплаха, която вирусът COVID-19 представлява за здравето и живота на хората и се съобразява с официалните решения, взети от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването (заповед № РД-01-117/8.03.2020 г.), Министерство на културата, ИА "Национален филмов център" (писмо № 01-82/ 9.03.2020) и Столична община. Взетите решения забраняват провеждането на културни и масови мероприятия на територията на България. С оглед на това сме отговорни да съобщим, че откриването и провеждането на 24-тия "София Филм Фест" и 17-тия "София Мийтингс" няма да се случат през март 2020, както бе предвидено, а се отлагат за период, в който културните и спортните събития в затворени помещения ще могат да се осъществят. Уверяваме ви, че ви чака изключителен фестивал. Ще е "когато му дойде времето". Но то нали е "наше"! Ще дойде! И вие, приятели на киното, навреме ще научите за това".

Стефан Китанов, директор, и  екипът на "София Филм Фест" и "София Мийтингс"

Започнал с акцент върху музикалното кино, и до днес във всяко издание на "София Филм Фест" и двете форми неизменно присъстват.

Все пак какво да очакваме? Тазгодишната "Музикална кутия" ще предложи на зрителите на 24-тия "София Филм Фест"  уникални продукции за киномеломани. За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, пък и в годината, когато почитаме 50-годишнината на международната организация на Франкофонията, е специалното предложение "Шарл за Азнавур" (2019), съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур.

И още изкушения на голям екран:

"Мариан и Ленърд: любовни думи" (2019) на режисьора Ник Брумфийлд е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен. Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира детайлите във взаимоотношенията с любовта на живота му и негова муза - Мариан. Една от най-известните песни на покойния бард - "So Long Marianne", е посветена именно на нея.

* * *
Председателят на международното жури, режисьорът Питър Уебър, ще представи лично документалния си музикален филм "Ина Де Ярд" ("Inna De Yard") (2019). Историята е портрет на група пионери реге музиканти от Ямайка, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. "Уебър се интересува не толкова от повествованието, колкото от микрокосмоса на всеки един от героите си, от тяхната недоизказана драма и музиката, която стои в основата на всичко", пише Дани Лий във "Файненшъл Таймс".

* * *
"Бащите на хардкора" (2019) на режисьора Йън Макфарланд проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Майрът и Вини Стигма
от американската група Agnostic Front (на снимката), които са в началото на 40-та година от своята кариера. А мейнстриймът въобще не е чувал за тях.

* * *
Сред кинопредложенията за меломани е и документалният филм за прочутия хелзинкски концерт на "най-лошата рокгрупа в света" - колоритните Ленинградски каубои, и не по-малко известния 150-членен руски ансамбъл на Червената армияАлександров, които изпълняват заедно класически американски рок парчета, представени на английски, между които и "Sweet Home Alabama", "Happy Together", "Delilah", "Gimme Your Lovin", "It's Only Rock N Roll", "Knocking Оn Heaven’s Door", както и доста традиционни руски песни. Любопитният поглед на Аки Каурисмаки към концерта от 1993 година е представен във филма му "Тотал балалайка шоу". Лентата е причудлив хибрид между mockumentary и road movie. Ленинград каубойс е деветчленна финландска пародийна рок група, известна с хумористичните си текстове, абсурдни облекла, перчеми на членовете си и сценичните си сътрудничества с някогашния Червеноармейски хор на СССР, сегашен Ансамбъл за песни и танци на руската армия. Сформирана е през 1989 г. главно от музиканти от вече несъществуващата група Sleepy Sleepers  специално за филма на Каурисмаки "Ленинград каубойс в Щатите". Благодарение на изключително радушния прием сред публиката, каубоите продължават успешно съществуването си и извън екрана, записват албуми и изнасят концерти. През 1994 г. Каурисмаки реализира още една посветена на тях лента - "Ленинград каубойс се срещат с Мойсей". Стилът на многолюдната формация е - условно казано, фолк рок и алтърнатив метъл, които бродират между частушки, романси и стари градски песни в палави аранжименти. Повече от 50 000 души стават свидетели на историческо събитие на централния площад в Хелзинки на 12 юни 1993 година. "Тотал балалайка шоу". За първи път и на най-голямата построена някога във Финландия сцена Ленинград Каубойс изнася концерт заедно с над 100 певци, 40 музиканти и 20 танцьори от ансамбъла Александров.

* * *
"Аврора" (2019) на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд е поглед към странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория ѝ албум и нейното световно турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една макар и млада поп звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Аврора Аскнес става известна на 16-годишна възраст, напуска училище, издава албум и заминава на световна обиколка. Филмът започва две години след нейния дебют. Аврора е пораснала, станала е по-уверена и изпълнена с решителност да отстоява творческия си избор. Ще я проследим отблизо как продуцира втория си диск, като този път контролът е в нейните ръце. В този процес тя ще се опита да намери своята идентичност като музикант и човек. Дали Аврора ще успее да се противопостави на комерсиалните изисквания на музикалната индустрия?

* * *
На 24-тия "София Филм Фест" се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 17-ото издание на "София Мийтингс", което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК- зала 1, кино "Люмиер Лидл", Дома на киното, кино "Одеон", Euro Cinema, културен център G8, зала "Славейков" на Френския културен институт, Гьоте-институт, Чешки център, Културен център на Софийския университет "Св. Климент Охридски", кино "Влайкова", Cinema City Mall Of Sofiа, Cine Grand Park Center Sofia, City Stage, ОКИ Дом на културата "Искър", както и в къщата-музей "Андрей Николов".

Основните цени на билетите са 9,00 / 7,00 лв.  

Всички филми в програмата са достъпни по един изпитан и удобен начин – Билет в Кен е сигурен пропуск за Света на киното. За седма поредна година той ще е отново навсякъде около Вас! Ще откриете своя Билет за Кино на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате... Оглеждайте се внимателно в съдържанието на Билет в Кен, защото там ви очакват много модни изкушения.

Всеки да стане притежател на специалния Златен билет – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 Златни билета ще Ви очакват в търговската мрежа! Бъдете внимателни и да не пропуснете да ни се обадите, ако във фестивален Кен откриете своя Златен билет. Специални награди, осигурени от партньорите Fashion Days и гранд хотел "София", ще получат късметлиите, открили Златен билет, информират от екипа на фестивала.

Всички подборности - на сайта www.siff.bg, както и в социалните мрежи - Фейсбук, Туитър, Инстаграм и YouTube на фестивала.

Може да свалите апликацията "София Филм Фест", създадена от MELON за iPhone и Android.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички